Nicolas Cage won maar één Oscar, al deed hij dat door zichzelf "dood te drinken"

Nicolas Cage won maar één Oscar, al deed hij dat door zichzelf "dood te drinken"

Ben Sanderson, een Hollywood-scenarioschrijver die alles verloor door zijn alcoholisme, arriveert in Las Vegas om zichzelf dood te drinken.

Nicolas Cage is sinds de jaren tachtig niet meer weg te denken uit het Amerikaanse filmlandschap. Van films als Raising Arizona en National Treasure tot Mandy en Dream Scenario, voor Cage is geen rol te gek en het moge duidelijk zijn dat de acteur een enorme 'range' heeft als het gaat om het spelen van zeer diverse karakters.

Cage staat, zeker de laatste paar jaren, bekend om de 'aparte', en voornamelijk komische, rollen die hij aanneemt. Toch weet hij zeker ook zijn weg met realistischere karakters zoals hij meesterlijk liet zien in Leaving Las Vegas van regisseur Mike Figgis uit 1995. Vooral zijn prachtige 'schermchemie' met medespeelster Elisabeth Shue werd de hemel in geprezen.

Synopsis
Omdat zijn vrouw hem verliet en zijn zoon meenam, is scenarioschrijver Ben Sanderson veel gaan drinken. Hij raakt steeds meer geïsoleerd en valt vrouwen in bars lastig omdat hij seks met ze wil hebben.

Als hij wordt ontslagen, besluit hij alles achter zich te laten, naar Las Vegas te verhuizen en zichzelf dood te drinken. In Las Vegas ontmoet hij Sera, een prostituee met wat problemen en bij wie hij ook intrekt.

Lowbudget
Leaving Las Vegas werd geproduceerd voor 'maar' 3,5 miljoen dollar; een erg klein budget in Hollywood-termen.


Ook werd de film niet op 35mm filmrol (het standaardformaat van die tijd), maar op 16mm (de helft van het formaat) gedraaid, om zowel geld te besparen als meer intimiteit te creëeren in het verhaal.

Oscar
In 1995 was het dan eindelijk zover: Cage won de Academy Award voor 'Best Actor in a Leading Role'. Hij liet hiermee andere topacteurs als Sean Penn, Richard Dreyfuss en Anthony Hopkins achter zich.


In 2003 werd Cage nog een keer genomineerd voor het gouden beeldje voor zijn (dubbel)rol in de film Adaptation., maar het bleef slechts bij een nominatie.

NieuwsFilm

meest populair