DGA nominaties: vier mannen en één vrouw genomineerd, Scorsese voor elfde keer

DGA nominaties: vier mannen en één vrouw genomineerd, Scorsese voor elfde keer

De Director's Guild of America (DGA) heeft vijf nominaties bekendgemaakt voor de Directors Guild Awards

De Directors Guild of America (DGA) rijkt elk jaar de prijs uit voor de beste prestaties op het gebied van regie. De Directors Guild Awards heeft dit jaar opnieuw de keuze uit vijf regisseurs die een nominatie hebben ontvangen: vier mannen en één vrouw.

Het gaat om Greta Gerwig voor Barbie, Christopher Nolan voor Oppenheimer, Yorgos Lanthimos voor Poor Things, Alexander Payne voor The Holdovers en Martin Scorsese voor Killers of the Flower Moon.



Elfde keer
Het is voor Martin Scorsese de elfde keer dat hij is genomineerd voor de prijs. Van die elf won hij er slechts eentje: voor The Departed uit 2007 viel hij in de prijzen. Alleen Steven Spielberg werd met dertien keer vaker genomineerd voor de prestigieuze regieprijs.

Nolan zit voor de vijfde keer tussen de nominaties, voor Greta Gerwig is het de tweede keer na Lady Bird in 2018. Voor Alexander Payne is het een terugkeer in het lijstje: in 2005 (voor Sideways) en 2011 (voor The Descendants) was hij ook al genomineerd.

Regiedebuut
Overigens valt er nog een prijs uit te reiken aan de filmzijde, namelijk het beste regiedebuut. Voor die prijs is onder meer Celine Song genomineerd: zij maakte indruk met de film Past Lives, die net buiten de FilmTotaal top-10 van 2023 viel.



FilmTotaal houdt jou de komende maanden op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens Award Season, tot aan de Oscaruitreiking in maart 2024.

Beste regie

Greta Gerwig, Barbie
Yorgos Lanthimos, Poor Things
Christopher Nolan, Oppenheimer
Alexander Payne, The Holdovers
Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon

Beste regiedebuut

Celine Song, Past Lives
Cord Jefferson, American Fiction
Manuela Martelli, Chile '76
Noora Niasari, Shayda
A.V. Rockwell, A Thousand and One

Beste regie, documentaire

Moses Bwayo en Christopher Sharp, Bobi Wine: The People's President
Mstyslav Chernov, 20 Days in Mariupol
Madeleine Gavin, Beyond Utopia
Davis Guggenheim, Still: A Michael J. Fox Movie
D. Smith, Kokomo City

NieuwsFilm

meest populair