Hoe is het nu eigenlijk met Goose, Tom Cruise's loyale co-piloot uit 'Top Gun'?

Hoe is het nu eigenlijk met Goose, Tom Cruise's loyale co-piloot uit 'Top Gun'?

Anthony Edwards werd wereldwijd bekend door zijn rol als Goose in 'Top Gun'.

Top Gun, met Tom Cruise in de hoofdrol, is een klassieker geworden die in 2022, 36 jaar na de release van de originele film, een vervolg kreeg. Naast Cruise speelt ook Anthony Edwards in Top Gun en dat als de loyale co-piloot Goose, die jammer genoeg sterft in de film. Maar wat is er eigenlijk gebeurd met Edwards na zijn rol in Top Gun?

Zijn rol als Nick "Goose" Bradshaw in Top Gun maakte Edwards wereldwijd bekend. Zijn personage, dat omkwam bij een luchtvaartongeluk, was een van de meest prominente en populairste in de film. Scènes met hem en zijn filmfamilie, gespeeld door Meg Ryan en Aaron en Adam Weis, werden later hernomen als flashbacks in het vervolg Top Gun: Maverick.

ER
Naast zijn rol als Goose in Top Gun, is Edwards' bekendste rol die van Dr. Mark Greene in de langlopende tv-serie ER, een rol die hij speelde vanaf de première van de serie in 1994 tot het einde van het achtste seizoen in 2002. De serie bood Edwards ook zijn eerste kans om te regisseren. Edwards' wens om te gaan regisseren leidde tot zijn verzoek om uit de serie geschreven te worden. Naar verluidt verdiende hij 35 miljoen dollar voor drie seizoenen van ER, wat hem tot een van de best betaalde acteurs op televisie maakte.

Edwards ontving vier Primetime Emmy Award-nominaties voor ER. Hij won een Golden Globe Award voor Beste Acteur in een tv-serie na vier keer genomineerd te zijn en hij heeft twee Screen Actors Guild Awards. In 2008 keerde Edwards terug naar ER om zijn rol als Dr. Greene te hernemen voor één aflevering tijdens het 15e en laatste seizoen, waarin hij te zien is in flashbackscènes en hij het stervende zoontje van personage Catherine Banfield behandelt. Na ER nam hij wat tijd om zijn kinderen op te voeden, waarbij hij de luxe waardeerde die zijn ER-salaris bood.

Latere carrière
Nadat hij in 2002 gestopt was bij ER, was hij wel nog te zien in een aantal films, die minder bekend zijn bij het publiek en het niet zo goed deden, behalve Zodiac in 2007 waarin hij te zien is als inspecteur William Armstrong. In 2010 verscheen Edwards in de film Motherhood, die een record vestigde als de grootste flop in de geschiedenis van de Britse bioscoop door slechts £88 te verdienen aan 11 tickets tijdens het openingsweekend. Motherhood deed het ook niet veel beter in de Verenigde Staten, met een opbrengst van 93.388 dollar in drie weken na de release. Destijds zei hij dat hij de rol aannam omdat "het leek op iets heel organisch en echt. Het herinnerde me echt aan hoe de dynamiek in een familie is."


Edwards herenigde ook met Val Kilmer, een andere acteur uit Top Gun, toen hij een van de gevechtsvliegtuigen insprak in de animatiefilm Planes uit 2013. De laatste films waarin Edwards speelde waren Experimenter en Consumed uit 2015. Daarna was hij enkel nog te zien in kleine rollen in heel wat series. Zo was hij te zien in een aflevering van Girls en Blue Bloods en in twee afleveringen van Billions. In 2018 werd hij gecast voor de terugkerende rol in het derde seizoen van Designated Survivor als Mars Harper, de Chief of Staff van de president. In 2022 werd Edwards gecast als Alan Reed in de docu-serie Inventing Anna en was hij ook te zien in WeCrashed als Bruce Dunlevie.

Theater
Na een lange carrière op televisie maakte Edwards zijn Broadway-debuut als zijn tweede acte in 2018 in de revival van Children of a Lesser God in Studio 54. In 2015 verscheen hij in A Month in the Country van Classic Stage Company, maar zijn toneelcarrière begon toen hij opgroeide in Santa Barbara.


Op 13 mei 2022 maakte Edwards zijn onverwachte Broadway-musicaldebuut toen hij verscheen als Dr. Walker in de Broadway-productie van Girl from the North Country vanwege COVID-19-gevallen die invloed hadden op de cast. De show heeft ook zijn vrouw, Mare Winningham, in de hoofdrol. Edwards staat gepland om dit jaar te verschijnen in de Broadway-productie van Prayer for the French Republic van Joshua Harmon.

Producent en regisseur
Edwards heeft in zijn carrière dus al heel wat gedaan na zijn rol als Goose in Top Gun. Hij heeft zelfs ook verschillende projecten geproduceerd en heeft na een aflevering van ER te mogen regisseren ook de film My Dead Boyfriend uit 2016 geregisseerd. Nu focust hij zich vooral op series en theater en is hij al een tijdje niet meer te zien geweest op het grote scherm.


Je kan Edwards als Goose zien in Top Gun die je kan huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair