Fraai boek - The Art of Tangled

Met een budget van $260 miljoen de op één na duurste film ooit.



We weten het waarschijnlijk allemaal, maar de vroegere Walt Disney animatiefilms werden nog met een potlood getekend. Handgetekende klassiekers als Snow White and the Seven Dwarfs, Bambi, Sleeping Beauty en Frank en Frey zijn niet meer weg te denken uit het genre. Sinds het huidige Disney bedrijf Pixar in 1995 met Toy Story als eerste een CGI animatiefilm lanceerde, lijkt de geliefde handgetekende animatiefilm langzamerhand in een verdomhoekje te geraken. Ondanks de opleving van de "Disney Classics" in de periode 1989 tot 1999, met films als The Little Mermaid, The Lion King en Tarzan, koos ook Disney voor de computergeanimeerde animatiefilm, met als gevolg dat er een aantal minder succesvolle films verschenen van de bekende mediaconglomeraat. In 2009 greep Disney echter terug naar het potlood door - het uiteindelijk matig presterende - The Princess and the Frog uit te brengen. Deze werd verleden jaar gevolgd door de computergeanimeerde animatiefilm Tangled, waarbij de uitdaging werd aangenomen om deze te laten voelen als een handgetekende "klassieker". Er is zeven jaar aan gewerkt en er is een enorm productiebudget ($260 miljoen) verslind, maar het draait op dit moment redelijke succesvol in de bioscoop.

De wijze waarop het computergeanimeerde Tangled, in Nederland bekend onder de titel Rapunzel, is gemaakt, is na te lezen en voornamelijk te bekijken in het boek The Art of Tangled van Jeff Kurtti. Pagina voor pagina worden er indrukwekkende facetten uit de 50e Disney animatiefilm belicht en toegelicht. Er komen voornamelijk ontwerpen voorbij van de verschillende personages en de groots opgezette omgevingen. Ook zijn er storyboards te zien. Meest opmerkelijk zijn misschien wel de verschillende visies op het uiterlijk van hoofdpersonage Rapunzel, die een haarlengte heeft van ruim 20 meter. Ook de ontwerpen voor de toren, kastelen en dorpjes zijn erg fraai. De laatste zijn gebaseerd op vorige Disney films als Cinderella, Pinocchio en Sleeping Beauty. Een van de belangrijkste opgave was het omvormen van de platte tekeningen naar een 3D omgeving. Hierbij was het van groot belang dat het authentieke Disney uiterlijk niet verloren ging. Wie het eindresultaat heeft gezien, kan niet anders dan concluderen dat dit uitstekend is gelukt.

Proef op de som: Als je het boek The Art of Tangled op een willekeurige pagina van de 160 pagina's openslaat, dan kun je uitkomen op de spread waar de verschillende vroege versies van het hoofdpersonage Rapunzel te zien zijn. Let vooral op het haar!





Verschillende pagina's zijn gewijd aan de totstandkoming van de personages in Tangled. Zo ook Mother Gothel. Altijd fraai om mooie sketches uit een vroeg stadium te zien.



Ook mooi is de spread met een overzicht van kameleon Pascal. Je krijgt een goede impressie hoe de tekenaars zijn toegegroeid naar het huisdier van Ranpunzel.



Er is in het boek uiteraard nog veel meer te zien. Zeker de pagina's waar wordt ingegaan op de landschappen en kastelen zijn enorm fraai. Het boek bestaat grotendeels uit illustraties, maar de beperkte begeleidende (Engelse) tekst is een prima aanvulling en geeft een betere idee hoe het productieproces van de op één duurste film ooit is verlopen. Alleen aan Pirates of the Caribbean: At World's End (2007) hing met $300 miljoen een hoger prijskaartje.

Ben je een groot fan van Disney films en heb je genoten van Tangled/Rapunzel, die nog steeds in de Nederlandse bioscoop draait, dan bleef je veel plezier aan dit boek. The Art of Tangled van Jeff Kurtti is verkrijgbaar bij de betere boekhandel of via de bekende webwinkels voor een bedrag tussen de 30 en 40 euro. Met dank aan uitgever Chronicle Books voor het recensie-exemplaar.

Hieronder nog een leuke trailer van Tangled. De Dvd en Blu-Ray van Rapunzel/Tangled verschijnt op 30 maart.


NieuwsFilm

meest populair