Algemeen

Terminator rechten onder de hamer

De huidige eigenaren brengen McG's plannen voor een vijfde Terminator in gevaar.

door Bram de Groot op 29.09.2009 om 12:44 in Algemeen
Afgelopen zomer mochten we eindelijk naar de bioscoop om de langverwachte vierde Terminator film te aanschouwen. Terminator Salvation van regisseur McG was helaas voor de eigenaren geen groot (financieel) succes. Niet iedereen was te spreken over de film met Christian Bale in de hoofdrol als John Connor. Ook financieel was de film niet bepaald een doorslaand succes en met een budget van $200 miljoen bracht de film slechts $125 miljoen op in de States. Enige lichtpuntjes waren de rol van Sam Worthington als Marcus Wright en dat de wereldwijde opbrengst van $371 miljoen net aan voldoende was om de film rendabel te maken voor de financierders. De geruchten over een vijfde deel hebben de revue al gepasseerd.

De eigenaren van de Terminator rechten hebben het echter financieel erg zwaar en overwegen nu de rechten te verkopen aan de hoogste bieder. Producenten Derek Anderson en Victor Kubicek kochten in 2007 de Terminator rechten voor $25 miljoen via hun Halcyon Holding Group. Nu dit soort maatschappijen met bosjes omvallen, overwegen de mannen een nieuwe strategie. Gewenst bedrag: $60 miljoen. Sony Pictures schijnt geïnteresseerd te zijn.

Het lijkt erop dat regisseur McG nog even moet wachten met de productie van een vijfde Terminator. Overigens is het ook mogelijk dat een nieuwe eigenaar besluit de regisseur geheel van het project te halen.

Lees in het artikel van The Los Angeles Times meer over de geschiedenis van de Terminator rechten, die regelmatig van hand tot hand zijn gegaan.

De DVD en BR van Salvation liggen overigens vanaf midden november in de schappen.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Seba1991

Avatar

Het is alvast goed te weten, dat de rechten in goede handen vallen.

SunChaser

Avatar

Hoe kon Cameron zn rechten nu zo verkwanselen?

Biedonk

Avatar

Als ze het voor het gewenste bedrag verkopen, toch in 2 jaar tijd 35 miljoen verdient aan de rechten dan, niet slecht in deze crisis

skullsplitter

Avatar

Hoewel Terminator Salvation zeker niet de klassieker was die T1 en T2 wel waren, vond ik het een zeer welkome verandering qua richting. De sfeer zat goed, menigmaal kippenvel gehad in de bios. Alleen tacky en geforceerd hier en daar. T5 stond me qua plot dan weer absoluut niet aan.

Oboema

Avatar

Kan iemand mij deze zin uitleggen:
de wereldwijde opbrengst van $371 miljoen net aan voldoende was om de film rendabel te maken voor de financierders

Met 200 miljoen als budget, steek je dan volgens mij gewoon 171 miljoen dollar in de zak. Dit is "net aan voldoende"?! :?

Thiver

Avatar

Oboema "Met 200 miljoen als budget, steek je dan volgens mij gewoon 171 miljoen dollar in de zak. Dit is "net aan voldoende"?! :?"

Tja... zo'n promotiecampagne is ook niet bepaald goedkoop.

SunChaser

Avatar

Oboema "Kan iemand mij deze zin uitleggen:
de wereldwijde opbrengst van $371 miljoen net aan voldoende was om de film rendabel te maken voor de financierders

Met 200 miljoen als budget, steek je dan volgens mij gewoon 171 miljoen dollar in de zak. Dit is "net aan voldoende"?! :?"


natuurlijk steken ze geen 171 miljoen in hun zak. Ten eerste zitten promokosten niet in het budget. En deze partijen worden ook betaald: distributeurs, bioscopen, etc etc. Sowieso in Amerika krijgt de studio steeds minder geld al naar gelang de film loopt.

McMurphy

Avatar

Hopelijk gaat het vijfde deel aan McG voorbij, wat een aanfluiting dat Salvation :N

Moarhh88

Avatar

Ze hadde um nie moete make zonder schwarzenegger. de films waren goed hoe ze waren. nu worden de rechten voor terminator zo verkocht :S

geertvdheide

Avatar

Moarhh88 "ze hadde um nie moete make zonder schwarzenegger. de films waren goed hoe ze waren. nu worden de rechten voor terminator zo verkocht :S"


Dat ligt naar mijn mening niet aan de aanwezigheid van Schwarzenegger, maar met name aan de regie en het plot. Ik heb Salvation niet gezien, maar wat ik hoor is dat het allemaal wel leuk is, maar zeker geen T2. Misschien moet McG plaats maken voor een andere regisseur om de reeks naar een wat hoger plan te tillen.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Ik snap niet wat iedereen aan Arnold blijft hangen, heb je die man gezien tegenwoordig? (dik oud en traag)

Ik vond Salvation al een stap in de goede richting en hopelijk zijn de volgende twee delen nog beter!!!

Spijker

Avatar

geertvdheide "Dat ligt naar mijn mening niet aan de aanwezigheid van Schwarzenegger, maar met name aan de regie en het plot. Ik heb Salvation niet gezien, maar wat ik hoor is dat het allemaal wel leuk is, maar zeker geen T2. Misschien moet McG plaats maken voor een andere regisseur om de reeks naar een wat hoger plan te tillen."


Precies mijn idee!!

En voor wat betreft het rendabel zijn: in de filmwereld geldt voor producties eigenlijk de (ongescreven) regel dat de verhouding productiebudget:opbrengst 1:2 moet zijn.

NieuwsFilm

meest populair