Featured

FilmTotaal Top-100 (nummer 10-1)

Welke film zou op de eerste plek zijn geëindigd?

door Jim Pedd op 08.10.2009 om 18:27 in Featured
Gisteren konden jullie lezen welke films op nummer 25-11 staan in de FilmTotaal top100, en vandaag maken we de lijst af. Even voor de goede orde: de volledige top kun je hier bekijken. Verder maken we vandaag ook de winnaars van de bioscoopbonnen bekend!

10 (14): American Beauty (1999 – IMDb: 8.6 - #36) – Sam Mendes
… look closer
Het leven van Lester Burnham heeft alle glans verloren, maar voor een nieuwe vonk zorgt het knappe vriendinnetje van zijn dochter. Met nieuw elan recht Lester de rug; hij doet voortaan waar hij zin in heeft, tot verbijstering van zijn echtgenote.

De titel van de film refereert naar een rozenras dat erg mooi is qua uiterlijk, maar vaak begint te rotten in de wortels. Net als het schijnbaar perfecte leven van de Burnhams: mooi vanbuiten, maar kijk maar eens wat nader..


9 (35): The Dark Knight (2008 – IMDb: 8.9 - #9) – Christopher Nolan
Why So Serious?
Nolan’s kaskraker waarin Batman het o.a. opneemt tegen zijn klassieke aartsvijand The Joker. Samen met Batman Begins zette de film de toon voor een duisterder aanpak van de vele komende comicverfilmingen. De bergen geld die de film in korte tijd heeft opgebracht doet Hollywood immers watertanden.

Een overzichtje: op de dag van de release haalde de film 67,2 miljoen dollar binnen, wat tot op heden het meeste is voor een film op één dag. Na vijf dagen had de film al 200 miljoen dollar binnengehaald in de bioscopen. Na zes dagen had deze film al meer geld binnengehaald dan de prequel Batman Begins in de hele tijd dat ze in de bioscoop draaide. Na 43 dagen had de film de 400 miljoen dollar gehaald, wat ook een record is. De vorige recordhouder, Shrek 2, deed er ongeveer twee keer zo lang over. Ten slotte haalde hij in 45 dagen maar liefst 500 miljoen dollar binnen in de bioscopen, terwijl de vorige recordhouder, Titanic, dat bedrag in 98 dagen binnenhaalde.


8 (4): Apocalypse Now (1979 – IMDb: 8.6 - #35) – Francis Ford Coppola
The Horror. . . The Horror. . .
Kapitein Willard wordt door het Amerikaanse opperbevel in Vietnam richting Cambodja gestuurd om kolonel Kurtz te liquideren. Kurtz, een veelvuldig onderscheiden militair, is doorgedraaid en wordt door het leger beschouwd als een gevaar.

In eerste instantie moest het opnemen van de film zes weken duren, maar uiteindelijk duurde het 16 maanden, even lang als men nodig had voor het opnemen van alle drie de Lord of the Rings films. Coppola filmde ongeveer 200 uur aan materiaal, met als gevolg dat hij bijna drie jaar nodig had bij het editen.


7 (33): The Matrix (1999 – IMDb: 8.7 - #26) – Andy & Larry Wachowski
In a world of 1s and 0s...are you a zero, or The One?
Computerfanaat Thomas A. Anderson komt op een vreemde manier in contact met Morpheus, die hem kennis laat maken met de echte wereld. De wereld die we kennen is volgens Morpheus een virtuele wereld, de Matrix genaamd. Morpheus gelooft dat Anderson de enige is die de Matrix kan vernietigen.

Voor de rol van Neo zijn veel verschillende acteurs overwogen: Ewan McGregor (wees hem af om aan Star Wars Episode I te kunnen werken), Leonardo DiCaprio, Nicolas Cage, Tom Cruise en Will Smith (die hem afwees om in Wild Wild West te kunnen spelen).


6 (23): Se7en (1995 – IMDb: 8.6 - #31) – David Fincher
Long is the way, and hard, that out of hell leads up to light.
Detective Somerset heeft nog één week te gaan voor hij met pensioen gaat. Ondertussen moet hij zijn jonge opvolger, de enthousiaste David Mills, opleiden. Dan wordt Somerset geconfronteerd met de meest gruwelijke seriemoordenaar uit zijn hele loopbaan. Langzaamaan ontdekken de detectives dat elke moord naar één van de zeven hoofdzonden verwijst. Ondertussen blijven de moorden steeds nieuwe slachtoffers eisen.

Het was in eerste instantie de bedoeling van de producers dat Kevin Spacey in de voortitels zou komen te staan, maar hij vond het beter om zijn naam eruit te laten, om de kijkers zo te verrassen met de identiteit van de moordenaar. Ter compensatie staat hij bovenaan de castlijst bij de credits. Een ander voordeel voor Spacey was dat hij geen interviews hoefde te doen bij de marketing van de film.


5 (28): The Shawshank Redemption (1994 - IMDb: 9.2 - #1) - Frank Darabont
Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.
Het is 1947. Andy Dufresne houdt vol dat hij onschuldig is aan de moord op zijn vrouw en diens minnaar, maar krijgt wel twee maal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij sluit vriendschap met een zwarte gevangene die spullen kan regelen, maar er zijn twee dingen die hem echt op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

In het oorspronkelijke verhaal van Stephen King is Red een blanke Ier, terwijl in de film hij dus gespeeld wordt door Morgan Freeman. Als grap liet men daarom het zinnetje dat Red zegt als hem gevraagd wordt waarin ze hem Red noemen, in het verhaal staan: “Maybe it’s ‘cause I’m Irish.”


4 (10): Fight Club (1999 – IMDb: 8.8 - #19) – David Fincher
How much can you know about yourself if you've never been in a fight?
Een jongeman baalt van zijn doodlopende carrière en kleurloze leven. Samen met een vriend, Tyler Durden genaamd, creëert hij een nieuwe club waarin mannen hun frustraties kunnen afreageren door elkaar tot pulp te slaan: de zogeheten Fight Club. Al snel vindt hun initiatief navolging en ontstaan er overal in het land nieuwe clubs.

Het draaien duurde 138 dagen. 300 scènes werden gedraaid op 200 verschillende locaties en er werden 72 sets gemaakt. Verder misschien een leuk feitje: in de scène waarin Brad Pitt en Edward Norton dronken zijn en golfballen slaan, zijn ze echt dronken.


3 (1): C’era una Volta il West (1968 – IMDb: 8.8 - #21) – Sergio Leone
There were three men in her life. One to take her... one to love her... and one to kill her.
In een afgelegen stationnetje in het Verre Westen wordt een onbekende man overvallen door drie bandieten. De onbekende man met de harmonica schiet de aanranders meteen dood en trekt verder. Inmiddels heeft een zekere Frank in opdracht van spoorwegmagnaat Morton de Ierse boer McBain vermoord om diens land te kunnen inpalmen. Frank zorgt ervoor dat de verdenking valt op de onbekende.

Nadat Sergio Leone de Dollar-trilogie af had gemaakt (A Fistful of Dollars (1964), For a Few Dollars more (1965), The Good, the Bad, the Ugly (1966)), wilde hij niet nog een western maken en daarom begon hij te werken aan Once Upon a Time in America. Na het grote succes van zijn trilogie in Amerika besloot hij een film in Amerika te willen maken. Echter de studio’s wilden dat hij nog een western voor ze zou maken, dan pas mocht hij Once Upon a Time in America maken. Leone dacht erover na en besloot het volgende te doen: hij zou een trilogie maken die begon met Once Upon a Time in the West, daarna door zou gaan met Duck, you Sucker en zou eindigen met Once Upon a Time in America.


2 (7): Pulp Fiction (1994 – IMDb: 8.9 - #5) – Quentin Tarantino
Girls like me don't make invitations like this to just anyone!
Marcellus Wallace is de baas van Vincent Vega en Jules Winnfield, twee criminelen die met een stelletje amateurs in de clinch liggen om een geheimzinnige zwarte aktetas. Wanneer Marcellus op zakenreis moet, vraagt hij Vincent een oogje te houden op zijn vrouw Mia. Aangezien de vorige chaperon vanwege iets te intiem contact met deze dame nu kreupel schijnt te zijn, stemt Vincent met enige tegenzin toe.

Jules, een van de personages in de film, citeert op een gegeven moment een stuk uit de bijbel. Echter het grootste deel van zijn citaat is verzonnen door Quentin Tarantino en Samuel L. Jackson. Het enige deel van die passage dat echt uit de bijbel komt is het volgende: “And I will stike down upon thee with great vengeance and furious anger. And you will know My name is the Lord when I lay My vengeance upon thee.”


1 (2): The Godfather (1972 – IMDb: 9.1 - #2) – Francis Ford Coppola
An offer you can't refuse.
Vito Corleone staat aan het hoofd van een machtige maffiafamilie, en houdt zich bezig met allerlei duistere zaken zonder dat hij zelf op de voorgrond treedt. De jongste zoon van Vito, Michael, bemoeit zich niet veel met de familiezaken, totdat er een aanslag wordt gepleegd op zijn vader. De clan dreigt ten onder te gaan in het geweld en Michael besluit de moordaanslag te wreken.

Het paardenhoofd dat je in de film ziet is echt. De acteur, John Marley, zou dit naar eigen zeggen niet hebben geweten, dus de schreeuw die je hoort in de film is echt. Volgens Nicholas Pileggi van de New York Times had Paramount veel ideeën voor de promotie van de film. Zo zou er een spaghetti saus merk moeten komen met het Godfather logo. Ook zou er een Godfather restaurantketen moeten komen, en een spin-off tv-serie. Echter geen van die plannen werd ook daadwerkelijk uitgevoerd.

De bioscoopbonnen
Nou, gisteren hadden we het al beloofd bekend te maken, maar daar is het niet van gekomen, dus doen we het vandaag. De winnaars van de bioscoopbonnen t.w.v. 25€ zijn de gebruikers dannyB en Frank_Costello, Tako zal via e-mail contact met jullie opnemen.

Conclusies ‘09
The Godfather heeft in al die jaren dat de FilmTotaal Top100 bestaat nog nooit een plek buiten de top 4 in moeten nemen. Dit jaar verovert hij de eerste plek, die hij vorig jaar moest afstaan aan Once Upon a Time in the West. Het vervolg op The Godfather heeft nooit een stabiele positie gehad in de toplijst, en beleeft dit jaar een wat minder goed jaar van de voorgaande jaren.
Verder weet Pulp Fiction zich na twee slappe jaren weer te herpakken en staat weer tussen de grote namen in de toplijst. In de eerste drie jaren van de FT Top 100 stond Pulp Fiction op nummer één.

Amélie, de nummer één van 2006 staat niet langer in de top 25. Apocalypse Now leek vast te zijn geroest op de vierde, of de vijfde plek, maar is dit jaar flink omlaag gevallen. Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey staat dit jaar niet meer in de top 3, wat de afgelopen twee jaren wel het geval was. Taxi Driver beleeft zijn slechtste resultaat ooit en het beste resultaat van dit jaar is in handen van Terminator 2, die enorm is gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren.

Uiteraard bedanken we iedereen die een lijst heeft ingeleverd, El Chivo voor het samenstellen van de top en ten slotte hopen we dat jullie er volgend jaar weer een inleveren doen!

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

geertvdheide

Avatar

Leuke combi van forum en frontpage dit! Leuke actie, en een mooi lijstje. Over de volgorde heeft uiteraard iedereen zijn eigen ideeën, maar van gebrek aan kwaliteit is zeker geen sprake.

Trouwens wel grappig dat Terminator 2 zo veel hoger staat dan eerder. Misschien komt het omdat de franchise nieuw leven is ingeblazen met deel 4. Het lijkt me zelfs waarschijnlijk dat filmfans nu pas echt inzien hoe goed deeltje 2 wel niet was, als een productie met zo veel budget en talent als Salvation toch niet voorbij komt aan T2.

Frank_Costello

Avatar

Yay biosbon :P

Trouwens een verassende nummer 6 en 5 (waar ik het niet helemaal mee eens ben...) maar verder is het weer een geweldige lijst hoor!

En ook dank aan El Chivo voor al het rekenwerk en de organisatie!

benjamin

Avatar

Terechte nummer 1, ook leuk dat 'The Dark Knight' in de top 10 staat: blijft gewoon een meesterwerk.

McMurphy

Avatar

Het is opnieuw een mooie lijst geworden T+)

honeybucket

Avatar

Waarom staat disaster movie niet in de top 100?;)


voor de rest een uitermate prima lijst Smiley face. Jammer dat amelie er niet meer instaat, maarja er zijn zoveel goede films...

en gefeliciteerd als je een bonnetje hebt gewonnen, als ik u was zou ik naar district 9 gaan :D.

benjamin

Avatar

honeybucket "Waarom staat disaster movie niet in de top 100?;)


voor de rest een uitermate prima lijst Smiley face. Jammer dat amelie er niet meer instaat, maarja er zijn zoveel goede films...

en gefeliciteerd als je een bonnetje hebt gewonnen, als ik u was zou ik naar district 9 gaan :D."


Omdat Disaster Movie rotslecht is, duh.

koenimex

Avatar

benjamin "Omdat Disaster Movie rotslecht is, duh."


Bekend met het begrip sarcasme?

NieuwsFilm

meest populair