Hollywood maakt jacht op mysterieuze piraat

In hun pogingen om de dader op heterdaad te betrappen zetten de detectives al enkele inventieve middelen in...

In het Franse stadje Vierzon zijn enkele Hollywood-detectives op zoek naar een mysterieuze piraat die al sinds 2006 illegaal films opneemt in de plaatselijke bioscoop en ze daarna op het internet plaatst. De piraat, die onder het pseudoniem ‘THX fuck’ opereert, maakte al kopieën van o.a. Spider-Man 3, Valkyrie, Slumdog Millionaire en - heel toepasselijk - Pirates of the Caribbean: At World's End.

In hun pogingen om de dader op heterdaad te betrappen zetten de detectives al enkele inventieve middelen in. Zo lieten ze onder meer infraroodkijkers aanrukken, en plaatsten ze vooraan in de zaal een bordpapieren versie van John Travolta door wiens weggesneden ogen iemand de bioscoopbezoekers in de gaten kon houden. Voorlopig zonder succes.

Een bijkomend interessant element in het hele verhaal is de manier waarop de detectives hebben achterhaald dat de illegale kopieën opgenomen zijn in de bioscoop van Vierzon. Blijkbaar is elke beeldband voorzien van twee unieke tags: een voor het blote oog onzichtbaar lichtsignaal van 1/86 seconde, en een bijna onhoorbaar geluidssignaal dat enkel bij de distributeurs gekend is. Op die manier kan een illegale kopie aan de oorspronkelijke beeldband en plaats van vertoning gelinkt worden.



NieuwsFilm

meest populair