Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Siege of Firebase Gloria'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Siege of Firebase Gloria'

'The Siege of Firebase Gloria' is een Australische oorlogsfilm die zich afspeelt in Vietnam.

The Siege of Firebase Gloria is een Australische oorlogsfilm uit 1989 geregisseerd door Brian Trenchard-Smith. De film speelt zich af tijdens de Vietnamoorlog en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de verdediging van Firebase Gloria, een Amerikaanse militaire basis gelegen nabij de gedemilitariseerde zone (DMZ) in Vietnam.

De film volgt Sergeant Majoor Hafner, gespeeld door R. Lee Ermey, en Korporaal Joseph L. Di Nardo, gespeeld door Wings Hauser, die samen met hun peloton soldaten op patrouille gaan door de modderige slagvelden van Vietnam. Ermey, die ook echt gevochten heeft tijdens de Vietnamoorlog, heeft meegeschreven aan extra scènes voor de film met de regisseur.

Verhaal
The Siege of Firebase Gloria volgt Hafner en Di Nardo en hun groep Amerikaanse soldaten die gestationeerd zijn op Firebase Gloria en die zichzelf onder belegering vinden door een grote strijdmacht van Noord-Vietnamese soldaten. Terwijl de Amerikaanse soldaten, die in de minderheid zijn en minder wapens hebben, worstelen om de basis te verdedigen, worden ze geconfronteerd met intense gevechten en moeten ze vertrouwen op hun moed, vindingrijkheid en kameraadschap om de genadeloze vijandige aanvallen te overleven.

Het uiteindelijke doel van de soldaten is om Firebase Gloria te veroveren en te verdedigen, wat resulteert in een verbluffende climax van de strijd. Hoewel de film door de studio flink is ingekort - waarbij veel van de oorspronkelijke commentaar op oorlog en verzoening verloren is gegaan - blijft het nog steeds een ondergewaardeerde en indringende verbeelding van de oorlog in Vietnam die meer erkenning verdient.

Oorlog en verzoening
Zo werd regisseur Trenchard-Smith beïnvloed door Zulu (1964) in zijn benadering van het maken van de film en wilde hij dat het ging over oorlog en verzoening. Om dit thema verder te benadrukken, was het plan om de film te eindigen met een scène die zich jaren na het Tet-offensief afspeelt, waarbij Hafner een Vietcong-soldaat ontmoet tegen wie hij vocht tijdens de belegering waar de film om draait. Uiteindelijk steekt hij zijn hand uit naar hem en zegt "Chào m?ng", wat "welkom" betekent in het Vietnamees. Deze scène werd uiteindelijk geschrapt op aandringen van de Amerikaanse verkoopmedewerkers van de film.


Hoewel deze scène werd geknipt, blijft The Siege of Firebase Gloria een sterke oorlogsfilm. Het portretteert de harde realiteit van oorlog, inclusief de fysieke en psychologische tol die het eist van de betrokken soldaten. Het verkent thema's van moed, opoffering en de banden die worden gevormd tussen soldaten in het aangezicht van tegenspoed. De film kreeg lof voor zijn realistische weergave van gevechten en zijn verbeelding van de moed van de soldaten die betrokken waren bij de verdediging van Firebase Gloria.

Kijken?
The Siege of Firebase Gloria is jammer genoeg niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, dus als je de film echt wil zien, zal je moeten kijken om een dvd of Blu-Ray te vinden van de film.

NieuwsFilm

meest populair