Blu-Ray Review: The Road vs. The Book of Eli

De grauwe en gewelddadige wereld na de apocalyps heeft twee gezichten.

Bram de Groot 1 september 2010 12:54 in Blu-ray

Regie: Albert & Allen Hughes | Cast: Denzel Washington (Eli), Gary Oldman (Carnegie), Mila Kunis (Solara), Jennifer Beals (Claudia), Michael Gambon (George), Frances de la Tour (Martha) e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 4 maart 2010 | Retail release: 19 augustus 2010 | EAN: 5414937041329 | FilmTotaal Recensie
Regie: John Hillcoat | Cast: Viggo Mortensen (vader), Kodi Smit-McPhee (zoon), Robert Duvall (oude man), Charlize Theron (moeder), Guy Pearce (veteraan), Michael K. Williams (dief) e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2009 | Bioscooprelease: 18 maart 2010 | Retail release: 17 augustus 2010 | EAN: 8715664080566 | FilmTotaal Recensie

Verleden jaar zagen we in de actiefilm 2012 een einde aan onze mooi opgebouwde wereld komen. Dit jaar verschenen er twee films die juist gaan over de tijd nadat de wereld praktisch is vergaan. Dit zijn uiteraard The Road van regisseur John Hillcoat en The Book of Eli van The Hughes Brothers. Beide films geven een zeer negatief beeld op de nieuwe wereld en de mensen die nog over zijn. The Road richt zich als drama meer op de emotionele kant van de mens, waar The Book of Eli het met name moet hebben van snelle actiescènes. Beide films schoppen het - enigszins onbegrijpelijk - niet heel ver. The Road krijgt veelal lovende kritieken van de filmcritici, maar krijgt geen grote kans bij het publiek. The Book of Eli doet het juist bij het publiek daarentegen juist redelijk, maar weet de critici wat minder te boeien. Beide films verschenen - mogelijk niet geheel toevallig - onlangs op Dvd en Blu-Ray.

SYNOPSIS
In The Road heeft een wereldwijde ramp de aarde in puin en as gelegd. Er zijn slechts enkele overlevenden, de beschaving is verdwenen en er is een groot gebrek aan voedsel en water. Door dit vijandige landschap trekken een vader (Viggo Mortensen) en zijn zoontje (Kodi Smit-McPhee), op zoek naar een veilig heenkomen. Ze proberen de kust te bereiken, maar de weg daarheen is gevaarlijk. Barbaren en kannibalen liggen overal op de loer. In deze hel op aarde is slechts één lichtpuntje: de liefde tussen vader en zoon. In The Book of Eli is het in Amerika ook niet bepaald genieten, aangezien het een kaal en verlaten niemandsland is geworden. Ooit majestueuze steden zijn nu gevaarlijke ruïnes en overal liggen criminelen op de loer. Gewapend met zijn jachtgeweer, samurai zwaard en natuurlijk instinct heeft Eli (Washington) jarenlang in deze wereld rondgezworven, altijd alert voor gewelddadige bendes op zoek naar middelen om te overleven. Wanneer hij in een kleine gemeenschap in Californië aankomt, raakt hij in conflict met de zelfverklaarde dictator Carnegie (Oldman).

TRAILER
Bekijk hieronder de trailers van The Road en The Book of Eli of klik door naar de HD versies: The Road / The Book of Eli.WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Road een mooie 75% en The Book of Eli een matige 47%. De IMDb noteert respectievelijk een 7,5 (bij bijna 38 duizend stemmen) en een 6,9 (ruim 45 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven een 7,4 en een 7,1. FilmTotaal Recensent Evert de Vries geeft 4,5 ster aan The Road en 4 sterren aan The Book of Eli naar aanleiding van zijn recensies op FilmTotaal.
Een reactie van FT bezoeker FT bezoeker Bvdp op The Road: Geweldige film. Al in een van de eerste beelden zie Viggo Mortensen met een prachtige karakteristieke kop in een grijs landschap. Zo blijft het de hele film. Zelden zo'n beklemmende film gezien. Wat ga je doen als het leven onmogelijk is geworden? Doorgaan, hopend op een betere wereld of eruit stappen? Die vragen moet je jezelf steeds stellen. FT bezoeker Steve-O over The Book of Eli: ...De wereld word ook mooi weergegeven in de apocalyptische setting. Er zijn weliswaar een paar momenten die voorspelbaar zijn maar ook zeker momenten die ónvoorspelbaar zijn! Je blijft geboeid kijken...
Het productiebudget van The Road bedroeg circa $25 miljoen. In het eerste weekend met een beperkte release in de States verdiende het drama bijna $1,5 miljoen en eindigde op $8,1 miljoen. De film werd nooit door geheel Amerika verspreid. Wereldwijd stopte de teller op bijna $26,8 miljoen. In Nederland leverde de film nog geen ton in dollars op. Het productiebudget van The Book of Eli bedroeg circa $80 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende het actiefilm bijna $33 miljoen en eindigde op $95 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op $157 miljoen. In Nederland leverde de film net aan $1 miljoen op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgaves van The Road en The Book of Eli. De recensie-exemplaren die bekeken zijn, werden aangeleverd in standaard Blu-Ray keepcases. Bekijk hieronder de recensie-exemplaren (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Naast de hoofdfilms is er op de Blu-Ray schijven van The Road en The Book of Eli ruimte voor een aantal extra's, respectievelijk met een speelduur van circa 12 minuten en 43 minuten. De extra's op de schijf van The Road beperken zich tot een vrij standaard " Making of". Erg mager dus en daarom 3,5. The Book of Eli heeft met 5 docu's een stuk meer extra's meegekregen, die nog redelijk gevarieerd zijn ook. Deze zijn hieronder beschreven en krijgen een 7,5.

