Algemeen

"Ballet in Black Swan was maar voor 5 procent Natalie Portmans werk"

Confronterende woorden van haar gefrustreerde body double Sarah Lane.

door Jan-Peter Rook op 28.03.2011 om 13:05 in Algemeen
Natalie Portman won dit jaar een Oscar voor haar rol in Darren Aronofsky's Black Swan. De actrice trainde maandenlang om de rol van de ballerina aan te kunnen. Voor enkele sequenties werd een vervangster ingezet. In een stuk in de LA Times zegt Benjamin Millepied, choreograaf bij Black Swan en tevens de toekomstige echtgenoot van Portman, dat 85 procent van de film door Portman is gedaan.

Portmans body double, Sarah Lane, is publiekelijk tegen deze uitspraak ingegaan. Volgens Lane is Portman slechts verantwoordelijk voor 5 % van alle balletsequenties die in de film te zien zijn. Dit zei ze tegenover Entertainment Weekly en ze voegde er aan toe dat er pogingen zijn gedaan om de mate van haar betrokkenheid zo weinig mogelijk naar buiten te brengen. Lane zegt dat ze van Black Swan producent Ari Handel niet mocht praten over hoeveel ze daadwerkelijk heeft gedanst in de film:Black Swan fans kregen notie van hoeveel van Lane’s werk daadwerkelijk in de film terecht is gekomen nadat vorige maand een special effects demo reel werd vrijgegeven. Hierin zijn enkele sequenties uit de film te zien waarin Portmans gezicht digitaal geschilderd was op het gezicht van Lane.

Lane weet best dat dit geen persoonlijke kwestie is, maar dat maakt het er niet minder vervelend om.

“I know that it’s not a personal thing against me. I know that it’s just a political thing. It’s just unfortunate that I kind of lost credit.”

Hieronder nog eens de trailer van Black Swan:


19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

BatMotor

Avatar

Ik geloof d'r meteen dat portman maar 5% heeft gedaan.

Asperientje

Avatar

Ookal was portman het maar die de 5% danste, ze heeft die oscar verdient vanwege het acteerwerk, niet vanwege het dansen. En aan haar lichaam te zien in de film, heeft ze zeker veel geoefend hoor.

fokkeyou

Avatar

Hoe minder ze zelf danste, hoe knapper haar performance. Ze is immers een actrice, geen danseres, en heeft haar personage heel geloofwaardig neergezet. De ontwikkeling van zacht mama's-kindje naar een zelfverzekerde, ietwat bitchy dans-diva is aan Natalie Portman's kwaliteiten als actrice te danken. Daarvoor heeft ze de Oscar gekregen, en daar heeft Sarah Lane niets mee te maken gehad.

wla

Avatar

Had na de oscars op de online-versie van een krant een interview gelezen met ballet-kenners. Ze zeiden dat Portman dat het toch heel duidelijk was dat ze nog maar een jaar ballet danste.

Ontzettend grappig als je achteraf leest dat 95% van het dansen is gebeurd door iemand die het al 22 jaar (waarschijnlijk op vrij hoog niveau) doet. Bevestigd nog maar eens dat bijna niemand objectief commentaar kan geven. Hadden ze op voorhand geweten dat niet Portman danste had ik iets helemaal anders gelezen denk ik.

Wat maakt het eigenlijk uit? Zolang de film maar goed is, toch?

michaelbay

Avatar

Volgens mij is deze vrouw een beetje gefrustreerd. zoals ik kan opmaken uit de tekst zijn er afspraken gemaakt over dat ze haar mond zou houden dus dan moet ze dat ook doen.
wat heeft ze er aan om dit te melden. het gaat om de film en niet om wie wat doet.

Pete_027

Avatar

Sarah Lane wil haar 15 minutes of fame nog wat langer laten duren:E
Uiteindelijk heeft Portman de Oscar gekregen voor het acteerwerk en niet voor haar danskunsten dus waar maken ze zich druk om. Het is gewoon een van die vele mediageile Amerikanen:P

WoUtoMatiC

Avatar

Ik wilde iets posten, maar ik geloof dat iedereen het hier wel over eens is.

KeesjeNL

Avatar

Pete_027 "Sarah Lane wil haar 15 minutes of fame nog wat langer laten duren:E
Uiteindelijk heeft Portman de Oscar gekregen voor het acteerwerk en niet voor haar danskunsten dus waar maken ze zich druk om. Het is gewoon een van die vele mediageile Amerikanen:P"


Waarom weet iedereen zo goed te definiëren waarvoor Natalie Portman precies de oscar heeft gekregen, zonder daar bewijs voor te hebben? Zitten jullie soms in de oscar-jury?

Een deel van de film gaat zeker over de dochter/moeder-relatie, of eigenlijk het gebrek eraan. Maar dans hoort volgens mij (dit is slechts mijn eigen mening) een onderdeel van het acteren.

