Waarom 'Godzilla x Kong' wél een succes is en 'Furiosa: A Mad Max Story' niet

Waarom 'Godzilla x Kong' wél een succes is en 'Furiosa: A Mad Max Story' niet

De box office laat een raar en gemengd beeld zien: waarom sommige films wel een hit zijn en andere niet.

Het gaat niet goed met de verkoop van bioscoopkaartjes. Dit klinkt misschien wat vreemd aangezien er flink wat goed ontvangen films in de bioscopen draaien. Een opvallend detail is dat juist de wisselend ontvangen film Godzilla x Kong: The New Empire wel goed scoort, maar de erg sterk ontvangen film Furiosa: A Mad Max Story niet. De laatste is zelfs een flop.

De reden hierachter is niet eenvoudig te beantwoorden, aangezien er meerdere zijn. Als alles platgeslagen wordt, dan blijft er wel een duidelijke conclusie over: Godzilla x Kong is veel meer een crowdpleaser dan Furiosa. Uiteraard zal niet iedereen het met die conclusie eens zijn.

Kwaliteit
Kwalitatief gezien is Furiosa overduidelijk de betere film. De acteerprestaties, het verhaal en de (echte) decors zijn goed tot indrukwekkend, waar de tweede film met Godzilla en King Kong vooral drijft op degelijke computeranimaties. De acteerprestaties zijn mager tot zwak en het verhaal kan vooral avontuurlijk of enerverend genoemd worden.

De ontvangstcijfers zijn ook verschillend, met name onder de recensenten. Godzilla x Kong staat op 54% op de Tomatometer, en Furiosa op een veel betere 90%. De publieksscore is met respectievelijk 91% en 90% nagenoeg gelijk. De IMDb-cijfers staan op een 6,2/10 voor vijfde Monsterverse-film en op een 7,9/10 voor de Mad Max-spin-off.

Rating
Uiteraard is een belangrijk verschil die impact zou kunnen hebben op het succes. Furiosa is een R-rated film (16 jaar en ouder) waar de Godzilla/King Kong-film een PG-13 film (12 jaar en ouder) is. De hogere leeftijdsclassificatie van Furiosa kan een drempel zijn om financieel succesvol te worden, maar een films zoals Oppenheimer, Joker en Gladiator wisten (ruim) meer dan 500 miljoen dollar op te halen. De Mad Max-film uit 2015 - ook R-rated - haalde 380,4 miljoen dollar op.


Toch wist het 135 miljoen dollar kostende Godzilla x Kong een prima 567,7 miljoen dollar op te halen en weet Furiosa niet verder te komen dan $119,6 miljoen. De rek lijkt er al uit en een eindopbrengst van (maar) $200 miljoen is onwaarschijnlijk.

Crowdpleaser
Zoals gezegd is Godzilla x Kong een echte crowdpleaser. De sterren uit de film zijn Godzilla en King Kong, de grootste monsters van het witte doek. Zij wisten het publiek even geleden al warm te krijgen voor Godzilla vs. Kong, een film die in maart 2021 verscheen, een periode waarin bepaalde coronamaatregelen nog van kracht waren en het grote publiek angstig was om elkaar op te zoeken.


Furiosa lijkt op het eerste oog ook een crowdpleaser, maar is dat in veel mindere mate. Furiosa is een prequel op het bijna 10 jaar oude succes Mad Max: Fury Road en de sterren uit die film keerden niet terug. Charlize Theron werd ingeruild voor de minder grote naam Anya Taylor-Joy (en Alyla Browne). De mannelijke hoofdrol ging van publiekslieveling Tom Hardy (in 2015 bekend van met name The Dark Knight Rises) naar Chris Hemsworth, eigenlijk alleen bekend van zijn Thor-rol. Op die rol zijn veel mensen mogelijk op grotendeels uitgekeken, gezien de reacties op Thor: Love and Thunder uit 2022.

Succesfactor
Godzilla x Kong is dus een onvervalste blockbuster die doet wat het belooft, met alle ingrediënten die erbij horen. Furiosa doet vooral kwalitatief wat het belooft, maar mist zijn herkenbare sterren (zelfs Mad Max ontbreekt) en het eerdere succes zit duidelijk minder goed in het geheugen. Waarschijnlijk zijn het vooral de die hard-fans die warmlopen voor een prequelverhaal.

Ook interessant:
- De bioscoop verkeert in grote problemen: Na 'Furiosa' lijkt ook 'Bad Boys: Ride or Die' niet te gaan vlammen
- Teveel flops in de bioscoop: deze films moeten voor de ommekeer zorgen in 2024

NieuwsFilm

meest populair