De achterliggende betekenis van "May thy knife chip and shatter" in 'Dune: Part Two'

De achterliggende betekenis van "May thy knife chip and shatter" in 'Dune: Part Two'

'May thy knife chip and shatter' is een zin dat het personage van Timothée Chalamet zegt in 'Dune: Part Two' en er is een diepere betekenis achter de zin voor het verhaal van Paul.

Onlangs kwam Dune: Part Two uit en in dit tweede deel van de adaptatie van Denis Villeneuve van de roman van Frank Herbert spreekt Paul Atreides (Timothée Chalamet) een sleutelzin uit de boeken uit waarin een diepere betekenis achter zit. Dit tweede deel verkent verder de opkomst van het personage van Chalamet als leider van de Fremen. Let op: SPOILERS!

Direct na het einde van Dune gaat Dune 2 verder en breidt het aanzienlijk uit hoe het publiek de Fremen, hun cultuur en hun gebruiken begrijpt. Dit maakt deel uit van Paul's reis, waarin hij de Fremen leidt in oorlog tegen Huis Harkonnen en probeert nieuw leiderschap naar de Melkweg te brengen.

Gevecht
Het plan van Paul komt tot een hoogtepunt aan het einde van Dune 2 wanneer hij gaat vechten tegen Feyd-Rautha Harkonnen (Austin Butler), die is geselecteerd als kampioen om namens keizer Shaddam (Christopher Walken) te vechten. Het wrede gevecht tussen de twee neven is voornamelijk gericht op het mes en de vechtvaardigheden die elk bezit en is grotendeels rechtstreeks ontleend aan de pagina's van Herbert's boek. Dit omvat de beslissing om Paul 'May thy knife chip and shatter' te laten zeggen als zijn laatste woorden voordat het gevecht begint.

Paul Atreides die "May thy knife chip and shatter" zegt voordat hij vecht tegen Feyd-Rautha is een teken dat hij geïntegreerd is geraakt met de Fremen-cultuur. De zin is een veelvoorkomend gezegde onder de Fremen. Het wordt vooral gebruikt als een uitdaging voor een gevecht. Het gezegde is een manier voor een vechter om schade te wensen aan zijn tegenstander, aangezien een mes dat barst en breekt zeker een nederlaag en waarschijnlijk de dood zou brengen. Paul die deze uitkomst voor Feyd-Rautha wenst door het Fremen-gezegde te gebruiken, is een manier om zijn plaats onder het volk van Arrakis te illustreren. Feyd-Rautha herhaalt de zin naar Paul voor het gevecht, maar hij begrijpt de ware betekenis ervan niet.

Reis
De zin "May thy knife chip and shatter" van Paul wordt in dat opzicht een subtiele herinnering aan zijn reis in Dune 2. De hele film gaat erover dat hij steeds meer op de Fremen gaat lijken, zodat ze hem als een van hen zullen accepteren. Dit omvat het aannemen van een nieuwe naam, Maud'Dib Usul, voordat ze hem erkennen als de voorspelde Lisan al Gaib. Uiteindelijk wordt Paul's uitdaging werkelijkheid, omdat hij Feyd-Rautha doodt zoals hij had voorzien in een van zijn visioenen. Geen van hun messen barst of breekt, maar het resultaat van de dood wordt toch bereikt.


Het gevecht tussen Paul Atreides en Feyd-Rautha in Dune 2 verloopt op vergelijkbare wijze als in de boeken. Het is een strijd van vaardigheid tussen de twee mogelijke toekomstige leiders van de melkweg en erfgenamen van machtige huizen die elk alleen messen mogen gebruiken. Feyd-Rautha gebruikt het zwaard van de Keizer voor het gevecht, maar zijn geheime vergiftigde messen zijn verwijderd uit de adaptatie, terwijl Paul de crysknife gebruikt. Feyd-Rautha's dood in Dune 2 gebeurt echter anders dan in het boek.

Paul's gevecht met Jamis in Dune
Paul die "May thy knife chip and shatter" zegt in Dune 2 is deels een terugverwijzing naar zijn gevecht met Jamis in Dune. De Fremen-vechter neemt deel aan een duel met Paul aan het einde van Dune en hij zegt dezelfde zin tegen de jonge Atreides voordat het begint. Jamis gelooft dat hij de veel sterkere vechter is en geen problemen zal hebben om Paul te verslaan. Maar uiteindelijk wordt Jamis verslagen en wordt hij de eerste persoon die Paul ooit heeft gedood.


Paul die de zin van Jamis gebruikt in Dune 2 laat zien hoe hij is veranderd dankzij zijn ervaringen en tijd met de Fremen. Toen hij voor het eerst de zin hoorde en tegen Jamis vocht, aarzelde hij om iemands leven te beëindigen. Het is direct nadat Paul Jamis heeft gedood dat hij bij de Fremen gaat wonen en leert wat het betekent om te leven zoals de inwoners van Arrakis. De zin "May thy knife chip and shatter" van Paul in Dune 2 laat zien dat hij nu vrij comfortabel is om iemand te doden als dat is wat de situatie vereist. Het is nog een ander voorbeeld dat laat zien hoe de Fremen Paul veranderden.

Trouw aan de boeken
Deze zin in de film houden is ook een manier voor Villeneuve om te laten zien hoe hij trouw blijft aan het boek. De zin is afkomstig uit de roman van Frank Herbert en Paul Atreides zegt de zin in het boek als antwoord op de vraag van Feyd-Rautha of hij klaar is voor het gevecht. Villeneuve is niet bang geweest om wijzigingen aan te brengen in het bronmateriaal wanneer hij dat nodig acht. Maar op dat moment trouw blijven aan het boek helpt hem om details, die belangrijk zijn voor het verhaal, te behouden.


Gezien de betekenis dat "May thy knife chip and shatter" met zich meedraagt als een traditioneel Fremen-gezegde, is het opnemen van de zin door Villeneuve in Dune 2 indicatief voor het feit dat het een moment is dat helpt om Paul's verhaal met de Fremen volledig rond te maken. Hij zegt het alleen voordat hij tegen Feyd-Rautha vecht, nadat hij enorme macht heeft verworven met het volk en nadat hij hen heeft geleid in de oorlog tegen Huis Harkonnen. Zelfs als elementen van het einde worden aangepast voor de filmadaptatie, blijft Dune Part 2 redelijk trouw aan de boeken met voorbeelden zoals deze.

Kijken?
Dune Part 2 is nu nog steeds te zien in de bioscoop en zal je binnenkort kunnen kopen en huren op onder andere Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair