De #80 van de beste horrorfilms ooit: Steven Spielberg zorgde voor een angstaanjagende klassieker

De #80 van de beste horrorfilms ooit: Steven Spielberg zorgde voor een angstaanjagende klassieker

'Poltergeist' is een van de engste films ooit gemaakt volgens velen.

In 1982 kwam de horrorfilm Poltergeist uit. Deze angstaanjagende film zorgde bij de meeste mensen voor aardig wat rillingen. Toch was de film tegelijkertijd ook een hit, gezien de drie vervolgen die uitkwamen.

In de lijst met de beste horrorfilms aller tijden van het gerenommeerde tijdschrift Rolling Stone staat de film op plek 80 van de 101. Dat lijkt misschien wat laag, maar dit zijn de 101 beste horrorfilms ooit gemaakt, dus uiteindelijk is plek 80 helemaal niet slecht.

Verhaal
In de film wordt het leven van de familie Feeling verstoord door de aanwezigheid van geesten. Op het eerste gezicht lijkt dat geen probleem te zijn, aangezien de geesten vriendelijk zijn en zelfs voor amusement voor het gezin zorgen.

Maar dan worden de geesten toch gemeen en ontvoeren ze de dochter van het gezin, Carol Anne, naar hun eigen dimensie. Ze zien haar als hun gids naar het licht. Dan schiet een andere geest het gezin te hulp.

Cast
De film werd geregisseerd door Tobe Hooper. Dat is opvallend, aangezien topregisseur Steven Spielberg ook aan het project verbonden was als producent en schrijver. Er gaan geruchten dat Spielberg zelf het grootste gedeelte van de film heeft geregisseerd vanwege onenigheid met Hooper, maar dit wordt door Spielberg en het merendeel van de cast en crew ontkend.


Hoofdrollen in de film zijn weggelegd voor onder andere Heather O'Rourke, Craig T. Nelson en JoBeth Williams. Ze keerden ook alle drie terug voor het tweede deel van de filmreeks.

Ontvangst
De film werd goed ontvangen. Zo werd de film genomineerd voor drie Oscars, maar verloor het grappig genoeg alle drie de prijzen aan een andere Spielberg film, namelijk E.T. the Extra-Terrestrial.


Met een budget van ongeveer 10,7 miljoen dollar haalde de film 121,7 miljoen dollar op. Op het IMDb heeft de film een 7,3/10 en op Rotten Tomatoes staat de film op 88%.

Streamen
Poltergeist is te bekijken via HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair