Het is absurd hoe oud de retegave actiefilm 'Mad Max' al is

Het is absurd hoe oud de retegave actiefilm 'Mad Max' al is

Mel Gibson speelt de hoofdrol in deze eerste 'Mad Max'-film, die het begin was van een grote franchise.

Dit jaar is een van de films waar mensen het meeste naar uitkijken Furiosa: A Mad Max Saga. Dit zal de vijfde film in de Mad Max-franchise zijn, die allemaal begon met de eerste film Mad Max. En dit jaar viert deze film zijn 45-jarig bestaan.

Mad Max, de eerste film van de Australische post-apocalyptische en dystopische filmreeks, kwam uit in 1979, dit jaar 45 jaar geleden. En te denken dat het nu nog steeds bestaat met nieuwe films die zullen uitkomen. Deze franchise gaat dus al heel die tijd mee.

Verhaal
Mad Max is geregisseerd door George Miller, die ook alle andere films in de franchise heeft geregisseerd. De hoofdrol wordt vertolkt door Mel Gibson, die ten tijde van de première nog vrijwel onbekend was als acteur. De film is gebaseerd op het western-genre, maar speelt zich af in een dystopische toekomst, en volgt Max Rockatansky, een politieman in een post-apocalyptisch Australië.

Het leven van Max neemt een tragische wending wanneer een meedogenloze motorbende onder leiding van de gewelddadige Toecutter (Hugh Keays-Byrne) en zijn luitenant, de nihilistische Johnny the Boy (Tim Burns), Max en zijn familie als doelwit kiest. De bende pleegt een reeks brute misdaden tegen Max en zijn dierbaren, wat uiteindelijk leidt tot een tragische gebeurtenis die Max verandert in een wraakzuchtige kracht die rechtvaardigheid zoekt in een waanzinnige wereld.

Guinness-record
Opgenomen met een budget van 400.000 Australische dollar, verdiende Mad Max meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollar wereldwijd en vestigde het toen een Guinness-record voor de meest winstgevende film. Het budget voor de film was zo laag dat Gibson als enige een jas en broek van echt leer kreeg. De andere personages droegen vinyl-kostuums.


Mad Max was ook het begin van een mooie carrière voor Gibson, die destijds nog vrijwel onbekend was als acteur. Hij deed samen met zijn klasgenoot Steve Bisley auditie voor de film. Hij was toen in slechte conditie omdat hij de nacht ervoor nog een feest had gehad waarbij hij te veel had gedronken. Hij had hierdoor onder andere blauwe plekken en een opgezwollen neus. De producers vonden dit uiterlijk echter geschikt voor de film en gaven Gibson de rol. Ook Bisley kreeg een rol in de film, namelijk die van Max's mede-agent Jim Goose.

Vervolgen
Na Mad Max werden verschillende vervolgen uitgebracht. Zo kwam in 1981 Mad Max 2 uit, ook bekend onder de naam The Road Warrior. In 1985 kwam Mad Max Beyond Thunderdome uit, ook wel Mad Max 3 genoemd, en in 2015 kwam een vierde film, die Mad Max: Fury Road heet. Er staan ook verschillende films gepland met als eerste dus Furiosa, die in mei uitkomt. Daarnaast is er ook Mad Max: The Wasteland die gepland staat.


Deze franchise is 45 jaar nadat de eerste Mad Max-film uitkwam nog steeds heel populair. Zo wordt Fury Road gezien als een van de beste actiefilms ooit, net als Mad Max 2. En Furiosa is een van de meest geanticipeerde films van dit jaar. Mad Max mag dus oud zijn, maar het blijft een geweldige film die het begin was van een grote franchise die nu nog steeds bestaat.

Kijken?
Mad Max is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair