Blu-Ray Review: Agora

Prachtig historisch drama van Europese bodem.

Regie: Alejandro Amenábar | Cast: Rachel Weisz (Hypatia), Oscar Isaac (Orestes), Max Minghella (Davus), e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2009 | Bioscooprelease: 3 juni 2010 | Retail release: 14 september 2010 | EAN: 8713053800085 | FilmTotaal Recensie

Elk jaar komen er een aantal grote en kleine historische films voorbij. De film Agora was begin dit jaar één van de grotere die we in 2010 te zien krijgen. Dit drama gericht op het Egypte van een paar eeuwen na Christus is geregisseerd door Alejandro Amenábar, de Spaanse regisseur die bij het grote publiek met name bekend zal zijn om de horrorthriller The Others uit 2001. Met de non-Hollywood productie Agora, dat met circa $70 miljoen een enorm productiebudget kende, bereikte hij echter een veel kleiner publiek. Alleen in zijn thuisland Spanje boekte hij een enorme Box Office score en sleepte hij zeven Goya Awards binnen. Ondanks een goede waardering van het publiek een een deel van de critici, kreeg het in de States en ook in Nederland geen voet aan de grond in de bioscopen. Nu krijgt het een herkansing in het winkelschap, aangezien dit prachtige historische drama sinds kort op Dvd en Blu-Ray verkrijgbaar is.

SYNOPSIS
In Agora is het de 4e eeuw na Christus ten tijde dat Egypte onderdeel is van het Romeinse Rijk. Als er in de straten van Alexandrië een gewelddadige religieuze opstand uitbreekt, verplaatst het gevecht zich naar de legendarische bibliotheek. Binnen de muren van dit gebouw vecht de wetenschapper Hypatia (Weisz) met haar leerlingen voor het behoud van de wijsheid van de oude beschaving. Haar jonge slaaf Davus (Minghella) raakt verscheurd tussen zijn geheime liefde voor zijn meesteres en de vrijheid. Als hij de vrijheid wil bemachtigen, kiest hij partij voor de vijand: de Christenen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Agora:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Agora een magere 54%. De IMDb noteert een 7,2 (bij ruim 10 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal zijn tevreden met een 7,6. Ook onze recensent Arman Avsaroglu is zeer te spreken over Agora en geeft 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Liefhebber08: Een mooie film die weet te boeien en die een groot publiek verdient.De film schetst op een integere wijze de dramatische geschiedenis van een wijze vrouw in een roerige tijd.De regisseur weet de vele elementen op een knappe wijze met elkaar te verbinden waarbij het overtuigende acteren van Rachel Weisz de film en het verhaal de juiste emoties geeft.
Het productiebudget van Agora was met circa $70 miljoen enorm voor Europese begrippen. De film is in de States nooit grootst gelanceerd. Met 122 draaidagen in de States verdiende het historische drama slechts $605.291. Wereldwijd stopte de teller op ruim $38 miljoen en dat maakt e.e.a. enigszins goed. In Nederland leverde de film net aan $100.000 op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Agora. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in de standaard Blu-Ray keepcase. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
De Blu-Ray van Agora bevat zes extra's met een gezamenlijke speelduur van een kleine 1,5 uur. Met name de Making of valt op die zeer zorgvuldig alle facetten behandeld. Al met al een 7.

>> Audiocommentaar door regisseur Alejandro Amenábar * *
Je moet van audiocommentaren houden. In dit geval zeker, aangezien alleen regisseur Alejandro Amenábar aan het woord komt en ook in het Spaans het commentaar levert. Verder een standaard track.

>> Trailer "Agora" * *
Zoals de titel zegt: de trailer. Een must op elke schijf, dat overigens verder weinig toevoegt.

>> Making of * * * *
Een making of in HD van ruim één uur. Het start met uitleg van regisseur Amenábar over waarom hij de film heeft gemaakt. Vervolgens komt ook de deel van de overige crew aan het woord. Er wordt veel uitgelegd over de wetenschap in die tijd. Ook wordt er bijvoorbeeld ingegaan op (de visuele creatie van) de stad Alexandria (Prachtig!). In de tweede helft van de docu wordt er ingegaan op de acteurs. Grappig is ook dat er wordt gesproken op het effect van weersomstandigheden.

>> Deleted Scenes * * *
Een aantal verwijderde scenes, die helaas niet van commentaar worden voorzien.

>> Introduction by director Alejandro Amenábar * *
Een introductie van een minuut door de regisseur Amenábar. Niet echt spannend.

>> Photo / Production / Wardrobe Gallery * * * 1/2
Drie verschillende galerijen met foto's en afbeeldingen uit de film en van storyboards en de kostuumontwerpen. Met name de laatste twee galerijen hebben een toegevoegde waarde. De foto's van de hoofdfilm zijn overigens wel prachtig.

BEELD & GELUID
Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Onkyo TX-SR607 i.c.m. Harman Kardon HKTS16BQ.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Agora komt volgens de hoes in 1080p HD 16 : 9 (2.35). Het beeld is van prima kwaliteit. Ondanks de vele zandachtige beelden is het een mooi geheel waarbij alleen de kanttekening wordt gemaakt dat bij de donkere beelden de details wegvallen. De schepte is verder prima, ondanks dat de bedoelde grain zo nu en dan zichtbaar is. Een 8,5.

Geluid: De hoofdfilm heeft een Engelse DTS-HD 5.1 geluidstrack. Buiten de wat heftigere beelden, bestaat de film over veel dialoog. Dit maakt het beoordelen van de geluidstrack iets lastiger. Het klinkt allemaal naar behoren. Een 9.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn alleen in het Nederlands.

CONCLUSIE
Agora is geen historisch hoogtepunt uit de film geschiedenis. Het is eerder een prachtig visueel geheel dat een afwijkend - en voor een wat kleinere doelgroep - interessant onderwerp behandeld. Erg goed om te weten dat dit een Europese productie is.
De Blu-Ray van de onbekendere filmdistributeur Video/Film Express zit prima in elkaar. Het beeld en het geluid zijn van goede kwaliteit en ook de extra's zijn gevarieerd. De Making of is een aanrader. Deze schijf komt niet bij iedereen in de kast te staan. Maar voor de fan van het genre is het een must-have.

FT cijfer
7,6
Beeld
8,5
Geluid
9
Extra's
7
Verpakking
6
BD Conclusie
BLAUW*

* Vanaf heden is er geen eindcijfer, maar een BD (Blu-Ray Disk) Conclusie uitgedrukt in de veelzeggende en toepasbare termen LICHTBLAUW / BLAUW / DONKERBLAUW. Bij de beoordeling van de "blauwe" schijf wegen zaken als beeld, geluid en extra's zwaarder dan het FT cijfer en de verpakking.

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Agora is er ook 2 disc C.E. Dvd versie verkrijgbaar, o.a. bij je plaatselijke Dvd en BD winkel. Opmerkelijk is dat de prijs van de Dvd en de Blu-Ray schijf veelal gelijk aan elkaar is.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Video/FilmExpress voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair