Denzel Washingtons eerste actiefilm: 'Terminator'-rip-off met Russell Crowe

Denzel Washingtons eerste actiefilm: 'Terminator'-rip-off met Russell Crowe

'Virtuosity' was de eerste actiefilm waarin Denzel Washington te zien was.

Denzel Washington is niet meer weg te denken van de actiefilms. Denk maar aan de The Equalizer-trilogie en 2 Guns. Hij speelde ook in films als Training Day, Crimson Tide en Ricochet, maar deze waren geen echte actiefilms. Tot hij meespeelde in Man on Fire uit 2004 en zijn overstap deed naar actie. Maar bijna 20 jaar eerder speelde Washington al in zijn eerste actiefilm.

Vóór de jaren 2000 vermeed Washington vaak actiefilms, maar hij maakte een uitzondering met Virtuosity, wat zijn eerste echte actiefilm was. Virtuosity kwam uit in 1995 en is geregisseerd door Brett Leonard. Naast Washington spelen ook Kelly Lynch en Russell Crowe mee in de film.

Verhaal
Virtuosity volgt ex-politieagent Parker Barnes (Washington) die in de gevangenis zit voor moord. Hij wordt eruit gehaald om deel te nemen aan een proefprogramma over de virtuele werkelijkheid. Het Law Enforcement Technology Advancement Centre (LETAC) heeft SID-versie 6.7 ontwikkeld: een Sadistische, Intelligente en Gevaarlijke virtuele realiteit-entiteit die gesynthetiseerd is uit de persoonlijkheden van meer dan 150 seriemoordenaars.

LETAC wil politieagenten trainen door ze in VR met SID te plaatsen, maar ze moeten het concept bewijzen door gevangenen als testpersonen te gebruiken. Een van deze gevangenen is dus ex-politieagent Parker Barnes. Maar tijdens de testmissie loopt het mis. SID 6.7 slaagt erin uit de virtuele wereld te ontsnappen en zijn persoonlijkheid in een nanomachine-androïde te injecteren, waardoor die nu in de echte wereld is. Hij zaait al snel terreur en Barnes is de enige die hem kan stoppen.

SID
Virtuosity is hopeloos gedateerd en afgeleid, maar heeft enkele solide actiescènes, en met een cast bestaande uit Washington, Crowe en Lynch betekent het nooit een saai moment. Regisseur Leonard brengt in deze film dezelfde zorgen over virtual reality en AI naar voren als in zijn vorige film, The Lawnmower Man. Washington is altijd meeslepend, maar omdat Virtuosity zich richt op actiescènes, lijkt Barnes minder interessant vergeleken met SID, gespeeld door Crowe.


Uitgebracht in hetzelfde jaar als Sam Raimi's The Quick and the Dead, was Virtuosity een van de vele films waarin Crowe zijn weg probeerde te vinden als hoofdrolspeler. De aard van SID stelt Crowe in staat om zo overdreven te zijn als hij wil, en hoewel dit het personage over het algemeen minder bedreigend maakt, heeft de ster duidelijk veel plezier. Helaas deed het weinig voor zijn carrière, aangezien Virtuosity wereldwijd slechts een teleurstellende 37 miljoen dollar opbracht met een geschat budget van 30 miljoen dollar.

Terminator-rip-off
Virtuosity wordt gezien als een rip-off op The Terminator. De tweede Terminator-film, Terminator 2: Judgment Day, was een fenomeen in 1991 met de sequel van James Cameron die wereldwijd meer dan 510 miljoen dollar opbracht. Natuurlijk wilde het publiek nog een vervolg, maar om verschillende redenen, zoals rechtenkwesties, kwam Terminator 3: Rise of the Machines pas in 2003, 12 jaar later.


Fans van de Terminator-franchise moesten elders hun fixatie zoeken en Virtuosity nam veel aantekeningen van Camerons sci-fi saga. Net als de T-1000 kan SID regenereren nadat hij is neergeschoten of beschadigd, wat leidt tot vele scènes waarin de held van Washington hele magazijnen leegschiet op SID met weinig tot geen effect.

Doel
Het trucje van SID's androïdelichaam is dat hij siliconen nodig heeft om te genezen van schade, dus drukt hij zich vaak tegen glas om zichzelf te repareren. Het is een slimme, door Terminator geïnspireerde truc, maar een probleem met Virtuosity is dat SID enigszins doelloos is als schurk.


De Terminators hebben een duidelijk doelwit om te vermoorden, maar SID heeft gewoon plezier in het veroorzaken van willekeurige chaos. Net als The Terminator bekijkt de film ook de inherente gevaren van AI, maar de uitvoering is veel meer campy.

Kaley Cuoco
Virtuosity was niet enkel de eerste actiefilm voor Washington en een van de eerste films voor Crowe. Een andere opmerkelijke factor van Virtuosity is dat Kaley Cuoco haar filmdebuut maakte als Karin, de dochter van Dr. Carter, gespeeld door Lynch.


Cuoco was slechts negen jaar oud toen Virtuosity werd uitgebracht en had een handvol tv-credits zoals een aflevering van Northern Exposure. Vooruit kijkend zou ze een indrukwekkende lijst van projecten verzamelen, waaronder Charmed en 8 Simple Rules, voordat ze een sterrenmakende rol kreeg in The Big Bang Theory.

Kijken?
Wil je de eerste actiefilm van Washington en het filmdebuut van Cuoco zien? Virtuosity is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Prime Video of je kan de film ook kopen op dvd en blu-ray.

NieuwsFilm

meest populair