Een van de meest iconische filmquotes aller tijden werd geïmproviseerd in 'Jaws'

Een van de meest iconische filmquotes aller tijden werd geïmproviseerd in 'Jaws'

Wat begon als een grapje op de set werd een van de bekendste zinnetjes in de filmgeschiedenis.

Het komt wel vaker voor dat een acteur een scène of (deel) tekst volledig improviseert en dat deze in de film blijft zitten. Recentelijk kwam er nog een artikel hierover langs over Dustin Hoffman die dit in Midnight Cowboy deed. Roy Scheider heeft een soortgelijk verhaal.

Steven Spielberg heeft al heel wat pareltjes geleverd, maar een van zijn bekendste werken is ongetwijfeld Jaws. Hier zit misschien ook wel de bekendste quote in van zijn gehele oeuvre, namelijk 'You're gonna need a bigger boat'. Deze zin werd echter geïmproviseerd.

Verhaal
De zin werd bedacht door Scheider, de acteur die te zien is als Chief Brody. Hij komt op de proppen met deze lijn op het moment dat hij de haai voor het eerst te zien krijgt en inziet hoe groot en angstaanjagend dit beest eigenlijk is.

Hoewel deze zin niet in het script stond, werd hier wel vaker op de set gebruik van gemaakt. De reden hiervoor? Spielberg kreeg niet het gewenste budget voor Jaws, waardoor hij sommige scenes heeft moeten aanpassen en minder de haai kon laten zien.

Reactie
Iedereen die meewerkte aan de film was hiervan op de hoogte. Zo zei Carl Gottlieb, die het script voo zijn rekening nam al eerder: "We hadden te maken met gierige producenten, waardoor iedereen bleef zeggen: 'You're gonna need a bigger boat'. Het werd als het ware een slogan die gebruikt wanneer iets misging op de set".


Scheider maakte het vervolgens 'zijn missie' om deze lijn ook in Jaws te plaatsen. In de bovenstaande scène is hem dat dus ook gelukt.

Populair
De zin werd namelijk enorm populair, omdat het de perfecte reactie is op de situatie. Niet alleen toont het de verbazing en de angst van de hoofdrolspeler, hij brengt het eveneens op een komische wijze. De quote groeide uit tot een van de bekendste filmquotes aller tijden.NieuwsFilm

meest populair