Deze geïmproviseerde 'Indiana Jones'-scène van Harrison Ford bleef in de film zitten

Deze geïmproviseerde 'Indiana Jones'-scène van Harrison Ford bleef in de film zitten

De acteur was moe en ziek en had geen zin meer in intense actiescènes.

Het komt wel vaker voor dat een acteur een scène of (deel) tekst volledig improviseert en dat deze in de film blijft zitten. Recentelijk kwam er nog een artikel hierover langs over Tom Felton, die dit op jonge leeftijd als Draco Malfoy ook al in de Harry Potter-franchise deed. Nu is Harrison Ford aan de beurt.

Ford heeft in zijn lange carrière al heel wat iconische rollen gespeeld. Denk bijvoorbeeld maar aan het Blade Runner-tweeluik en diverse Star Wars-films. Misschien is zijn bekendste werk toch wel zijn rol als Indiana Jones in de gelijknamige franchise.

Eerste deel
Vorig jaar verscheen het laatste deel met Ford. De acteur heeft al vaker laten weten dat Indiana Jones and the Dial of Destiny zijn laatste optreden ooit zou zijn als de geliefde Indy. Heel erg gek is dit niet, aangezien hij vandaag de dag alweer 81 jaar oud is.

Ford vindt zichzelf te oud voor de rol geworden en zegt alle actiescènes niet meer aan te kunnen. Toch 'weigerde' hij ook een actiescène op te nemen voor het allereerste deel. Het gaat hier om Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, dat in 1981 verscheen.

Scène
Ondanks het feit dat Ford heeft genoten van de rol en dankzij Raiders of the Lost Ark wereldberoemd werd, was het niet altijd allemaal even makkelijk. De opnames waren intens en vermoeiend.


Na een lange achtervolgingsscène door de Kasba, die Indy maar ternauwernood overleeft, komt hij oog in oog te staan met een zwaardvechter en diens kromsabel. Regisseur Steven Spielberg had hier een andere actiescene voor ogen, maar Ford was daar te moe voor.

Improvisatie
Drie maanden lang moest Ford opnemen in het snikhete Tunisie, waardoor hij behoorlijk moe was. Dat niet alleen. De acteur had ook dysenterie en had niet meer veel zin meer in intense scènes. Voor deze vechtscène waren normaal gesproken ook maar liefst 3 dagen nodig.


Ford kwam dus met het hilarische idee om de zwaardvechter meteen neer te schieten, iets waar Spielberg mee akkoord ging. Dit is ook wat we in de blockbuster zien.

NieuwsFilm

meest populair