Deze stevige oorlogsfilm verandert plots in een scifi-monsterfilm: Arnold Schwarzenegger in de klassieker 'Predator'

Deze stevige oorlogsfilm verandert plots in een scifi-monsterfilm: Arnold Schwarzenegger in de klassieker 'Predator'

Arnold Schwarzenegger speelt de rol van Dutch Schaefer in deze eerste film van de 'Predator'-franchise.

Soms begint een film op de ene manier en verandert het plots helemaal van genre. Dit is het geval met de eerste film uit de Predator-franchise die uitkwam in 1987. In het begin denk je een stevige oorlogsfilm te kijken, totdat Arnold Schwarzenegger's personage Dutch Schaefer oog in oog komt te staan met een buitenaards wezen.

Predator is geregisseerd door John McTiernan met Schwarzenegger in de hoofdrol van Dutch Schaefer, een elite-veteraan, die gediend heeft in de Vietnamoorlog. Het idee voor Predator ontstond min of meer als een grap. In de maanden na de release van Rocky IV deed een grap de ronde in Hollywood dat Rocky Balboa inmiddels zo'n beetje elke mogelijke menselijke tegenstander had gehad, waardoor hij in een eventuele vijfde film tegen een alien zou moeten vechten. Scenarioschrijvers Jim en John Thomas namen dit scenario van een gevecht tussen een mens en een buitenaards wezen als basis voor een nieuw scenario met als resultaat uiteindelijk de film Predator.

Verhaal
In Predator volgen we een team van elite-commando's onder leiding van Major Alan "Dutch" Schaefer (Schwarzenegger). Het team wordt op een missie gestuurd om gijzelaars te redden in een jungle in Midden-Amerika. Terwijl de commando's hun missie uitvoeren, ontdekken ze dat ze worden opgejaagd door een buitenaards wezen dat bekendstaat als de Predator. De Predator is een technologisch geavanceerde en zeer bekwame jager die infraroodvisie en geavanceerde wapens gebruikt.

Het wezen begint de leden van het commandoteam één voor één uit te schakelen. Terwijl de overlevende leden van het team proberen te achterhalen wat hen achtervolgt, realiseren ze zich dat ze te maken hebben met een geduchte en ogenschijnlijk onverslaanbare tegenstander. De film bouwt spanning op als Dutch, de protagonist, betrokken raakt bij een dodelijk kat-en-muisspel met de Predator in een poging te overleven en het buitenaardse wezen te slim af te zijn.

Cultklassieker
Predator staat bekend om zijn intense actiescènes, gedenkwaardige citaten en het iconische ontwerp van het Predator-wezen. Het is uitgegroeid tot een cultklassieker in de actie- en sciencefictiongenres. De film was dan ook een groot succes en bracht in totaal 98 miljoen dollar op met een budget van 18 miljoen dollar.


Er ontstond een volledige franchise rond de film met verschillende vervolgfilms die uitkwamen. Zo kwam in 1990 Predator 2 uit, die gevolgd werd door Predators (2010) en The Predator (2018). In 2022 kwam ook de prequel Prey uit, die zich afspeelt voor de gebeurtenissen van de vier vorige films. Verder is er ook nog Alien vs. Predator (2004) en Aliens vs. Predator: Requiem (2007), beide cross-overs met de Alien-reeks. Hierin nemen de Predators het op tegen de Xenomorphs uit de horrorklassieker Alien en diens vervolgen.

Get to the choppa
Schwarzenegger speelde een iconische rol in Predator, die een van zijn bekendste rollen blijft. Vooral door zijn legendarische zin Get to the choppa, blijft de acteur bekend om deze rol. Deze zin wordt geassocieerd met Schwarzenegger, vooral toen hij de zin opnieuw uitsprak in sommige van zijn latere optredens, waaronder in The New Celebrity Apprentice en reclames voor de mobiele videogame Mobile Strike.


Je kan Predator, met de legendarische quote van Schwarzenegger, bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair