Fraai boek - Art of the Modern Movie Poster

Via ruim 1500 affiches een gedetailleerde blik op filmposter van toen en nu.



Onder meer via het wekelijkse "héél véél nieuwe filmposters" bericht tref je op FilmTotaal doorlopend een flinke greep uit het assortiment nieuwe filmposters die ter promotie de wijde wereld in wordt geschoten. De afgelopen jaren zijn er redelijk wat trends geweest. Iedereen kent bijvoorbeeld de toepassing van het oranje-blauw contrast en zo nu en dan verschijnt er een poster die verdacht veel lijkt op een eerder affiche. Dit laatste is overigens geen trend. Dit gebeurt namelijk al jaren. Dit en meer bewijst het indrukwekkende boek Art of the Modern Movie Poster van Judith Salavetz, Spencer Drate, Sam Sarowitz en Dave Kehr.

Aan de hand van ruim 1.500 filmaffiches van zowel onbekende(re) titels als blockbusters wordt er een mooi overzicht gegeven van de filmposters die zijn gemaakt na de Tweede Wereldoorlog. Het boek is opgedeeld in dertien hoofdstukken waarin wordt ingezoomd op posters uit landen als Polen, Rusland, Duits, Frankrijk, België, Japan, Groot Brittannië en de Verenigde Staten. Bij elk land is er weer een onderverdeling in één of meerdere ontwerpers. Daarnaast zijn er hoofdstukken die een wat vluchtigere blik geven op posters uit andere delen en landen van de wereld. Naast een korte inleiding worden de hoofdstukken afgesloten met fraaie postervergelijkingen van grote titels als Star Wars, Apocalypse Now, The Godfather, Psycho en 2001: A Space Odyssey.

Na het lezen van de inleidingen en het bekijken van de posters valt op dat de ontwerpers uit de regio's / landen een redelijk eigen stijl geven aan hun posters. Meest opvallend zijn de filmposters die worden gemaakt in Oosterse landen en ook zeker de posters die in het verleden in Polen en andere Oost-Europese landen zijn gemaakt. Gezamenlijk met de kenmerkende leestekens zijn de Japanse posters op een soms wel héél amateuristische wijze in elkaar gezet. Dit was 50 jaar geleden zo en ook tegenwoordig blijven deze affiches pijn doen aan de ogen. Filmposters die het oog juist wat moois gunnen, komen eerder uit Europa en de Verenigde Staten. Opvallend is dat er wordt aangegeven dat de veel waardering uitgaat naar de posters die zijn gemaakt voor de Belgische markt. In het aparte hoofdstuk dat de Frans-Belgische affiches krijgen, wordt onder andere gezegd dat poster-verzamelaars fan zijn vanwege het opvallend heldere kleurgebruik. Uiteraard zien we verschillende voorbeelden langskomen in het fraaie boek Art of the Modern Movie Poster.

Proef op de som: Als je het boek op een willekeurige pagina van de 516 pagina's openslaat, dan kun je uitkomen op de spread waar een vergelijking wordt gemaakt tussen de filmposters van The Godfather (1972). Er staan posters afgebeeld uit Cuba, Japan, VS, Italië en Polen. Allen uitgegeven tussen 1971 en 1973. Vervolgens zie je ook een indruk van de vergelijking van de posters van 2001: A Space Odyssey (1968).





Hieronder zie je een voorbeeld van de Japanse filmposters zoals die gemaakt werden tussen 1968 en 1974. Rechts staat een affiche van The Good, the Bad and the Ugly (1966). Links staan nog een aantal posters van klassiekers uit die periode. Herken jij ze? Uiteraard staat in het boek bij elke poster aangegeven welke film het betreft en wanneer de poster is uitgegeven. Op de volgende foto zie je een aantal voorbeelden van Poolse filmposters, waaronder rechts een poster van The Birds uit 1963.





Zoals eerder gezegd wordt er met lof gesproken over Belgische filmposters. Hieronder zie je een voorbeeld van The Day The Earth Stood Still (1951) met links een aantal voorbeelden van andere Frans-Belgische filmposters.



Een groot gedeelte van de filmposters vind je in de prestigieuze Posteritati Gallery in New York, waar ze de grootste filmposter collectie ter wereld bewaren. Het boek zoomt met name in op de films voor 1980 en dat maakt het boek helaas wat gedateerd, aangezien er ook over de periode erna veel valt te zeggen over het onderwerp. Art of the Modern Movie Poster is in een gelimiteerde oplage uitgebracht en is voor een bedrag van zo'n 50 euro verkrijgbaar bij de betere boekhandel of via de bekende webwinkels. Met dank aan uitgever Chronicle Books voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair