'The Cabin in the Woods': het krankzinnige einde uitgelegd

'The Cabin in the Woods': het krankzinnige einde uitgelegd

'The Cabin in the Woods' eindigt niet zoals je gewoon bent van een horrorfilm.

Hoe populairder een genre wordt, hoe moeilijker het is om iets compleet unieks en anders dan alles wat ooit eerder heeft bestaan te creëren. Het gebeurt nog steeds af en toe met The Cabin in the Woods als een van de meest gedenkwaardige voorbeelden die de horrorwereld op zijn grondvesten deed schudden. Let op: SPOILERS!

The Cabin in the Woods is het regiedebuut van Drew Goddard, die de film in drie dagen geschreven heeft samen met producent Joss Whedon. De twee werkten eerder al samen aan Buffy the Vampire Slayer en Angel. De impuls was om een gloeiende liefdesbrief aan horror neer te pennen die het genre tegelijk stukje bij beetje ontdekte en ontleedde. Ze beschreven het als een poging om het slasher-filmgenre opnieuw leven in te blazen en als een kritische satire op martelporno.

Verhaal
The Cabin in the Woods volgt een groep universiteitsvrienden - Dana Polk (Kristen Connolly), Jules Louden (Anna Hutchison), Curt Vaughan (Chris Hemsworth), Holden McCrea (Jesse Williams) en Marty Mikalski (Fran Kranz) - die besluiten een weekend door te brengen in een afgelegen hut in het bos. Hun uitje neemt echter een angstaanjagende wending wanneer ze vreemde en sinistere gebeurtenissen tegenkomen.

Naarmate het verhaal zich ontvouwt, wordt onthuld dat hun ervaringen worden gemanipuleerd door een groep wetenschappers die een reeks gebeurtenissen orkestreren als onderdeel van een groter ritueel. De mensen die verantwoordelijk zijn voor de faciliteit proberen dat ritueel te voltooien dat de vernietiging van de mensheid tegenhoudt.

Laboratorium
Uiteindelijk blijft enkel Dana over als overlevende en vieren de laboratoriummedewerkers het succes van het ritueel. Maar dan ontdekken ze dat Marty nog leeft en neemt hij Dana mee naar een verborgen lift die hij heeft ontdekt. Ze dalen af naar het laboratorium en ontdekken een grote verzameling verschillende monsters in kooien, die overeenkomen met de voorwerpen in de kelder van de hut en Dana realiseert zich dat de voorwerpen bepalen welke monsters worden vrijgelaten.


In het nauw gedreven door beveiligingspersoneel, laten ze alle monsters vrij, die chaos veroorzaken en het personeel afslachten, terwijl ze probeerden ervoor te zorgen dat Marty als eerste sterft, zodat het offer van de maagdelijke Dana het ritueel kon voltooien. Sigourney Weaver verschijnt dan als de Directeur, die uitlegt dat wereldwijd jaarlijkse rituelen van menselijke offers worden gehouden om een groep wrede ondergrondse godheden tevreden te stellen.

Ritueel
Elke regio heeft zijn eigen ritueel en het Amerikaanse ritueel omvat de opoffering van vijf archetypen: de hoer (Jules), de atleet (Curt), de geleerde (Holden), de dwaas (Marty) en de maagd (Dana). De volgorde is willekeurig, zolang de hoer als eerste sterft en de maagd als laatste sterft of overleeft. De Directeur spoort Dana aan om Marty te doden om het ritueel te voltooien, aangezien alle andere rituelen dat jaar zijn mislukt. Dana wordt aangevallen door een weerwolf, terwijl de Directeur gedood wordt. Marty gaat vervolgens door met het doden van iedereen behalve Dana.


In de context van de film dient het als een knipoog naar filmregisseurs die zich houden aan een standaardreeks van archetypen en tropen in horror, waarbij stereotiepe sporters, stoners en lichtzinnige personages worden gecanoniseerd als de hoer, de geleerde, de atleet, de dwaas en de maagd. Bij uitbreiding wordt het hele genre teruggebracht tot een monoloog, die volledig nauwkeurig is.

Einde
Dana en Marty beslissen uiteindelijk dat de wereld niet het redden waard is en ze kiezen ervoor om de met bloed doordrenkte storm uit te zitten. Ze delen een joint, terwijl de vloer van de faciliteit instort en de gigantische hand van een wraakzuchtige oude god begint op te duiken om chaos op de wereld te veroorzaken.


The Cabin in the Woods voegt zo op het einde nog een laatste draai aan de film, waarbij de twee overgebleven protagonisten hun neus ophalen voor het volgen van de beproefde benadering van een happy end in horror door hen te laten omkomen op het moment dat het lijkt alsof ze het tot de aftiteling zouden kunnen halen.

Kijken?
The Cabin in the Woods kan je bekijken op Videoland en je kan de film ook huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair