Hoe is het nu eigenlijk met Adrian uit de 'Rocky'-films?

Hoe is het nu eigenlijk met Adrian uit de 'Rocky'-films?

Talia Shire blijft vooral bekend door haar rollen als Adrian in de 'Rocky'-films en als Connie Corleone in de 'The Godfather'-trilogie.

Talia Shire, geboren als Talia Coppola, is intussen 77 jaar oud en nog steeds aan het acteren. Maar haar rollen als Adrian in de Rocky-films en als Connie Corleone in de The Godfather-trilogie blijven de grootste die ze gedaan heeft. De laatste films uit deze twee franchises zijn intussen ook al meer dan 30 jaar geleden uitgebracht. Maar wat is Shire nu eigenlijk mee bezig?

Shire, die geboren is met de achternaam Coppola, is de zus van regisseur en producent Francis Ford Coppola. Ze is ook de tante van onder andere Nicolas Cage en Sofia Coppola. Ze nam de achternaam van haar eerste man David Shire, waarmee ze een zoon, Matthew Shire, heeft. De twee zijn na tien jaar gescheiden en Shire hertrouwde met Jack Schwartzman, maar hield wel de achternaam Shire. Met haar tweede man kreeg ze twee zonen: acteur Jason Schwartzman en muzikant Robert Schwarzman.

The Godfather
Voordat Shire bekend werd als Adrian in de Rocky-films, maakte ze al haar doorbraak als Connie Corleone in de The Godfather-trilogie met de eerste film die uitkwam in 1972. Daarvoor had ze al een paar kleine rollen gespeeld als Talia Coppola in enkele films van onder andere regisseur Roger Corman. Maar haar doorbraak was dus in The Godfather, geregisseerd door haar broer.

Voor het vervolg, The Godfather: Part II uit 1974, werd ze genomineerd voor de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Dit was toen de enige grote rol die ze gespeeld had. Maar daar ging snel verandering in komen, want twee jaar later kwam de eerste Rocky-film uit, waarin ze een andere legendarische rol ging spelen.

Rocky
In 1976 kwam de eerste Rocky-film uit, waarin Shire Rocky Balboa's verlegen vriendin Adrian speelde. Hiervoor werd ze genomineerd voor de Oscar voor Beste Actrice en won ze de New York Film Critics Circle Award voor de Beste Vrouwelijke Bijrol. Ze vertolkte de rol opnieuw in alle vervolgen tot en met Rocky V uit 1990. Dat jaar kwam ook The Godfather: Part III, de derde en laatste film van de trilogie, uit waarin ze voor een laatste keer te zien was als Connie Corleone.


Daarna speelde ze in heel wat films, maar die zouden niet zo'n succes worden als de The Godfather-trilogie en de Rocky-films. De eerste films die ze in speelde na The Godfather: Part III en Rocky V waren Cold Heaven en Bed & Breakfast. Daarna volgden films als Kiss the Bride, I Heart Huckabees, Homo Erectus, Dim Sum Funeral en Working Man. In 2023 was ze te zien in Chantilly Bridge waarin ze haar rol hernam van de vorige film Chantilly Lace uit 1993. Ze was ook te zien in heel wat televisiefilms en afleveringen van tv-series.

Toekomst
Naast acteren begon Shire samen met haar echtgenoot Jack Schwartzman in de jaren tachtig een productiemaatschappij, genaamd TaliaFilm. De productiemaatschappij was onder andere betrokken bij de James Bondfilm Never Say Never Again. In 1995 regisseerde ze ook de film One Night Stand.


Shire denkt nog niet aan stoppen en zal nog te zien zijn in een aantal toekomstige films. Zo speelt ze mee in de nieuwste film van haar broer Megalopolis en zal ze ook te zien zijn in Nonnas en That's Amore!.

NieuwsFilm

meest populair