Uncle Boonmee winnaar Asian Film Awards

De Thaise winnaar van de Gouden Palm wint op een avond die voor de rest met name door de Zuid-Koreanen werd gedomineerd.

Uncle Boonmee who can Recall His Past Lives van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul is de grote winnaar geworden van de vijfde jaarlijkse Asian Film Awards die in Hongkong werden uitgereikt. De film, die vorig jaar mei werd bekroond met de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes, werd verkozen tot beste Aziatische film van het jaar.

De film van Weerasethakul gaat over een oude man die te horen krijgt dat hij vanwege acuut nierfalen nog maar een paar dagen te leven heeft. Hij laat zich door familie naar een onherbergzaam gebied brengen om te sterven, waar zij geconfronteerd worden met de geest van zijn gestorven echtgenote. Ook zijn verloren zoon komt tot hen uit de jungle in de vorm van een aap.

De andere belangrijke prijzen gingen naar Zuid-Korea. Lee Chang-Dong werd voor Poetry bekroond als beste regisseur terwijl Ha Jung-Wo werd bekroond voor zijn hoofdrol in The Yellow Sea. Ook de prijs voor beste scenario ging naar een Zuid-Koreaanse film; die was eveneens voor Lee Chang Dong voor Poetry. Tot beste actrice werd enigszins verrassend de Chinese Xu Fan verkozen voor haar rol in Aftershock. Daarmee liet ze grote namen als Michelle Yeoh (Reign of Assassins) en Rinko Kikuchi (Norwegian Wood) achter zich.

Alle winnaars vind je hier.

NieuwsFilm

meest populair