Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Cross of Iron'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Cross of Iron'

'Cross of Iron' is geregisseerd door Sam Peckinpah, die vooral bekend is om zijn westerns.

Regisseur Sam Peckinpah zal altijd het best bekend staan om zijn westerns met veel ervan die heel gewelddadig waren voor hun tijd. Zo heb je The Wild Bunch uit 1969, waarmee hij genomineerd was voor een Oscar. Maar wist je dat hij ook een fantastische oorlogsfilm gemaakt heeft?

Met Cross of Iron toonde Peckinpah dat hij naast westerns ook andere genres van films kon maken. Deze oorlogsfilm uit 1977 is gebaseerd op het boek Das Geduldige Fleisch van Oostfront-veteraan Willi Heinrich. Het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog met James Coburn, Maximilian Schell, James Mason en David Warner in de hoofdrollen.

Verhaal
Cross of Iron speelt zich af in 1943 en beschrijft het brute conflict dat plaatsvond aan het Russische front, met de nadruk op het Duitse leger dat gedwongen wordt zich terug te trekken en te vechten voor overleving tegen de Russische strijdkrachten. We volgen onder andere gedecoreerde leider Rolf Steiner (Coburn), die gepromoveerd wordt tot sergeant na weer een succesvolle missie.

Daarnaast is er ook de arrogante Pruisische kapitein Hauptmann Stransky (Schell) die aangewezen is als de nieuwe commandant van zijn peloton. Wanneer kolonel Brandt (Mason) het bevel geeft om de positie aan het front te verlaten, geeft Stransky dit bevel niet door aan Steiner's peloton, en ze worden alleen gelaten, omringd door de vijand en moeten ze vechten om te overleven.

Onthaal
Bij de release deed de film het slecht aan de kassa in de Verenigde Staten en ontving het gemengde recensies. De sombere, anti-oorlogse toon kon niet opvallen te midden van de hype rond de release van de mega-populaire Star Wars in hetzelfde jaar.


Cross of Iron presteerde wel zeer goed in West-Duitsland, waar het de beste opbrengsten behaalde van elke film die daar sinds The Sound of Music was uitgebracht. Het publiek en critici in heel Europa reageerden positief op de film.

Orson Welles
Het kost even tijd om eraan te wennen dat Britse en Amerikaanse acteurs de Duitse soldaten spelen en hun dialogen in het Engels spreken, maar dit is niet de eerste keer dat dit is gebeurd en ook niet de laatste (zelfs Schindler's List doet het). Gelukkig werkt Cross of Iron wel echt en maakt het een serieuze indruk, want het is een van de meest intense en aangrijpende Tweede Wereldoorlogfilms ooit gemaakt.


Zelfs Orson Welles was een fan van de film. Hij zei dat dit de beste oorlogsfilm was die hij had gezien sinds All Quiet on the Western Front (1930). Hij waardeerde het dat het verhaal werd getoond vanuit het gezichtspunt van een gewone soldaat. Cross of Iron is net als heel wat andere films van Peckinpah een cultfilm en een klassieker geworden die je moet zien.

Kijken?
Cross of Iron is op dit moment niet te streamen, huren, kopen of downloaden via streamingdiensten in Nederland, maar je kan de film wel kopen op dvd of blu-ray.

NieuwsFilm

meest populair