Blu-Ray Review: The Lord Of The Rings Trilogy (Extended Edition)

Met The Hobbit tweeluik opkomst een ware must voor de die-hard LOTR fans!

Bram de Groot 10 juli 2011 13:00 in Blu-ray


Regie: Peter Jackson | Cast: Elijah Wood (Frodo), Sean Astin (Sam), Ian McKellen (Gandalf), Viggo Mortensen (Aragorn) e.a. | Speelduur: 228, 235 & 263 minuten | Jaar: 2001-2003 | Retail release: 28 juni 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 6.1 ES | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | EAN: 8716777936566 | FilmTotaal recensie The Return of the King

Verleden jaar verscheen de The Lord of The Rings filmtrilogie voor het eerst op Blu-Ray. De 6 disc Blu-Ray/Dvd box werd matig door de fans ontvangen, voornamelijk omdat de geliefde films alleen in de bioscoopversie te bekijken waren en de extra's in Standard Definition werden geleverd. De vraag bij de "Extended Edition" is of deze wél kan voldoen aan de wensen van de grote groep liefhebbers. Zoals de 15 disc verzamelbox al aankondigt, staan de verlengde versies van de films op de schijven, uiteraard in High Definition. Op dit punt zit het dus helemaal goed. Het is daarentegen snel duidelijk dat de extra's wederom in Standard Definition worden gepresenteerd, dus op Dvd schijven. Hier staat tegenover dat het dezelfde extra's zijn als bij de Extended Dvd uitgaven, aangevuld met de fraaie Costa Botes docu's die eerder verschenen op de "Limited Extended" Dvd uitgaven van de trilogie. Deze High Definition "Extended Edition" lijkt op het eerste oog dus zeker een prima uitgave en daarom hebben de meeste die-hard fans van The Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002) en The Return of the King (2003) hebben de box waarschijnlijk al in huis, aangezien de Blu-Ray box eind juni in de schappen verscheen.

SYNOPSIS
In Lord of The Rings beslist een magische ring met bovenaardse krachten over de toekomst in het land van Midden-Aarde. Wanneer de Ring in handen van de jonge hobbit Frodo komt, moet hij het opnemen tegen Sauron, heerser van de duisternis. Er ontstaat een strijd die gaat om het behoud of de ondergang van de wereld. In The Fellowship of the Ring komt de eeuwenoude ring, die jaren zoek is geweest, terecht bij de kleine Hobbit Frodo. Als de tovenaar Gandalf erachter komt dat deze ring eigenlijk de Ene Ring is waar de slechte Sauron naar op zoek is, gaat Frodo samen met Gandalf, een Dwerg, een Elf, twee Mensen en drie andere Hobbits op een groots avontuur om deze te vernietigen. The Two Towers trekken Frodo en Sam verder in de richting van Mordor om hun taak te volbrengen. Hierbij krijgen ze hulp uit onverwachte hoek. Ondertussen proberen Merry en Pippin te ontsnappen uit de handen van de Orcs, en helpen Legolas, Aragorn en Gimli koning Theoden van Rohan in zijn strijd tegen de legers van Saruman. In The Return of The Kings beginnen Sam en Frodo samen met de Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige 'Ene Ring' te vernietigen. De legers van Gondor trekken ondertussen ook richting Mordor in de hoop daar definitief af te rekenen met Saurons legers.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van de Extended Blu-Ray release van LOTR filmtrilogie:WAARDERING & BOX OFFICE
De LOTR trilogie ontving in totaal 30 Oscarnominaties en verzilverde er 17, waarvan 11 voor The Return of the King, inclusief "Beste Film" en "Beste Regie". Op Rotten Tomatoes krijgen de films respectievelijk 92%, 96% en 94%. Bij de IMDb noteren de films een 8.8 (bij 446 duizend stemmen), een 8.7 (bij 378 duizend stemmen) en een 8.8 (bij 423 duizend stemmen). Hiermee staat de trilogie respectievelijk op een 17e, 29e en een 11e plaats in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal geven de films gezamenlijk een 8,7, een 8,5 en een 8,6. Alleen het laatste deel is op FilmTotaal gerecenseerd. Recensent Ruben gaf in 2003 4,5 ster aan The Return of the King naar aanleiding van zijn recensie.
De productiebudgetten van LOTR waren achtereenvolgens $93 miljoen, $94 miljoen en weer $94 miljoen. In het openingsweekend in de States haalde de films $47 miljoen, $62 miljoen en $73 miljoen op. De wereldwijde tellers stopte uiteindelijk op $871 miljoen, $925 miljoen en $1,1 miljard. Totaal komt dit op zo'n $2,9 miljard neer. Na James Camerons Avatar en Titanic is The Return of the King de best verdienende film ooit. In Nederland bracht de trilogie zo'n $46 miljoen op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de 15 disc Blu-Ray/Dvd Extended Edition uitgave van de The Lord of the Rings trilogie. Het recensie-exemplaar komt in een zeer fraaie verpakking. De drie dikke Blu-Ray keepcases, met elk vijf discs, zitten verpakt in een stevige kartonnen hoes met een magneetstrip als sluiting. De goudkleurige vormgeving van de box is uiterst fraai en uiteraard pronkt "the one ring to rule them all" op de voorkant. De drie losse keepcases hebben een overeenkomstige opmaak en het is eerlijk gezegd wat eenvoudig. Elke film heeft een eigen boekje waarin voornamelijk de extra's staan uitgeschreven. Het irritante vastgeplakte wikkeltje dat er bij de aanschaf omheen zit, kan uiteraard gelijk bij het oud-papier. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).

EXTRA'S
Disc 3: The Appendices: Part 1: From Book To Visio | Disc 4: The Appendices: Part Two: From Vision To Reality | Disc 5: Costa Botes-documentaire The Fellowship of the Ring | Disc 8: The Appendices: Part Three: The Journey Continues... | Disc 9: The Appendices: Part Four: The Battle For Middle-Earth Begins | Disc 10: Costa Botes-documentaire The Two Towers | Disc 13: The Appendices: Part Five: The War of The Ring | Disc 14: The Appendices: Part Six: The Passing Of An Age | Disc 15: Costa Botes-documentaire The Return of The King
De Extended Blu-Ray / Dvd box van de LOTR trilogie bevat een enorme (bekende) reeks extra's met een gezamenlijke speelduur van een ruim 26 uur (!). Bij alle drie de films zijn drie discs met extra's terug te vinden. Op de eerste twee discs extra's staan de extra's die we ook zagen bij de eerdere Extended Dvd uitgave. Op de vijfde schijf met extra's staan de Costa Botes documentaires, die ook eerder verkrijgbaar waren op de Limited Editions van de Extended Dvd uitgave. De extra's zijn met 26 uur bijna ondoorgrondelijk en als er iets van deze prachtige reeks aangeraden moet worden dan zijn het uiteraard de drie Costa Botes documentaires. Dit zijn uitgebreide "behind-the-scenes" met een speelduur van zo'n 300 minuten. Al met al zijn het de bekende extra's die de meeste fans al hebben gezien. Ondanks dat ze wederom in Standard Definition (SD) zijn meegeleverd, is dit de meest complete uitgave tot op heden van de bejubelde trilogie.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Met name bij de HD versie van The Fellowship of the Ring is er flink gesleuteld aan de beeldkwaliteit, aangezien de film voor deze uitgave is geremastered door Peter Jackson en hoofdcameraman Andrew Lesnie. Het gevolg is dat met name de groene kleuren intenser zijn dan tijdens de eerdere Blu-Ray uitgave van de bioscoopversies. Een gemiddelde kijker zal dit niet direct opvallen, maar het heeft daadwerkelijk flinke invloed op de vele natuurrijke omgevingen in de film. Een negatief aspect is dat door de aanpassing bepaalde scenes iets vertekend overkomen. Zo wordt het sneeuw bij "The Redhorn Pass" iets wat groen. Ook nu zal een minder kritische kijker dit niet heel snel opvallen en vooral genieten van de oogstrelende beelden. Ook bij deel twee en drie zijn er kleurcorrecties toegepast die ervoor zorgen dat de beeldkwaliteit nog beter uitpakt dan bij de eerdere Blu-Ray uitgave. Om de beste beeldkwaliteit te kunnen garanderen zijn de films verspreid over twee Blu-Ray discs. Dit zorgt er echter ook voor dat je veel van dics moet wisselen. Aan het geluid lijkt weinig te zijn gesleuteld. De 6.1 DTS-HD track klinkt even sterk als bij de vorige Blu-Ray uitgave.

CONCLUSIE
De LOTR trilogie is ondertussen bijna 10 jaar oud. De Extended versies van de films zijn echter nog steeds om van te smullen en met de The Hobbit tweeluik The Hobbit: An Unexpected Journey en The Hobbit: There and Back Again, beide wederom geregisseerd door Peter Jackson, zullen deze moderne klassiekers nog flink wat keertjes bekeken worden door de fans.
De Extended Edition Blu-Ray box is een prachtige uitgave. Het komt in een fraaie verpakking met 15 schijven. Slechts zes van de schijven zijn daadwerkelijke Blu-Ray discs en dat geeft aan dat de extra's wederom in Standard Definition zijn uitgebracht. Deze extra's zijn echter onuitputtelijk, aangezien we het hebben over 26 uur aanvullend beeldmateriaal. Dit keer inclusief de buitengewoon fraaie Costa Botes documentaires. De beeldkwaliteit van de hoofdfilms is super. Houd er wel rekening mee dat je even moet opstaan, aangezien elke film over twee schijven is verdeeld. De echte fans hebben de schijf ondertussen al in huis, aangezien de verkoopprijs van zo'n 60 euro redelijk te behappen is. En ja, het wachten is op een box waarbij óók de extra's in HD zijn.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Extended Blu-Ray uitgave van de LOTR trilogie is er een Blu-Ray box verkrijgbaar met de bioscoopversies van de films. Tevens zijn er verschillende Dvd versies verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever AFilm voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm