Wat je moet weten over het bizarre 'Poor Things' voordat je de film op Disney+ kijkt

Wat je moet weten over het bizarre 'Poor Things' voordat je de film op Disney+ kijkt

Het nieuwe pareltje van Yorgos Lanthimos zal vermoedelijk niet bij iedereen in de smaak vallen, maar is zeker de moeite waard.

Januari en februari waren maanden waarin veel arthouse-toppers die in het najaar van het vorige jaar al in de Amerikaanse bioscoopzalen te zien waren, eindelijk in Nederland verschenen. In januari kwamen bijvoorbeeld The Holdovers, All of us Strangers en Priscilla uit. Februari trapte af met één van de meest markante films die je waarschijnlijk zult zien in 2024: Poor Things.

De nieuwste uiting van topregisseur Yorgos Lanthimos (The Favourite, The Lobster) werd onlangs bekroond met vier Oscars. De film was voor maar liefst elf beeldjes genomineerd, waaronder beste film van het jaar. De prijzen voor Beste make-up, Beste productieontwerp, Beste kostuums, Beste Beste vrouwelijke hoofdrol (Emma Stone) werden verzilverd.

Verhaal
Poor Things vertelt het verhaal en de fantastische evolutie van Bella Baxter (Stone), een jonge vrouw die weer tot leven is gewekt door de briljante en onorthodoxe wetenschapper Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Onder de bescherming van Baxter is Bella leergierig en krijgt de Godwin vaderlijke neigingen naar zijn 'experiment'.

Hongerig naar de wereldsheid die ze mist, gaat Bella er samen met Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), een gelikte en losbandige advocaat, vandoor op een wervelend avontuur door de continenten. Bevrijd van de vooroordelen van haar tijd, wordt Bella standvastig in haar doel om op te komen voor gelijkheid en bevrijding.

Lange ontwikkeling
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alasdair Gray dat in 1992 verscheen. In 2009 werd deze auteur benaderd door Lanthimos om over de filmrechten te praten. Gray had na het zien van Dogtooth, de doorbraak van Lanthimos, volle vertrouwen in de jonge filmmaker om zijn boek te verfilmen.


Het verhaal leent in de basis natuurlijk elementen van Mary Shalley's klassieke roman Frankenstein, maar is zeker geen kopie. Gray verwerkte zijn zorgen over sociale ongelijkheid, relaties, geheugen en identiteit in het boek. Deze thematiek komt perfect uit de verf in de verfilming.

Ontvangst
Op basis van het aantal Oscarnominaties en gewonnen Oscars kon je waarschijnlijk zelf al concluderen dat de film sterk is ontvangen. Dit klopt natuurlijk; op Rotten Tomatoes heeft het bijvoorbeeld een score van 92% onder critici. De publieksscore ligt met 79% iets lager. Dit deels omdat de film erg veel naaktscènes bevat.


Het is natuurlijk het leukst om je eigen mening te vormen over de film. Mocht je de film nog niet in de bioscoop hebben gezien, dan vind je de film nu op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair