R.I.P. Miramax Films: 1979 - 2010

Disneys indie-afdeling had o.a. een hand in de carrières van Quentin Tarantino, Steven Soderbergh en Peter Jackson...

Disney sluit voorgoed de deuren bij indie-afdeling Miramax. De kantoren in New York en LA zijn vandaag al gesloten. Tachtig werknemers verliezen hun baan en het is ook nog een raadsel wat er zal gaan gebeuren met de zes laatste Miramax-films. Na 31 jaar, waarin het label van Bob en Harvey Weinstein de Amerikaanse 'indie scene' domineerde, houdt Miramax op te bestaan.

The Wrap geeft als redenen voor het faillisement de verkoop aan Disney, het vertrek van de broertjes Weinstein en de overname door Daniel Battsek. Disney bleef het label marginaliseren, maar Dick Cook bleef volhouden dat het label zou voortbestaan. Toen Cook en Battsek eenmaal vertrokken bij Disney, was het duidelijk dat de dagen voor Miramax begonnen te tellen.

Harvey Weinstein over zijn oude bedrijf:

I’m feeling very nostalgic right now. I know the movies made on my and my brother Bob’s watch will live on as well as the fantastic films made under the direction of Daniel Battsek. Miramax has some brilliant people working within the organization and I know they will go on to do great things in the industry.

Kevin Smith schreef ook een stukje:

I’m crushed to see it pass into history, because I owe everything I have to Miramax. Without them, I’d still be a New Jersey convenience store register jockey. In practice, not just in my head.

Door de jaren heen heeft Miramax een grote rol gespeeld in de carrières van Smith en Quentin Tarantino. Het gaf vertrouwen aan Steven Soderbergh door zijn debuut Sex, Lies and Videotape te kopen en versnelde de loopbanen van filmmakers als Gus Van Sant en Peter Jackson. De studio deed ook minder goede dingen, met name geld steken in Aziatische projecten waar totaal geen potentie in zat. Toch mag gezegd worden dat de filmwereld van de laatste dertig jaar er heel anders uit zou hebben gezien zonder Miramax.

Zes films liggen nog op de plank, waarvan twee met Avatar ster Sam Worthington (The Debt en Last Night). De twee andere die genoemd worden zijn een filmversie van Shakespeares The Tempest en Guillermo del Toros remake van tv horror klassieker Don’t Be Afraid of the Dark. Het is nog niet bekend wat Disney gaat doen met deze films.

Onlangs ging het gerucht nog dat de Weinsteins de naam Miramax in ere wilden herstellen (het bedrijf was nochtans vernoemd naar hun ouders, Max en Miriam). Bob Iger wilde het label eerst nog verkopen voor het schandalige bedrag van 1,5 miljard dollar. Zal Disney de naam nu teruggeven aan de Weinsteins voor een veel kleiner bedrag?



NieuwsFilm

meest populair