The Tree of Life wint de Gouden Palm

Film van Terrence Malick maakt de verwachtingen waar en pakt de hoofdprijs in Cannes.

Vanavond zijn in Cannes de prijzen van het 64e Filmfestival van Cannes uitgereikt en de grote winnaar is The Tree of Life van regisseur Terrence Malick, die er met de Gouden Palm vandoor gaat. Regisseur Malick nam de prijs overigens niet zelf in ontvangst.

The Tree of Life was al voor het festival begon de grote favoriet en heeft die reputatie dus waargemaakt. In de film volgen we een Amerikaanse familie in de jaren '50, en dan met name de oudste zoon Jack (die in zijn volwassen jaren wordt gespeeld door Sean Penn). De film richt zich met name op de relatie met zijn vader (Brad Pitt) en laat zien hoe een onschuldig klein jongetje uitgroeit tot een volwassen man en zijn weg probeert te vinden in de harde werkelijkheid. The Tree of Life draait vanaf 2 juni in de Nederlandse bioscopen.

Tot beste acteur werd de Fransman Jean Dujardin gekozen voor zijn rol in de stomme film The Artist. Beste actrice werd Kirsten Dunst voor haar rol in Lars von Triers Melancholia, de film die voor de meeste controverse zorgde in Cannes, met name door de opmerkingen van Lars von Trier op de aansluitende persconferentie.

De tweede prijs van het festival, de Grand Prix, moet worden gedeeld door de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan voor Once Upon a Time in Anatolia en de broertjes Dardenne voor Le Gamin au Velo. Beste regisseur was de Deen Nicolas Winding Refn, die indruk maakte in Cannes met de thriller Drive.

Gouden Palm: The Tree of Life, Terrence Malick

Grote Prijs: Once Upon a Time in Anatolia - Nuri Bilge Ceylan & Le Gamin au Velo - Jean Pierre & Luc Dardenne

Juryprijs: Polisse - Maiwenn

Beste Acteur: Jean Dujardin - The Artist

Beste Actrice: Kirsten Dunst - Melancholia

Beste Regisseur: Nicolas Winding Refn - Drive

Beste Scenario: Joseph Cedar - Footnote

Gouden Camera voor beste debuut: Las Acacias - Pablo Giorgelli

Korte Film: Cross Country - Maryna Vroda

Jurprijs Korte Film: Badpakje 46 - Wannes Destoop



NieuwsFilm

meest populair