De allereerste keer dat Godzilla en Kong het scherm deelden is al ruim 60 jaar geleden

De allereerste keer dat Godzilla en Kong het scherm deelden is al ruim 60 jaar geleden

Godzilla en Kong waren voor het eerst samen te zien in de film 'King Kong vs. Godzilla' uit 1962.

Deze week, op 28 maart, komt de nieuwste monsterfilm Godzilla x Kong: The New Empire uit waarin Godzilla en Kong samen te zien zijn en samen moeten werken. Er zijn al heel wat films gemaakt over Godzilla en Kong, maar de allereerste keer dat ze samen te zien waren op het scherm is al meer dan 60 jaar geleden.

King Kong vs. Godzilla was de allereerste film waarin de twee Titanen samen te zien waren op het grote scherm. De film kwam uit in 1962, meer dan 60 jaar geleden. King Kong vs. Godzilla is een film van de Japanse filmmaatschappij Toho en werd geregisseerd door Ishirõ Honda. Het is de derde film in de lijst van Godzilla-films, maar wordt ook tot de officiële King Kong-films gerekend.

Frankenstein's monster
De film vond zijn oorsprong in een concept voor een nieuwe Kong-film bedacht door Willis O'Brien, de man achter de special effects in de klassieke King Kong-film uit 1933. Hij was van plan Kong te laten vechten tegen een enorme versie van Frankenstein's monster. Hij plande om net als in de originele King Kong-film stop-motion te gebruiken voor beide monsters. Hij benaderde producer John Beck met dit idee, maar al gauw bleek dat de kosten voor de vele stop-motion die nodig zou zijn, te hoog waren.

Beck ging in plaats daarvan met O'Brien's idee naar de Japanse filmmaatschappij Toho, die op dat moment het plan had om na zeven jaar weer een film te maken over hun monster Godzilla. Ook wilde Toho een grote film maken om hun dertigjarig bestaan te vieren. Toho kocht het idee over en verving Kong's tegenstander door Godzilla.

Suitmotion
In King Kong vs. Godzilla komen de twee monsters elkaar tegen nadat Godzilla opnieuw gewekt wordt door een Amerikaanse onderzeeër en Kong ontvoerd wordt van zijn Pacifisch eiland door een Japans farmaceutisch bedrijf dat hem naar Tokio stuurt om hun producten te promoten. De twee nemen het op tegen elkaar en beginnen aan de grootste worstelpartij aller tijden op de berg Fuji.


Omdat de film in stop-motion maken te veel zou kosten, werd beslist om gebruik te maken van suitmotion, waarbij de monsters gespeeld worden door acteurs in rubber pakken in een miniatuurlandschap. In tegenstelling tot veel andere films uit de Godzilla-serie was deze film niet bedoeld om serieus genomen te worden. King Kong vs. Godzilla bevat vooral veel humor en een hoop parodieën op de commercialisering en de media in het Japan van die tijd.

Blijvende kaskraker
Deze film werd de grootste Godzilla-film in de geschiedenis van Japan en veranderde de vuurspuwende dinosaurus, en het concept om hem te laten vechten met headliner-monsters uit andere franchises, in een blijvende kaskraker.


Sindsdien zijn er heel wat films over Kong en Godzilla gemaakt met nog onlangs de Japanse film Godzilla Minus One dat een groot succes was en zelfs een Oscar won. Het duurde wel bijna 60 jaar totdat we Godzilla en Kong opnieuw samen op het scherm te zien kregen in Godzilla vs. Kong uit 2021. Nu is er ook de nieuwste monsterfilm Godzilla x Kong: The New Empire die erbij komt, waarin de twee samen moeten werken.

Kijken?
King Kong vs. Godzilla is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan zowel de originele Japanse film als de Amerikaanse versie wel bekijken op archive.org of je kan ook de dvd en blu-ray van de film kopen.

NieuwsFilm

meest populair