Rapunzel (2010)

They're taking adventure to new lengths.

Een geslaagd huwelijk van klassieke Disney-vertelling en moderne animatietechnieken resulteert in een tijdloos boeiend avontuur.
play

7,5 details

  • 100 Min
  • Animatie
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Musical
  • Romantiek
  • Avontuur
  • Verenigde Staten

Het verhaal over Raponsje, die gevangen genomen wordt door een heks/toverkol die haar opsluit in een toren. Als de heks naar boven wil komen roept ze: Raponsje, Raponsje gooi je haar naar beneden en dan klimt ze erin. Op een dag komt een prins langs de toren en hij hoort een meisje heel mooi zingen (Raponsje). Hij probeert omhoog te klimmen maar het lukt niet. Dan ontdekt hij hoe de heks naar boven gaat en hij doet hetzelfde, waardoor hij met Raponsje gelukkige tijden beleeft. Maar de heks neemt wraak.

Alt titel
Tangled, Rapunzel 3D
Regie
Nathan Greno
Byron Howard
Cast
Ron Perlman, Zachary Levi, Mandy Moore, Jeffrey Tambor, Bob Bergen, Brad Garrett, M.C. Gainey, Byron Howard, Donna Murphy, Richard Kiel, Nathan Greno, Paul F. Tompkins, Tim Mertens, Michael Bell, Delaney Rose Stein.
Budget
$ 260.000.000
Opbrengst
$ 591.794.936
Release
24.11.2010
Release NL
02.12.2010
Release DVD
22.03.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Nathan Greno en Byron Howard | Stemmencast: Mandy Moore (Rapunzel), Zachary Levi (Flynn Rider), Donna Murphy (Mother Gothel), Ron Perlman (Stabbington Brother), M.C. Gainey (Captain of the Guard), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2010

Een jaar geleden keerde Disney met The Princess and the Frog terug naar de traditionele 2D- animatiefilm, gebaseerd op een bekend sprookje vol met liedjes en magie. Een geslaagde terugkeer, maar met zijn opvallende setting (het New Orleans van begin twintigste eeuw), liedjes die gekenmerkt werden door jazzmuziekinvloeden en de zeer vrije bewerking van het bijna gelijknamige sprookje, was het toch een ietwat vreemde eend in de bijt van de Disneysprookjes. Met Rapunzel lijkt men weer helemaal te gaan voor de klassieke Disneyvertelling, inclusief magie, een gevangen prinses, een dief met een hart van goud, de vertrouwde liedjes en uiteraard een Disneykasteel dat regelmatig een prominente rol in de achtergrond opeist. Deze keer overigens wel gemaakt met moderne computeranimatietechnieken.

Nu is Rapunzel net als zijn voorganger niet bepaald het schoolvoorbeeld van een letterlijke sprookjesverfilming, maar de makers hebben de elementen zodanig opnieuw gerangschikt en aangepast dat een prettige balans is gecreëerd tussen een klassiek sprookje en een modern avontuur, gekruid met een grote dosis satire. Als baby wordt prinses Rapunzel vanwege de magische effecten van haar haar door een oude vrouw ontvoerd en opgesloten in een toren. Opgroeiend in gevangenschap met meterslang haar (afknippen zou het magische effect tenietdoen), droomt de jonge Rapunzel van een leven voor zichzelf. Dat biedt zich min of meer aan wanneer de vlotte bandiet Flynn Ryder (drie keer raden aan welke even zo flamboyante acteur die naam refereert) zich in haar toren komt verschuilen voor de autoriteiten. Samen wagen ze de ontsnapping, waarbij ze opgejaagd worden door de Koninklijke garde, een wraakzuchtig paard, een tweetal ex-collega's van Ryder en uiteraard de boze stiefmoeder.

videotrailers & clips

alle artikelen (19)

Rapunzel Nieuwsberichten

Laatste reacties

B@chelor

"...Ja joh, erg hè? Blij dat ik 'm uiteindelijk toch gezien heb...."

Meenjedatnou

"...[quote=B@chelor]Ik had al vele positieve reacties en recensies gelezen en eindelijk heb ik 'm dan ge......"

B@chelor

"...Ik had al vele positieve reacties en recensies gelezen en eindelijk heb ik 'm dan gezien. Dit is ech......"

Rapunzel

acties