Kristen Stewart liet in deze topfilm zien dat ze veel meer was dan alleen de zoetsappige Bella uit 'Twilight'

Kristen Stewart liet in deze topfilm zien dat ze veel meer was dan alleen de zoetsappige Bella uit 'Twilight'

Voor 'Spencer' kroop ze in de rol van prinses Diana.

Net als Daniel Radcliffe stond Kristen Stewart voor de uitdaging om zichzelf te bevrijden uit de schaduw van een enorme franchise die haar beginnende carrière domineerde. De optredens van Stewart in de Twilight-franchise kregen kritiek vanwege haar schijnbaar gebrek aan emotionele expressie, maar ze heeft deze mythe weten te weerleggen met een reeks geweldige optredens. Maar geen enkele had het schokkende effect van haar vertolking van prinses Diana in Spencer.

In 2008 maakte Stewart haar grote wereldwijde doorbraak als Bella Swan in de eerste Twilight-film. Ze zou die rol blijven spelen tot Breaking Dawn - Part 2, die uitkwam in 2012. Daarna was het moeilijk voor haar om zich te bevrijden van deze rol, maar ze speelde wel in heel wat geweldige films. Zo was ze te zien in onder andere Camp X-Ray, Still Alice, Personal Shopper en Clouds of Sils Maria. Voor die laatste won ze een César Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Lady Di
Maar de film die echt een verschil heeft gemaakt en een andere kant van haar heeft getoond, is de biografische film Spencer uit 2021. Geregisseerd door Pablo Larraín, die ook de biografische film Jackie uit 2016 heeft geregisseerd, speelt Stewart in Spencer de rol van prinses Diana.

Deze biopic gaf Stewart een platform om haar vaardigheden te laten zien en ze reageerde met een met een Oscar genomineerde prestatie. Stewart's Britse accent is foutloos en ze toont ongelooflijke emotionele diepgang als de gekwelde prinses. Ze werkte samen met een dialectcoach en bestudeerde Diana's houding voor de rol. Ze beschrijft Diana als iemand die "opvalt als een fonkelend huis in brand", en ze zei dat ze zich "vrijer en levendiger voelde en meer in staat om te bewegen" in deze rol dan in al haar eerdere projecten.

Verhaal
Spencer speelt zich af tijdens de feestdagen van 1991. De Britse koninklijke familie maakt zich klaar om de kerstvakantie door te brengen op het landgoed Sandringham van de koningin in Norfolk. Onder de aanwezigen is Diana, prinses van Wales, die worstelt met haar huwelijk met prins Charles en haar rol binnen de koninklijke familie.


De film duikt in de interne strijd van Diana terwijl ze nadenkt over de beperkingen van haar koninklijke plichten, de druk van publieke kritiek en haar verlangen naar persoonlijke vrijheid en geluk. Het verhaal van Spencer biedt een glimp van de menselijke kant van prinses Diana.

Indruk
Haar vertolking van prinses Diana in Spencer liet een diepgaande indruk achter. Voor deze rol werd ze genomineerd voor de Oscar, Golden Globe Award en Critics' Choice Movie Award voor Beste Actrice. Met deze vertolking heeft Stewart getoond dat ze echt goed kan acteren en wel emotionele diepgang kan geven aan een personage.


Je kan Stewart als Lady Di zien in Spencer die te vinden is op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair