De cliffhanger van deze grote fantasyfilm wordt nooit meer opgelost

De cliffhanger van deze grote fantasyfilm wordt nooit meer opgelost

'Eragon' zou het begin geweest zijn van een grote fantasy-franchise, maar die is er nooit van gekomen.

In 2006 kwam 20th Century Fox met de fantasyfilm Eragon, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van auteur Christopher Paolini. Het boek maakt deel uit van een volledige reeks genaamd The Inheritance Cycle en het plan was om er een volledige filmreeks van te maken. Maar de fantasierijke serie eindigde met slechts één film en we zullen waarschijnlijk nooit te zien krijgen wat er verder gebeurt met hoofdpersonage Eragon. Let op: SPOILERS!

Eragon is geregisseerd door Stefen Fangmeier, die eerder bekend werd door het verzorgen van speciale effecten bij andere films en die met deze film zijn regiedebuut maakte. Ed Speleers speelt de hoofdrol van Eragon naast Jeremy Irons, Sienna Guillory en John Malkovich. Rachel Weisz sprak de stem in van de draak Saphira.

Verhaal
De film volgt het leven van Eragon (Speleers), een gewone boerenjongen. Op een dag maakt zijn leven echter een verrassende wending wanneer hij een mysterieuze blauwe steen ontdekt, die een drakenei blijkt te zijn. Daaruit komt een draak die hij de naam Saphira geeft. De twee vormen een speciale band en met behulp van zijn mentor Brom (Irons) leert Eragon dat hij voorbestemd is om een Dragon Rider te zijn, een legendarische figuur met het vermogen om de wereld te redden of te veroordelen.

Als de laatste Dragon Rider bevindt Eragon zich in een strijd tegen de kwaadaardige koning Galbatorix (Malkovich), die alle Dragon Riders en hun draken wil beheersen. Eragon begint samen met zijn draak Saphira, zijn mentor Brom (Irons) en de rebelse prinses Arya ( Guillory) aan een reis om Galbatorix tegen te houden en zijn lotsbestemming te vervullen.

Einde
De film eindigt met Eragon die de spion van de koning verslaat, hoewel duidelijk is dat er een grotere oorlog op de horizon ligt. We zien koning Galbatorix in zijn kasteel, die woedend in zijn opgehangen kaart van Alagaësia snijdt, waardoor zijn immense gitzwarte draak Shruikan zichtbaar wordt. In tegenstelling tot de filmfranchise gaat de Inheritance Cycle verder na Eragon, terwijl de protagonist in de boeken begint aan zijn training als Dragon Rider. Uiteindelijk eindigt de boekenserie met Eragon en zijn vrienden die de koning verslaan. Eragon geeft de gave van drakenrijden aan de wereld voordat hij vertrekt om een trainer te worden.


Hoewel de film een aanzienlijke fanbase had vanwege de populariteit van het boek, was de film een flop en ontving het gemengde tot negatieve recensies van recensenten. Het bracht bijna 250 miljoen dollar op, wat niet genoeg was om de twee volgende films, die gepland stonden, te maken. Ondanks dit trok Eragon nog steeds de aandacht vanwege de fantasy-elementen en visuele effecten.

Tweede leven?
De filmfranchise mag wel gedaan zijn, maar in 2022 werd wel gepraat over een serie die gemaakt zou worden rond Eragon en de boekenreeks. Variety meldde toen dat er een live-action televisieserie-adaptatie van Eragon in de vroege ontwikkelingsfase was voor Disney+, waarbij Paolini mee zou werken als medeschrijver van de serie en Bert Salke als uitvoerend producent.


Het is nog afwachten of die serie er echt komt, maar voor nu kan je naar Eragon kijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair