Apocalypse Now (1979)

I love the smell of napalm in the morning.

Nieuwe versie of niet; Francis Ford Coppola's meesterwerk verdient het sowieso om op het grote doek te worden gezien.
play

8,6 details

  • 147 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Mystery
  • Verenigde Staten
147 Min Verenigde Staten

Kapitein Willard wordt door het Amerikaanse opperbevel in Vietnam richting Cambodja gestuurd om kolonel Kurtz te liquideren. Kurtz, een veelvuldig onderscheiden militair, is doorgedraaid en wordt door het leger beschouwd als een gevaar.

Regie
Francis Ford Coppola
Cast
Harrison Ford, Marlon Brando, Laurence Fishburne, Robert Duvall, Martin Sheen, Dennis Hopper, Frederic Forrest, Scott Glenn, James Keane, Albert Hall, G.D. Spradlin, Sam Bottoms, Jerry Ziesmer, Kerry Rossall, Bo Byers.
Budget
$ 31.500.000
Opbrengst
$ 83.471.511
Release
19.05.1979
Release NL
01.11.1979

Filmtotaal Recensie

Regie: Francis Ford Coppola | Cast: Martin Sheen (kapitein Benjamin L. Willard), Frederic Forrest (Jay 'Chef' Hicks), Albert Hall (Chief Phillips), Sam Bottoms (Lance B. Johnson), Laurence Fishburne (Tyrone 'Clean' Miller), Robert Duvall (luitenant-kolonel Bill Kilgore), Dennis Hopper (fotojournalist), Marlon Brando (kolonel Walter E. Kurtz), e.a.| Speelduur: 183 minuten | Jaar: 1979

Het zegt wel iets over de status van een film wanneer deze bij iedere nieuwe versie opnieuw in de bioscoop wordt uitgebracht. Want waar de meeste director's cuts (of anders getitelde variaties) enkel op schijf kunnen worden aangeschaft, krijgt Apocalypse Now na de Redux-versie in 2001 opnieuw de bioscoopbehandeling voor de Final Cut. Maar goed, Apocalypse Now is dan ook niet zomaar een film. Francis Ford Coppola's Vietnamepos was vanwege het getroebleerde productieproces al bijna legendarisch voor hij uitkwam, maar bleek uiteindelijk ook gewoon een steengoede film die terecht de klassiekerstatus verwierf. Zelfs het oprekken van de speelduur met bijna vijftig minuten aan extra scènes in de Redux-versie, deed weinig af aan die status. Toch zal menigeen het vast waarderen dat voor de veertigste verjaardag een nieuwe (en waarschijnlijk laatste) versie wordt uitgebracht die de film terugbrengt tot een behapbaardere lengte.

Apocalypse Now zit zodanig vol met iconische scènes en uitspraken dat vaak wordt vergeten hoe goed hij eigenlijk werkt als subversieve oorlogsfilm. Immers, waar films over de Tweede Wereldoorlog vaak een specifieke missie hebben, draaien de bekendste Vietnamfilms eerder om het overleven van de dagelijkse oorlogsperikelen. Apocalypse Now breekt daarmee door wel degelijk te werken vanuit een missie, maar dan wel een zeer afwijkende: hoofdpersoon Willard krijgt opdracht de ontspoorde Amerikaanse kolonel Kurtz te elimineren. Hiervoor dient hij met een vierkoppige bemanning een rivier op te varen, waarmee hij praktisch recht door de krankzinnige oorlog reist. Wanneer Willard laat in de film aan enkele bemanningsleden toevertrouwt wat zijn missie is, reageert een ervan gefrustreerd dat het een typisch onzinnige Vietnammissie is en roept: "Ik dacht dat je een brug of een spoorlijn ging opblazen!" Kennelijk meende dit personage zich in een ander soort oorlogsfilm te bevinden.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Apocalypse Now Nieuwsberichten

Apocalypse Now

acties