Eén van de bruutste en briljantste debuutfilms uit de '90 zoekt de grenzen op

Eén van de bruutste en briljantste debuutfilms uit de '90 zoekt de grenzen op

Eenzame inwoners van een door tornado's geteisterd stadje in Ohio dwalen door het verlaten landschap en proberen hun saaie, nihilistische leven te vervullen.

Filmmaker Harmony Korine wordt vaak de 'enfant terrible' (het verschrikkelijke kind) van de hedendaagse Amerikaanse cinema genoemd. Met provocatieve films als Spring Breakers en het recente Aggro Dr1ft houdt hij deze titel eer aan, ook al is hij ondertussen alweer eenenvijftig jaar oud.

Of je nou van hem houdt of hem haat, Korine is en blijft een belangrijke filmmaker die de grenzen van het medium blijft exploreren. Zelfs bij zijn regiedebuut Gummo uit 1997 was dit al het geval. Op vierentwintigjarige leeftijd wist hij van zijn eerste film al direct een subliem, experimenteel drama te vormen vol heftige inhoud en een zeer gestileerd, maar losjes aan elkaar geweven verhaal.

'Plot'
Solomon en Tummler zijn twee verveelde tienerjongens die in Xenia, Ohio wonen. Een paar jaar geleden raasde er een tornado door de stad, die meer dan de helft van de stad verwoestte en evenveel mensen doodde, inclusief de vader van Solomon.

De film beschrijft van daaruit de asociale avonturen die deze twee jongens beleven. Deze omvatten het snuiven van lijm, het doden van katten, het hebben van seks, het rijden op crossmotoren, het luisteren naar black metal en het ontmoeten van een cavalcade van eigenzinnige, bizarre en enge mensen.

Thema's
De film onderzoekt een breed scala aan onderwerpen, waaronder drugsmisbruik, geweld, moord, vandalisme, psychische aandoeningen, armoede, godslastering, homofobie, seksueel misbruik, seksisme, racisme, zelfmoord, verdriet, prostitutie en dierenmishandeling en kan gezien worden als een zeer zwarte komedie die zeer kritisch kijkt naar Amerika.


Doordat vrijwel alle castleden non-acteurs waren, werden deze onderwerpen al heel snel heel 'echt' zonder dat Korine veel moest sturen via bijvoorbeeld de cameravoering of het script. Hij liet het allemaal maar gebeuren; ongeveer een kwart van de film bestaat uit ter plekke geïmproviseerde handelingen.

Kijkervaring
Het is lastig om te zeggen waar Gummo precies over gaat of je vinger te leggen op wat het nou zo'n sterke film maakt. Het is voornamelijk een zeer bijzondere audiovisuele beleving met boeiende karakters waar je meer van wilt zien en weten.


Tot deze karakters behoren onder andere drie zussen die oefenen als stripper, een twaalfjarige homoseksuele travestiet die, net als de twee hoofdpersonen, katten vermoordt én een nimfachtige skateboarder die met roze konijnenoren door de stad wandelt en skateboardt. Kortom: kijken.

NieuwsFilm

meest populair