Featured

FEATURED: Nederlandse bioscoopfilms (deel I)

De aankomende Nederlandse bioscoopfilms op een rijtje.

door Jim Pedd op 10.09.2009 om 10:52 in Featured
Voordat we van start gaan met de vijfde feature wil ik jullie op het volgende topic wijzen: features. Hier kun je ideeën kwijt voor wat volgens jou de volgende feature zou moeten worden. Dat werkt wat beter dan in de comments onder de feature die je gelezen hebt. Vandaag gaan we het hebben over de Nederlandse cinema. Gebruiker El Chivo kwam met dit idee. Wat je gaat lezen is een overzicht van wat je de komende maanden kunt verwachten aan films van eigen bodem. Dus ja, ga er maar goed voor zitten (eventueel, net als ik onder het schrijven met een bak koffie). Zoals altijd wens ik jullie veel leesplezier en vraag ik jullie om zowel positieve (complimenten zijn altijd leuk) als negatieve (ter verbetering van het eindproduct en de volgende features) feedback.

Goed. De eerste film waar ik het met jullie over wil hebben heet Oogverblindend. Deze film is geregisseerd door Cyrus Frisch, die jullie misschien kennen van Blackwater Fever (uit 2008) of Vergeef me (2001). Verder spelen Georgina Verbaan en Rutger Hauer de hoofdrollen. De film gaat over een man en een vrouw die een telefoongesprek voeren. Ze hebben het over het grote leed van de mens en de wereld; de vrouw kan het aanschouwen van al dat leed niet meer aan en probeert dat in een gesprek met een vreemde van zich af te praten.

Hierna staat de film Het leven uit een dag staat als volgende op het lijstje. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman door A.F.Th. van der Heijden, die in 1988 uitkwam. De roman gaat over een wereld waarin een mensenleven maar één dag duurt. Daar worden Benny en Gini zo verliefd op elkaar dat één dag niet lang genoeg is, en daarom zoeken ze een uitweg. Die wordt ook gevonden, als je naar de hel gaat, beland je in een wereld zoals wij die kennen. Om daar te komen vermoorden Benny en Gini iemand, waardoor ze beiden ter dood worden veroordeeld, om dan tegelijk in de hel te belanden. Bij de uitvoering van het vonnis gaat echter iets mis, waardoor ze niet gelijktijdig naar de hel gaan. Hierop proberen de twee elkaar te vinden in die vreemde wereld. Een van onze recensenten, Evert de Vries, gaf de film vier en een halve ster. Verder is de film geregisseerd door Mark de Cloe, de rol van Benny wordt gespeeld door Matthijs van de Sande Bakhuyzen en die van Gini door Lois Dols de Jong.
De volgende film op het lijstje speelt zich af tijdens de watersnoodramp in februari 1953. Het verhaal gaat over een 18-jarig meisje, genaamd Julie, dat haar zoontje tijdens de watersnoodramp kwijtraakt. De jonge sergeant Aldo besluit in het getroffen gebied op zoek te gaan naar Julia’s zoontje. De film draagt de naam De Storm. Ben Sombogaart regisseerde de film, en hoofdrollen zijn weggelegd voor Sylvia Hoeks, Barry Atsma en Monic Hendrickx. Op 17 september kunnen we de film in de bioscopen verwachten.
Carmen van het Noorden (24 september) vertelt het verhaal van de jonge rechercheur Joz, die op het punt staat te trouwen met Maryam. Onverwachts krijgt hij een grote zaak toegewezen rond de moord op een prostituee. Tijdens het onderzoek ontmoet hij de mooie Carmen, waarop Joz zijn toekomst met Maryam op het spel zet. Jelle Nesna nam de regie voor zijn rekening, en de hoofdrollen worden gespeeld door Tygo Gernandt, Thom Hoffman en Sanguita Akkrum.

Op 30 september kunnen we de film Spangas op Survival verwachten. Deze gaat over de scholieren van het Spangalis College die onder leiding van docenten Jochem en Miss Madge op werkweek naar de Ardennen gaan. Tijdens een dropping lopen de spanningen erg hoog op, wat een soepele samenwerking in de weg staat. Een grootscheepse reddingsactie wordt opgezet, gedurende welke iedereen ontdekt wat hij waard is. De film is geregisseerd door Diede In ’t Veld. Verder spelen de acteurs die in de gelijknamige tv-serie ook rollen dragen natuurlijk ook rollen.

En dat… is het eerste deel alweer. Morgen komt de rest online te staan. Het staat hier: Deel II

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Axeqlusive

Avatar

Wat mij betreft scoort FilmTotaal met dit topic vandaag even een aantal bonuspunten. Leuk om even wat nadruk te leggen op de Nederlandse film. Deze heeft dit de afgelopen jaren ook wel verdiend!

Het leven uit een dag klinkt als een pareltje, ben benieuwd! Gisteren heb ik ook kaarten gereserveerd voor de premiere van de Storm in de MustSee in Delft met aanwezigheid van cast e.d.

En een film van Thom Hoffman is altijd interessant!
Superleuk idee dit!!

nieuwslaatste nieuws

meest populair