>> Eli's Journey * * * *
Een soort "Making of" waarin cast en crew aan het woord komen over de film en het uiterlijk (sets, visual effects) van de film. Ook het karakter Eli komt aan bod en het geloof wordt besproken. Erg aardig gebracht.

>> Lost tales (animated comics) * * * * *
Erg grappig om even te bekijken. De comic gebaseerd op de hoofdfilm geeft o.a. meer prijs over het karakter van Gary Oldman. Zeker een must-see voor de fans van de film.

>> Starting over * * * 1/2
De cast en de crew van The Book of Eli geven hun persoonlijke mening over het leven na een mogelijke Apocalyps. De een is positief, de andere wat gematigder. Leuk om te kijken en zet je toch een beetje aan het denken.

>> Four extra scenes * * *
Niet heel schokkend maar wel aardig om te bekijken. Helaas worden ze niet ondersteund door een voice-over van bijvoorbeeld de regisseurs.

>> Soundtrack piec * *
Co-regisseur Allen Hughes en componist Atticus Ross praten over de soundtrack van de film. Een extra's die voorheen wat vaker als extra te zien was, maar vaak niet echt erg interessant is voor de gemiddelde kijker.

BEELD & GELUID
Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via de Onkyo 607 i.c.m. Harman Kardon HKTS16BQ.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van The Road komt volgens de hoes in 1080p HD 16x9 2.35 : 1 en van The Book of Eli in 1080p HD 16x9 2.40. Eli is wat minder grauw als The Road en dat komt de actiescènes zeker ten goede. Het camerawerk van The Road is uiteraard bedoeld om een droevige toon te versterken. De beeldkwaliteit van The Road had hier en daar wat beter gekund. Zeker als er gekeken wordt naar de donkere scènes. Dit verschilt redelijk in kwaliteit, aangezien bij de ene donkere scène details redelijk tot goed te zien zijn en bij andere juist weer niet. Erg jammer. Ook lijkt de scherpte soms wat minder aanwezig, waardoor het HD gevoel een beetje wegblijft. Daarom een 7,5 voor The Road en een 9 voor The Book of Eli, aangezien hier maar weinig op aan te merken valt.

Geluid: Beide schijven bevatten minimaal een de Engelse DTS 5.1 geluidstrack. Bij The Road mogen we geen geweldige geluidseffecten verwachten. Het is eerder de stilte die meeslepend werkt. Desondanks is er in genoeg ruimte over voor achtergrondgeluiden. The Book of Eli moet het uiteraard hebben van de actie. De man tot man gevechten zijn heerlijk en er wordt prima gebruikt gemaakt van de surround mogelijkheden. Beide krijgen een 9.

Ondertitels: De ondertitels bij The Road zijn alleen in het Nederlands. Eli heeft ook Franse ondertitels.

CONCLUSIE
Zoals gezegd viel The Road beter in de smaak bij de filmcritici. Dit is niet geheel onterecht, aangezien het een erg beklemmende film is die continu je aandacht vraagt. Desondanks is The Book of Eli zeker geen film waar je achteraf een slecht gevoel aan over moet houden. Het is een redelijke actiefilm met een verrassend einde en het is zeer mooi gefilmd.
De Blu-Ray schijven zijn verschillend in kwaliteit. De schijf van Eli krijgt de juiste dosis docu's mee voor een gemiddelde uitgave en dat had bij The Road ook gemogen. De beeldkwaliteit van de films is redelijk tot goed. The Road is met name in details erg matig en iets ondermaats voor een waardige HD uitgave. De geluidstracks zijn daarentegen voor beide titels prima. Bij Eli is het genieten tijdens de vele gevechten en bij The Road houdt de stilte en het achtergrondgeluid je helemaal in de greep. Goede films op gemiddelde Blu-Ray uitgaven, waarbij die van The Book Of Eli beter scoort op de extra's en beeldkwaliteit.

The Road
The Book of Eli
FT cijfer
7,4
7,1
Beeld
7,5
9
Geluid
9
9
Extra's
3,5
7,5
Verpakking
6
6
Eindcijfer
6,6
7,7

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van The Road en The Book of Eli zijn er ook 1 disc Dvd versies verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Dutch Film Works (

NieuwsFilm