Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Welcome to Sarajevo'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Welcome to Sarajevo'

'Welcome to Sarajevo' is gebaseerd op de tragische gebeurtenissen in Bosnië in de jaren '90.

Welkom in Sarajevo, de stad waar in de jaren 90 volop oorlog was. De Bosnische burgeroorlog duurde van 1992 tot 1995 en twee jaar later, in 1997, kwam Welcome to Sarajevo uit, een oorlogsfilm gebaseerd op het boek Natasha's Story uit 1994 van Michael Nicholson. Hij schreef dit boek nadat hij als oorlogsverslaggever voor de Britse televisie daar op reportage was en gruwelijke dingen had gezien.

Nicholson was een oorlogsverslaggever bij de Britse nieuwszender ITN. Diep geschokt door de rampzalige situatie van 200 weeskinderen in Bosnië en Herzegovina, adopteerde hij een meisje, Natasha, onder avontuurlijke omstandigheden en gaf haar een nieuw thuis in Engeland. Dit verhaal hebben ze toen verfilmd met Welcome to Sarajevo.

Verhaal
Geregisseerd door Michael Winterbottom en gebaseerd op de tragische gebeurtenissen in Bosnië in de jaren '90 volgt de film journalist Jimmy Flynn (Woody Harrelson) uit Amerika, Michael Henderson (Stephen Dillane) uit het Verenigd Koninkrijk en hun teams, die in Sarajevo zijn om verslag te doen van de Bosnische burgeroorlog. Het grootste deel van het verhaal concentreert zich op een weeshuis geleid door de toegewijde mevrouw Savic nabij de frontlinie en hoe ze proberen een van de kinderen naar Engeland te brengen.

Geschokt door de afgrijselijke levensomstandigheden van de kinderen in het weeshuis, zendt Henderson er onophoudelijk reportages over uit. Hij hoopt dat de internationale gemeenschap onder druk maatregelen zal nemen en de kinderen een fatsoenlijk onderdak zal aanbieden. Gefrustreerd door de algemene onverschilligheid, krijgt hij het steeds moeilijker om zijn journalistieke objectiviteit te handhaven.

Echte beelden
De film werd slechts enkele maanden na de oorlog opgenomen op echte locaties en gebruikte echte ruïnes en oorlogsresten om de film een gevoel van authenticiteit te geven. Sommige scènes werden afgewisseld met videobeelden van historische gebeurtenissen. Dit zou over kunnen komen als een goedkope truc, maar de film gebruikt ze op een evenwichtige manier waardoor het uiteindelijk krachtig overkomt.


De film slaagt erin effectief te zijn zonder sentimenteel te worden en het feit dat het af en toe een documentaire-achtig gevoel probeert te hebben, maakt het niet minder meeslepend. Het is ontroerend en verdrietig, maar ook op sommige momenten duister grappig. De acteurs zijn allemaal goed en de boodschappen zijn ook duidelijk, maar de film geeft ook een goed begrip van journalistiek in oorlogen. Welcome to Sarajevo is misschien niet gemakkelijk te bekijken voor iedereen, maar het is een sterke, krachtige film waarin je de boosheid van de filmmakers kunt voelen.

Kijken?
Welcome to Sarajevo is dus echt de moeite om eens te kijken en te zien hoe de Bosnische burgeroorlog een verwoestend effect had op de burgerbevolking. De film is jammer genoeg niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, dus als je de film echt wil zien, zal je de DVD ervan moeten kopen of anders moet je wachten tot de film wel te vinden is op een van de streamingdiensten.

NieuwsFilm

meest populair