Als danseres (niet dat ik dat zou willen) zou ik ook behoorlijk gefrustreerd zijn als iemand anders (of het management van dat persoon) beweert bijna jou gehele rol te hebben gespeeld. Sarah Lane heeft het volle recht haar kant van het verhaal te vertellen, zonder gelijk te worden bekritiseerd door outsiders.

pecanbroodje

Avatar

Hier in Nederland boeit het ons natuurlijk niks, maar in Amerika moet je zo volmaakt mogelijk zijn. Ik denk dat liegen daar zo een beetje ´t ergste is wat je kan doen.

Wellicht dat die oscar minder waarde heeft voor Portman, wat best lomp zou zijn. Was ´n gruwelijk vette film, zeg!

dawgrule

Avatar

pecanbroodje "Was ´n gruwelijk vette film, zeg!"

''gruwelijk vette film??'' Het was een hele mooie film, maar gruwelijk vet zou ik niet zeggen... Het zijn dramafilms, geen gruwelijk vette actiefilms

hollywoodking

Avatar

Zo´n soort nieuws hadden we paar jaar geleden ook, toen Marion Cotillard haar Oscar won. Zij zong niet zelf dit dat. Wat is daar de probleem, nergens. Het is natuurlijk leuker, maar dit is geen ballet-show dit is een film Smiley face. Dan kunnen we over elke film zeuren toch? Om al die stuntmannen/vrouwen.

geertvdheide

Avatar

Tja, het gaat inderdaad om haar acteerprestaties, en dat ze niet kan dansen als iemand die haar leven lang ballerina is geweest, dat lijkt me nogal logisch. Een stand-in gebruiken is ook niet meer dan normaal, het gaat erom dat ze de rol goed speelt. Haar training zal ook vooral voor de close-ups zijn geweest en om het uiterlijk van een ballerina te evenaren (lees: eng dun).

Wat alleen zo jammer is, is dat er wel naar buiten is gebracht dat ze juist zoveel zelf zou hebben gedanst. Waarom liegen om zoiets? Een goede film heeft zo'n leugentje niet nodig, en een slechte film zou er niet mee gered kunnen worden.

Al met al een storm in een glas water, maar ik snap wel dat de body-double een beetje pissed is als het klopt wat ze zegt.

Bukowski

Avatar

Grappig dat Miss Lane door op deze manier naar buiten te treden het beeld beantwoordt dat in de film van deze beroepsgroep wordt geschetst.

Dijkie

Avatar

Ik sluit me er ook bij aan dat ze word beoordeeld op dr acteer prestaties iets dat zeker goed was. Die oscar was dubbel en dwars verdiend. Maar gun een ander ook wat dr toekomt ook al is het maar 15 min of fame. Als zij maar 5% daadwerkelijk gedanst heb. Zeg dat dan gewoon inplaats van iets anders. Eere wie eere toekomt. En heeft ook een beetje met gunnen te maken toch.

Annefleur

Avatar

Precies zoals het hoort.. een actrice acteert en een ballerina danst! Smiley face

MovieBoom

Avatar

Ze had een Oscar gekregen vanwege haar acteer werk, niet het dansen dus niks is oneerlijk. Portman's acteerwerk was perfect. Het is toch haar acterende hoofd die op de ballerina is geplakt. Oscar is voor film/acteer werk enz. niet dansen.

SeanDeNiro

Avatar

Een dozijn comments die op elkaar lijken. Jaha, de oscar is voor acteren maar dat is geen excuus om de waarheid te verdraaien. 85% vs 5% is nogal een verschil. Als het waar is dan kan ik de boze ballerina wel begrijpen.

KeesjeNL

Avatar

MovieBoom "Ze had een Oscar gekregen vanwege haar acteer werk, niet het dansen dus niks is oneerlijk. Portman's acteerwerk was perfect. Het is toch haar acterende hoofd die op de ballerina is geplakt. Oscar is voor film/acteer werk enz. niet dansen."


En ik als nou 2 keer zeg dat dat niét zo is, heb ik dan gelijk?

De definitie van een actrice is :"Iemand die een personage uitbeeldt in een verhaal of rollenspel.Ook voor het spelen in een musical of opera is acteerkunst nodig, naast de muzikale eisen die daaraan worden gesteld."

(WIkipedia)

Goed, dan kunnen we het er nu over eens zijn dat dans OOK onder acteren valt, nietwaar jongens en meisjes?

11qqaazz

Avatar

KeesjeNL "En ik als nou 2 keer zeg dat dat niét zo is, heb ik dan gelijk?

De definitie van een actrice is :"Iemand die een personage uitbeeldt in een verhaal of rollenspel.Ook voor het spelen in een musical of opera is acteerkunst nodig, naast de muzikale eisen die daaraan worden gesteld."

(WIkipedia)

Goed, dan kunnen we het er nu over eens zijn dat dans OOK onder acteren valt, nietwaar jongens en meisjes?"


Inderdaad, interesante mening....ik denk dat ik hem met je deel.

NieuwsFilm

meest populair