Wat is er eigenlijk gebeurd met voormalig James Bond-acteur Timothy Dalton?

Wat is er eigenlijk gebeurd met voormalig James Bond-acteur Timothy Dalton?

Timothy Dalton speelde de rol van James Bond in twee films.

In totaal speelden zes verschillende acteurs de rol van James Bond in de films. De laatste was No Time To Die in 2021, wat de laatste Bondfilm was met Daniel Craig als 007. Sean Connery blijft de originele James Bond, die als eerste te zien was in de rol en dat voor zes films. De vierde acteur die de rol nam van de agent was Timothy Dalton, die te zien was in twee Bondfilms: The Living Daylights (1987) en Licence to Kill (1989). Maar hoe gaat het nu met hem?

Dalton werd wereldwijd bekend door zijn rol als Bond, maar daarvoor was hij al te zien in een aantal films. Zijn filmdebuut was in de historische dramafilm The Lion in Winter uit 1968 waarin hij de rol van Philip II of France speelde. Dit was de eerste van verschillende kostuumdrama's waarin hij speelde. Zo volgden ook een remake van Wuthering Heights in 1970 en het Engelse burgeroorlogsdrama Cromwell.

Van theater naar Amerika
In 1971 nam Dalton een pauze om zich te concentreren op het theater. Hij trad op met het Royal Shakespeare Company en andere gezelschappen over de hele wereld. Met twee uitzonderingen, de films Mary, Queen of Scots (1971) en Permission to Kill (1975), bleef hij een toneelacteur tot 1978. Dat jaar speelde hij de hoofdrol in Sextette als de echtgenoot van de 85-jarige Mae West, wat zijn terugkeer naar de film en het begin van zijn Amerikaanse carrière markeerde.

Terwijl hij in de Verenigde Staten was, werkte Dalton voornamelijk op televisie, hoewel hij ook in verschillende films speelde. In die tijd vertolkte hij Prins Barin in de sciencefictionfilm Flash Gordon (1980) en speelde hij Mr. Rochester in de BBC-serie Jane Eyre (1983).

Te jong
Dalton werd verschillende keren overwogen voor de rol van James Bond. Volgens de documentaire Inside The Living Daylights benaderden de producenten Dalton voor het eerst in 1968 voor On Her Majesty's Secret Service, hoewel Dalton zelf beweert in dezelfde documentaire dat dit plaatsvond toen hij 24 of 25 was en al de film Mary, Queen of Scots had gedaan. Daarom wordt gespeculeerd dat het waarschijnlijker was voor Live and Let Die, de film waarin Roger Moore zijn debuut maakte als Bond na Connery in Diamonds Are Forever.


Dalton sloeg het aanbod af en vertelde de producenten dat hij te jong was voor de rol. In een interview uit 1987 zei Dalton: "Oorspronkelijk wilde ik niet de rol van Sean Connery overnemen. Hij was veel te goed, hij was geweldig. Ik was ongeveer 24 of 25, wat te jong is. Maar als je Bond vanaf het begin hebt gezien, neem je het niet over van Sean Connery."

James Bond
In 1979 of 1980, tijdens de preproductie van For Your Eyes Only, werd hij opnieuw benaderd, maar hij was niet te spreken over de richting die de films opgingen en hij dacht niet dat de producenten serieus op zoek waren naar een nieuwe 007. Uiteindelijk werd hij nog eens benaderd om Bond te spelen in augustus 1986 nadat Roger Moore met pensioen was gegaan.


Dalton zou binnenkort beginnen met het filmen van Brenda Starr en kon The Living Daylights alleen doen als de Bond-producenten zes weken zouden wachten. De producenten waren niet bereid te wachten en boden de rol aan Pierce Brosnan aan. Echter, toen het nieuws van Brosnan's aanstelling uitlekte, maakten de makers van de serie Remington Steele, waarin Brosnan de hoofdrol speelde, gebruik van hun recht om de serie te vernieuwen en het aanbod aan Brosnan werd ingetrokken. Nu de opnames van Brenda Starr waren afgerond, was Dalton nu beschikbaar en accepteerde hij de rol van Bond in The Living Daylights. Hij zou Bond ook spelen in de volgende Bond-film Licence To Kill en zou daarna Brosnan de rol overnemen.

Carrière na Bond
Na zijn Bond-films verdeelde Dalton zijn werk tussen het theater, televisie en films en diversifieerde hij de personages die hij speelde. Dit hielp hem om het typecasting van 007 kwijt te raken dat hem tijdens de vorige periode achtervolgde. Zo speelde hij in onder andere The Rocketeer (1991) en Scarlett, de miniserie die een vervolg is op Gone with the Wind. Tijdens de tweede helft van de jaren 1990 speelde hij in verschillende kabelfilms, zoals The Informant, Made Men en Cleopatra. Hij speelde ook een parodie op James Bond genaamd Damian Drake in de film Looney Tunes: Back in Action uit 2003. Aan het einde van dat jaar en het begin van 2004 keerde hij terug naar het theater om Lord Asriel te spelen in de toneelversie van His Dark Materials.


Dalton keerde daarna opnieuw terug naar de Britse televisie in een gastrol voor de tweedelige special van Doctor Who genaamd The End of Time, waarin hij de rol van Rassilon speelde. Dalton was ook te horen als Mr. Pricklepants in Toy Story 3 en de sequel Toy Story 4. De voorbije jaren was hij ook te zien als Sir Malcolm Murray in de serie Penny Dreadful, als Peter Townsend in seizoen vijf van The Crown en als de Chief in de superheldenserie Doom Patrol.

1923
Dalton heeft dus na zijn passage als James Bond nog een mooie carrière kunnen opbouwen en hij denkt nog niet aan stoppen. Zo is hij nu te zien in de dramaserie 1923, de spin-offserie van Yellowstone, waarvan een tweede seizoen komt.


Wil je Dalton zien als James Bond? Je kan The Living Daylights huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis, Licence To Kill kan je ook verkrijgen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair