Blu-ray

Blu-Ray Review: 2012

Allesvernietigende film in detailonthullende kwaliteit.

door Bram de Groot op 28.03.2010 om 16:45 in Blu-ray


Regie: Roland Emmerich | Cast: John Cusack (Jackson Curtis), Amanda Peet (Kate Curtis), Chiwetel Ejiofor (Adrian Helmsley), Thandie Newton (Laura Wilson), Oliver Platt (Carl Anheuser), Thomas McCarthy (Gordon Silberman), Danny Glover (President Thomas Wilson), Woody Harrelson (Charlie Frost) e.a. | Speelduur: 158 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 11 maart 2010 | EAN: 8712609661453 | FilmTotaal Recensie

Wikipedia: "Het 2012-fenomeen verwijst naar het verschijnsel dat in veel populaire esoterische en pseudowetenschappelijke theorieën het jaar 2012 een grote rol speelt. Veel van zulke theorieën gaan ervan uit dat er in 2012 een grote verandering zal plaatsvinden in het bewustzijn van de mensheid of juist in de natuurlijke toestand van het universum; sommigen gaan zo ver te beweren dat in 2012 het eind van de wereld zal plaatsvinden. Het eind van de wereld??? Tijd voor Roland Emmerich om er een film over te maken! En zo geschiedde... Met 2012 bracht de nr. 1 rampen-regisseur de nr. 1 rampenfilm naar het witte doek. Enerzijds werd de film bejubeld vanwege de prachtige visual effects. Anderzijds werd de film ook de grond in getrapt. Het verhaal en de acteerprestaties waren zelfs voor Emmerich ver beneden maat. De film verscheen verleden jaar november in de bioscoop en veroverde aan de wereldwijde Box Office het enorme bedrag van $770 miljoen. Sinds deze maand is 2012 te bekijken in High Definition.

In 2012 ontdekt een wetenschapper in 2009 dat er 'iets' mis is met de deeltjes die de zon uitstraalt. Dat 'iets' zal leiden tot een groot aantal allesvernietigende rampen. Die rampen zullen plaatsvinden in het jaar 2012, rond de tijd dat de Maya kalender afloopt. Omdat de grote overheden van de wereld voorkennis hebben, kan men proberen zoveel mogelijk mensen te redden. In alle tumult die ontstaat probeert Jackson Curtis samen met zijn familie de rampen te overleven.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van 2012 of klik verder naar de HD varianten:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt 2012 40%. De IMDb noteert een 6,0 (bij 62 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 6.3. In zijn FT recensie geeft Arman Avsaroglu 2,5 sterren.
Een reactie van FT bezoeker Timbo75: Heb de film vanmiddag gezien en het was echt meer dan de moeite waard. De special effects zijn om te smullen en volgen elkaar op in hoog tempo. Er zit ook nog een dun verhaaltje tussen al het geweld, speciaal voor de mensen die dit toch interessant vinden tijdens een film als deze. Maar het gaat natuurlijk vooral om zoveel mogelijk te laten zien hoe de aarde vernietigd wordt en dat is gewoon goed gelukt! Enig minpunt is dat de film iets te lang duurt. Een kwartiertje korter had ook best gekund maar neemt niet weg dat je deze film gewoon in de bios moet gaan zien!
Het productiebudget van 2012 bedroeg zo'n $200 miljoen. In het eerste weekend in de States haalde de film ruim $65 miljoen op. De teller stopte uiteindelijk op $166 miljoen. Wereldwijd werd er met $604 miljoen flink meer verdiend. In Nederland draaide de rampenfilm zeer sterk met een opbrengst van $6,8 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een basic Blu-Ray keepcase. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
De Blu-Ray van 2012 heeft naast MovieIQ en BD live de volgende allesverwoestende extra's op de schijf:

> Interactive Mayan Calender * * * *
Soort interactieve extra waarbij je enerzijds informatie krijgt over de Maya kalender en de wijze waarop deze beschaving over tijd dacht. Je kunt jezelf aan de kalender verbinden door je geboortedatum in te voeren. Vervolgens wordt er iets over je gezegd, waar je niet per se blij van wordt. Leuke extra, ook omdat het niet direct met de film te maken heeft.

> Mysteries of the Mayan Calender * * * *
De video (van nog geen vier minuten) die ook te raadplegen is bij de vorige extra.

> Commentary with writer/director Roland Emmerich and co-writer Harald Kloser * *
Een reguliere track waarbij de regisseur, in dit geval samen met één van zijn compagnons, praat over de totstandkoming van de film. In dit geval enkel via een discussie en losse opmerkingen van een van de heren. Iets voor de liefhebber, zeker omdat we het nu hebben over een film van zo'n 2 uur en 40 minuten. De volgende extra maakt het een leuker geheel.

> Picture-in-Picture: Roland's vision * * *
Een wat leukere extra voor tijdens het afspelen van de film. In dit geval verschijnen er kleine videoschermpjes in beeld met meer informatie over 2012.

