Dit jaar: Wit Licht, maar dan met echte acteurs

Kan Tygo Gernandt behalve Dinand van Kane nog een andere zanger nadoen?

Verleden jaar kwam Wit Licht uit, een film waarin Marco Borsato in een Afrikaans land met gevaar voor eigen leven een kind ging redden uit handen van rebellen. Dit jaar komt er weer een soortgelijke Nederlandse film uit: First Mission. Ook dat verhaal speelt zich af in een extreem warm achtergesteld land met een instabiele politieke situatie, en ook dit keer proberen de blanke hoofdrolspelers de zwarte inwoners van dat land te helpen. Het grootste verschil met Wit Licht is alleen dat First Mission geen vehikel is voor een persoonlijk goed doel van één van de acteurs, dit is een film die je geheel zonder vooroordelen kunt kijken.

Het verhaal gaat over de jonge tropenarts Marina (Anniek Pheifer) die besluit te gaan werken op een kleine post van International Frontline Doctors in Zuid-Amerika. Ze maakt daar deel uit van een klein gepassioneerd team dat bestaat uit de logistiek medewerker Barry (Tygo Gernandt), de project-coördinator Thijs (Mark Rietman) en de lokale medewerkers Orlando en Diego. Ze leggen daar dagelijks hun eigen leven in de waagschaal om dat kleine beetje verschil te maken, maar of het echt helpt?

First Mission is geïnspireerd op het werk van Artsen Zonder Grenzen, producent Anton Smit (Bride Flight) van IDTV Film was daar zo van onder de indruk dat hij scenariste Barbara Jurgens (Amazones) vroeg om dat als uitgangspunt te nemen voor een script. Zij interviewde vervolgens verschillende medewerkers van Artsen Zonder Grensen en besloot het uiteindelijk te baseren op de ware gebeurtenissen van verpleegkundige Mireille de Wit. Lees er hier en hier meer over.

De film is geregisseerd door Boris Paval Conen die in totaal 39 dagen in Argentinie en 2 dagen in Nederland nodig had om het verhaal op beeld te krijgen. Check ook de officiële website van de film die er, zoals we gewend zijn van A-Film, weer erg goed uitziet. Vanaf 25 maart in de bioscoop.
^ Dit is een still van de belangrijkste scène uit de film, wat zou het voorstellen?







NieuwsFilm

meest populair