Dé meest onverdiende flop van 2023 had veel meer verdiend: 'Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves'

Dé meest onverdiende flop van 2023 had veel meer verdiend: 'Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves'

Goede recensies en tevreden fans waren helaas niet genoeg voor financieel gewin.

Het komt regelmatig voor dat bioscoopfilms flink floppen. Als je alleen al naar verleden jaar kijkt, heb je films als Blue Beetle, The Flash, Indiana Jones and the Dial of Destiny en nog veel meer. Dat een film flopt, betekent echter niet altijd dat die film ook slecht is. Het tegenovergestelde is soms juist waar.

Als films met grote budgetten floppen, wordt daar meer aandacht aan besteed dan wanneer er een kleinschaligere film flopt. Daarom zetten we vandaag de ijzersterke fantasyfilm Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves met o.a. Chris Pine en Michelle Rodriguez in het zonnetje.

Verhaal
Een charmante dief en een groep onwaarschijnlijke avonturiers ondernemen een epische overval om een verloren relikwie terug te vinden, maar de zaken gaan gevaarlijk mis als ze met de verkeerde mensen in aanraking komen.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is gebaseerd op het rollenspel dat voor het eerst verscheen in 1974. Het wordt gezien als de grondlegger van de RPG en is vandaag de dag nog hartstikke populair. De film weet op briljante wijze de wereld en het spontane element van het spel over te brengen en tegelijk ook nog eens een toegankelijke film te zijn voor de mensen die nog nooit van D&D hebben gehoord.

Sterk ontvangst
Dungeons & Dragons naar het witte doek brengen, is een behoorlijke taak. De laatste keer dat dit werd geprobeerd, was in 2000. Het eindresultaat was een draak van een film en het werd als snel vergeten.


Paramount Pictures nam dan ook een risico om meteen een fikse 150 miljoen dollar te besteden aan de productie van een nieuwe verfilming, maar Honor Among Thieves werd onwijs sterk ontvangen. Op Rotten Tomatoes heeft de film bijvoorbeeld een 91% op de tomatometer. De film wist zelfs een plekje op onze eindejaarslijst van 2023 te veroveren.

Helaas geen succes
Deze ijzersterke ontvangst werd helaas niet vertaald naar financieel gewin. De uiteindelijke omzet van Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves was slechts 208 miljoen dollar. Als je naast het productiebudget ook de marketingkosten en het aandeel van de omzet dat naar de bioscoopketens gaat meerekent, dan kom je al snel tot de conclusie dat de film een flinke flop was.


Het is dan ook niet gek dat er nog weinig geluiden zijn over een eventueel vervolg, wat best jammer is. Er is schijnbaar wel een Dungeons & Dragons-serie in de maak. Wie weet zien we personages uit Honor Among Thieves daar wel in terug. De film is nu exclusief te streamen op SkyShowtime.

NieuwsFilm

meest populair