> Designing the End of the World * * * * *
Het belangrijkste van de film: de special en met name visual effects! De cast en crew vertellen er meer over. Ook zien we voorbeelden van de wijze waarop de visuele effecten zijn toegevoegd via groene en blauwe schermen. De enorme sets die we te zijn krijgen, imponeren behoorlijk. Deze docu geeft ook weer eens aan hoeveel tijd en energie er in films wordt gestoken. Erg aardig dat er langer wordt stilgestaan (zo'n 26 minuten) bij dit onderwerp, ook met behulp van de specialisten. Fraai!

> Roland Emmerich: The Master of the Modern Epic * *
Een docu van zo'n 10 minuten over Roland Emmerich zelf met veel interviews met de cast en crew. Je zult begrijpen dat dit allemaal heel positief gestemd is.

> The End of The World: The actor's perspective * *
Volgens Emmerich is 80% van een goede film afhankelijk van een goede cast. De andere 20% zit hem in andere zaken. Alle belangrijke karakters komen voorbij. Ook Woody Harrelson, die ook voorafgaand aan de film flink betrokken was via een uitgebreide Viral Marketing campagne via de website This Is The End.

> Sience behind the destruction * * * *
In 2012 komen vele rampen voor zoals tsunami's, aardverschuivingen en allerlei andere allesvernietigende gebeurtenissen. Emmerich en de producent hebben voorafgaand onderzoek gedaan naar wat wel en niet kan gebeuren in de film. In bijna een kwartier komen meerdere theorieën voorbij en ook de Maya gedachte wordt weer besproken. Een aardige koppeling tussen de geschiedenis, wetenschap en de uiteindelijke Hollywood film.

> Deleted Scenes * *
Vijf deleted scenes, niet begeleid de regisseur en ook niet heel spannend.

> Alternate Ending
Verwacht hier niet al te veel van. Het speelt zich af nadat alle actie al voorbij is en geeft iets meer prijs over . Dit alternatieve einde werd overigens al door de maatschappij via internet verspreid (let op voor spoilers!):


BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van 2012 komt volgens de hoes in 1080p HD 2.40 : 1. Meteen van het eerste shot is het duidelijk dat we kijken naar een geweldige uitgave. Met name de schepte valt op. Ook de kleuren zijn goed en er is geen grain te zien. Het is mooi om bij de vele rampenscènes te kijken naar de details, zeker de scene in de stad. Een 9,5.

Geluid: Er wordt een Engelse en Franse 5.1 DTS-HD geluidstrack meegeleverd. We bekijken hier wederom naar een moderne uitgave. Het geluid is dus van prima kwaliteit. In het geval van 2012 is het geluid in 99% van de film een zeer belangrijk onderdeel. Samen met het prachtige scherpe beeld is het een juweeltje. Een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Arabisch, Deens, Fins, Hindi, Noors en Zweeds.

CONCLUSIE
De rampenfilm 2012 is visueel een prachtige film. De visual effects zijn voor het hoogste niveau en het tempo in de film ligt behoorlijk hoog. De verhaallijn is echter heel dun en alleen Woody Harrelson springt er enigszins bovenuit als het over de acteerprestaties gaat. Een film die je gewoon even moet zien, al is het met het verstand op nul.
De Blu-Ray versie is qua beeld en geluid nagenoeg perfect. Er zijn vele extra's meegeleverd, die helaas niet allen overtuigen. Het valt wel te prijzen dat er ook extra's aanwezig zijn over de achtergrond van het naderende jaar 2012. Al met al gewoon een heerlijke actiefilm om (nog eens) op een hersenloze zondagmiddag te bekijken.

FT cijfer
6,3
Beeld
9,5
Geluid
9,5
Extra's
6,5
Verpakking
6
Eindcijfer
7,6


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray versie is er ook een 1 disc DVD versie verschenen, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Sony Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

LG DIRECTD

Avatar

De film was saai en je wacht op actie! En als die er was had je iets van OK... maar dan komt de tweede actie scène die eigenlijk compleet hetzelfde is als de vorige en de daaropvolgende ook ... SAAAI

Loconut

Avatar

"detailVERhullende kwaliteit." Bedoel je niet detailONThullend??

debart

Avatar

Vond het anders een zeer vermakelijke film.
Heb de blu-ray nu ook in mn collectie,en vond het geen miskoop.
prachtig beeld en t geluid dreund lekker door mn huis:D

ThaMan

Avatar

Waarom ze altijd die doosjes vervuilen met van die afschuwelijke stickers blijft mij een raadsel !

tukkerstein

Avatar

Welke verpakkingen krijgen van jullie geen 6?

Verder prima review, ben het er mee eens. Prima spektakel maar duurt wat te lang en wordt door de eentonigheid een beetje saai.

Decepticon

Avatar

ThaMan "waarom ze altijd die doosjes vervuilen met van die afschuwelijke stickers blijft mij een raadsel !"
Ja mij ook!!! Waarom plakken ze die rotzooi niet op de seal die er omheen zit???

Decepticon

Avatar

tukkerstein "Verder prima review, ben het er mee eens. Prima spektakel maar duurt wat te lang en wordt door de eentonigheid een beetje saai."
Ben het helemaal met je eens, duurt idd wat lang, hij had van mij ook wel een half uur korter gemogen. Verder uiterst vermakelijke film. Ik koop hem wel als ie afgeprijsd is :E

nieuwslaatste nieuws

meest populair