FilmTotaal Fast & Furious 5 interview

Tijdens de Europese promotietour voor Fast & Furious 5 spraken wij Paul Walker, Dwayne Johnson en Justin Lin.

Afgelopen week vond de Europese promotietour voor Fast & Furious 5 plaats. Regisseur Justin Lin en acteurs Paul Walker en Dwayne ‘The Rock’ Johnson deden tijdens deze tour onder andere Moskou, Keulen en Rome aan, waar hordes gillende fans hen `s avonds bij de rode lopers van de bioscopen opwachtten. Pathé Arena in Amsterdam mocht natuurlijk niet ontbreken in dat rijtje, en daarom maakte het drietal ook een (pit)stop in onze hoofdstad. “De kwaliteit van het leven hier is echt goed”, merkt Paul Walker op, die er relaxt bijzit. “Je ziet bijna geen dikke mensen”. FilmTotaal sprak met de snelheidsduivels over onmogelijke stunts, de titanenstrijd Vin Diesel/The Rock, en over hoe je een bus laat driften met honderd kilometer per uur.

Paul, waarom besloot je mee te doen aan deel vijf?
“Dat was eigenlijk al bepaald toen ik tekende voor de vierde film. Daar moesten ze me echt een beetje toe dwingen, want ik maakte al heel lang geen deel meer uit van de franchise. Vin [Diesel] belde me om te vragen of ik mee wilde doen. En later belde de studio. Maar wie me er echt toe hebben aangezet om weer mee te doen, waren de fans. Althans, degenen met wie ik wel eens heb gesproken. Ergens voelden zij zich opgelicht, omdat ze nooit een vervolgdeel hadden waarin Vin en ik samen waren te zien. Dus ik dacht: oké, we doen er nog één. (Lacht) Maar dat is een beetje anders gelopen.”

Wat spreekt je aan in Bryan, het personage dat je speelt?
“Nou, om eerlijk te zijn genoot ik er in deel vier helemaal niet zo van om hem te spelen. Ik dacht: Bryan wil helemaal niet aan de kant van de wetshandhaving zitten. Waarom is hij nog steeds agent? Daar snapte ik niks van. Volgens mij had hij zijn les al geleerd in het eerste deel. Ik denk dat hij een periode had in zijn leven, waarin hij dacht: goed is goed en slecht is slecht. Maar dat is dus niet altijd het geval, want hij ontmoette Dom Toretto (Vin Diesels personage) en die crimineel heeft een hart van goud. Bryan leefde tot dan toe dus eigenlijk in een soort leugen. Justin zei tegen me dat dat voor mijn personage juist goed werkt. Maar ik vind het leuker om hem te spelen zoals hij nu is, als vrij man.”

Ben je net als Bryan een avonturenjunkie?
“Zeker weten. Ik denk dat ik dat van huis uit heb meegekregen. Ik ben opgegroeid in Los Angeles, waar je toegang hebt tot de bergen, de zee en de woestijn. Toen ik klein was, laadden we de truck ’s ochtends altijd in met onze surfplanken, snowboards en motoren. Dan gingen we eerst drie á vier uur snowboarden om daarna in de woestijn te rijden op onze motoren en vlak voor de zon onderging, gingen we nog naar het strand om te surfen. Dat deden we niet om stoer te doen, maar dat deden we omdat we jong waren en tonnen energie overhadden. Achteraf gezien heeft dat natuurlijk een goede basis gelegd voor de actiescènes die ik voor deze films moest doen.”

Justin, waren de actiescènes voor jou de grootste uitdaging in Fast & Furious 5?
“Nou, de actiescènes waren allemaal goed voorbereid. Het moeilijkste aan de film was vaak een enkele grap of een regel tekst bedenken. Zo zat ik een keer ‘s nachts te blokken op een oneliner voor Tyrese [Gibson]. De hele nacht. De volgende ochtend kwam Ludacris op de set, die vervolgens met iets veel beters aan kwam zetten. [Lacht] Dus toen dacht ik: we hebben die oneliner ook eigenlijk helemaal niet nodig! Wat betreft de actiescènes: die waren wel moeilijk, maar elk op z’n eigen manier. Ik had het geluk te kunnen werken met een ruim budget en een getalenteerde crew.”

Was er een stunt waarvan de studiobazen dachten dat het niet realiseerbaar was?
“Over alles wat je in de trailer ziet, zeiden ze dat we het niet zouden kunnen. Zo zeiden ze over de achtervolging in de sloppenwijken: “er is geen budget, we kunnen het niet doen”. Dus ik zei tegen de cast en crew dat we het dan maar moesten filmen alsof we een onafhankelijke film aan het draaien waren. Zonder budget. Vervolgens hebben we deze achtervolging in tweeëneenhalve dag opgenomen. Dan zei ik tegen een stuntman: “Ik ga je nu vanaf het dak naar beneden gooien, Paul en Jordana [Brewster] staan beneden in de steeg te wachten!”

In de vorige Fast & Furious-film maakte je meer gebruik van special effects dan in dit vijfde deel. In hoeverre vind je het belangrijk om stunts praktisch uit te voeren, in plaats van CGI te gebruiken?
“Heel belangrijk. Als je bijvoorbeeld naar Bullitt of The French Connection kijkt, dan zie je dat als twee auto’s op elkaar botsen, het fysiek is. Voor een halve seconde worden de natuurwetten uitgedaagd, en dat heeft iets wat je als kijker doet verlangen naar meer. Maar als je zoiets met de computer probeert na te maken, wordt het te wiskundig.”

Dan is een autocrash niet meer dan een zooitje crashende pixels bedoel je?
“Ja, precies. Ik heb zelf wel het gevoel dat ik erg ben gegroeid met het toepassen van praktische effecten. Ik ben nu in staat om bepaalde verzoeken in te dienen. Zoals de bus aan het begin van de film, die wilde ik laten kantelen. Iedereen dacht dat het onmogelijk was om dat te doen. Weet je waarom? Omdat bussen niet zijn ontworpen om te kantelen! [Lacht] Ik wilde de bus met honderd kilometer per uur laten driften, er drie vaten met springstof in plaatsen en de boel tot ontploffing brengen. Het moest in één keer worden opgenomen, en dat is gelukt. Ongelofelijk trouwens, wat voor een kracht er bij die ontploffing vrij kwam! [Lacht] Dat is het voorrecht van het filmen van een grote Hollywoodfilm; dat kun je je met een onafhankelijke film natuurlijk niet permitteren.”

Dat is waar. Bovendien heb je nu de kans om met iemand als Dwayne Johnson te werken. Had je hem specifiek in gedachten als tegenstander voor Vin Diesel?
“Weet je, met Vin Diesel en Paul Walker aan de ene kant, dacht ik: we hebben een antagonist aan de andere kant nodig die hen overtreft. Voor mij was Dwayne Johnson de eerste die in mijn hoofd opkwam. Ik ben een groot fan van hem. Hij is niet alleen een grote, gespierde man, maar hij heeft ook humor. Daarom denk ik ook dat hij veel verschillende dingen kan doen, van komedies tot actiefilms. Natuurlijk is hij een opvallende verschijning, dat speelde wel mee. Ik had iemand nodig die gelijk een blijvende indruk achter kon laten, want ik heb dertien personages waar ik me over moet ontfermen, maar de ruimte is er niet om die allemaal even veel tijd te geven in de film.”

Hoe veranderde de sfeer op de set door zijn komst?
“Dwayne heeft een echte sportachtergrond. “Als je wil wedijveren, ga je gang”, zei ik tegen hem. “Maar zorg dat het niet meer wordt dan een gezond potje wedijveren”. Toen Dwayne voor de eerste keer binnenkwam, zag ik pas hoe groot hij was. Niemand wilde echter voor hem onderdoen, dus iedereen haalde het onderste uit de kan. Iedereen wilde een goede film maken. Dat was heel uitdagend, maar vooral ook leuk om te zien. En Vin en Dwayne in één film, dat is voor mij het equivalent van een film waarin Schwarzenegger en Stallone samen te zien zijn. Als klein kind zou ik daar dolenthousiast van geworden zijn!”

Dwayne, hoe voelt het nu om deel uit te maken van de Fast & Furious-franchise?
“Ik vond het vooral erg leuk om mijn personage te spelen. Vin en ik hadden het er al eens eerder over om samen in een film te spelen. Ik denk dat dat iets is wat fans graag zouden zien. Voor deze rol was ik echter niet de eerste keus. Tommy Lee Jones en Josh Brolin zijn namen die eerder werden genoemd, maar ik ben blij dat ik het ben geworden. Mijn personage is niet alleen een imposante verschijning, maar heeft daarnaast ook hele coole en grappige dingen te zeggen. Ik hoop dat de fans enthousiast worden als ze zien hoe mijn personage op Dom Toretto jaagt om hem vervolgens op z’n donder te geven.

Als je in het echt met Vin Diesel zou vechten, wie zou er dan winnen?
“[Lacht] Oh, dat is makkelijk… (denkt even na) eens even kijken…Net zo zeker als dat Amsterdam bekend staat om haar gastvrijheid, de mooie vrouwen en gezellige cafétjes, zo zeker zou ik hem op z’n donder geven, van hier tot aan de andere kant van de stad. [Lacht] Dat kan ik nu makkelijk zeggen, want hij is er niet bij. Nee, maar ik ken hem al heel erg lang, en ik zou met hem nooit in een gevecht raken. Hij is een vriend van me.”

Toch bewaarde je op de set afstand met de rest van de acteurs. Waarom was dat?
“Ik wilde het zakelijk benaderen. Vin, Paul en de rest hebben al eerder aan Fast & Furious-films gewerkt. Ze vormden een soort familie op de set, en dat wilde ik niet verstoren. Bovendien ben ik hun tegenstander. Als ik op de set wat afstand bewaar, dan zie je dat ook terug op het witte doek. Dus het was zelfs goed voor het spelen van mijn personage. Het is trouwens niet zo dat alleen ik afstand bewaarde. Je moet je voorstellen dat, vooral met een film als deze, er een hoop ego’s betrokken zijn bij het filmproces. Iedereen is een ster op zijn eigen manier. Dus ik was in feite niet meer dan de nieuweling.”

Waarom denk je dat de Fast & Furious-films na een decennium nog steeds zo populair zijn?
“Ik denk dat het komt door de snelle auto’s, mooie vrouwen en de coole gasten, die erin zitten. Van Tyrese tot Ludacris en van Paul tot Vin: ze hebben gewoon allemaal een soort van ‘cool-factor’. Toen ik jong was keek ik altijd op tegen gasten als Sylvester Stallone, Harrison Ford en Clint Eastwood; ik denk dat er veel fans zijn die iets vergelijksbaars hebben met de personages uit Fast & Furious. Maar waar de films uiteindelijk allemaal om draaien, is familie. Dat is belangrijk voor iedereen.”

Fast & Furious 6 zie je dus wel zitten?
“Lijkt me hartstikke leuk. Er zijn immers nog onafgeronde zaken. ”

Lees ook de recensie van Fast & Furious 5.

NieuwsFilm

meest populair