Ryan Goslings meest ondergewaardeerde rol: een spoor van geweld in de criminele onderwereld

Ryan Goslings meest ondergewaardeerde rol: een spoor van geweld in de criminele onderwereld

In 'Only God Forgives' speelt Ryan Gosling een gerespecteerde misdadiger die in Bangkok woont.

Ryan Gosling was geweldig als Ken in de film Barbie en werd onlangs zelfs genomineerd voor een Oscar voor zijn rol. De Canadese acteur heeft al heel wat films gedaan, maar een die wel ongewaardeerd blijft, is Only God Forgives. De film is geschreven en geregisseerd door Nicolas Winding Refn, die eerder al had samengewerkt met Gosling voor Drive uit 2011, en doet een beetje denken aan Drive.

Only God Forgives is een actiefilm uit 2013, die zich afspeelt in Bangkok en ook daar gedraaid werd. Het ging in première op het Filmfestival van Cannes waar het kans maakte op de Gouden Palm. Naast Gosling spelen ook Kristin Scott Thomas en Vithaya Pansringarm mee in de film.

Verhaal
In Only God Forgives volgen we Julian (Gosling), een gerespecteerde misdadiger en manager van een Thaise boksschool, die hij samen met zijn broer Billy runt. De boksschool fungeert als dekmantel voor hun drugshandel richting Europa. Hun succesvolle handeltje wordt echter bruut verstoord als Billy wordt vermoord.

Julian's moeder, Crystal (Scott Thomas), komt naar Bangkok op zoek naar wraak voor de dood van haar zoon. Ze oefent druk uit op Julian om de moordenaar van zijn broer te vinden en te doden, wat leidt tot een confrontatie met Chang (Pansringarm), een corrupte politieagent die optreedt als rechter, jury en beul in de onderwereld van de misdaad.

17 lijnen
Gosling was in onderhandeling om in juni 2011 in de film te spelen nadat Luke Evans was afgehaakt vanwege planningsconflicten met The Hobbit: An Unexpected Journey. Gosling was tegen die tijd in september Muay Thai-training begonnen ter voorbereiding op de rol, waarbij hij dagelijks 2 tot 3 uur trainde. Julian spreekt ook slechts 17 zinnen gedurende de hele film, waardoor Gosling niet lang heeft moeten oefenen op zijn dialogen.


Only God Forgives staat bekend om zijn stijlvolle visuele aspecten, sfeervolle cinematografie en langzaam vertelde, beschouwende verhaal. De film ontving gemengde recensies van critici, met lof voor zijn visuele stijl en acteerprestaties, maar kritiek op zijn extreem geweld en onconventionele vertelstijl. De film verkent thema's als familie, verlossing en de gevolgen van geweld. De film bracht 10 miljoen dollar op met een budget van 4,8 miljoen dollar.

Drive
Only God Forgives heeft veel gelijkenissen met Drive, de vorige samenwerking tussen Refn en Gosling. Refn had vanaf het begin het idee om een thriller te produceren als een western, allemaal in het Verre Oosten en met een moderne cowboyheld. Hij plande oorspronkelijk om Only God Forgives direct na Valhalla Rising (2009) te regisseren, maar hij accepteerde het verzoek van Gosling om in plaats daarvan Drive te regisseren.


Gosling heeft het script van Only God Forgives beschreven als "het vreemdste dat ik ooit heb gelezen en het zal alleen maar vreemder worden." Net als bij Drive werd de film grotendeels chronologisch opgenomen en werden scènes vaak op de dag van opname gemonteerd. Refn legde een verband tussen Only God Forgives en Drive, door te zeggen dat "Only God Forgives heel erg een voortzetting is van die taal. Het is gebaseerd op echte emoties, maar speelt zich af in een verhoogde realiteit. Het is een sprookje."

Kijken?
Wil je Only God Forgives met Gosling zien? Je kan de film bekijken op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair