Blu-Ray Review: Sucker Punch

Veel visueel en vrouwelijk schoon in Zack Snyders eerste eigen film.

Bram de Groot 27 augustus 2011 13:00 in Blu-ray


Regie: Zack Snyder | Cast: Emily Browning (Baby Doll), Abbie Cornish (Sweat Pea), Jena Malone (Rocket), Vanessa Hudgens (Blondie), Jamie Chung (Amber), Carla Gugino (Vera Gorski), Scott Glenn (Wise Man), e.a. | Speelduur: 110 / 127 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 24 maart 2011 | Retail release: 16 augustus 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1, Duits, Frans, Engels, Italiaans, Spaans< Japans DD 5.1 | Ondertitels: o.a. Deens, Frans, IJslands, Nederlands, Zweeds, Spaans, Noors | EAN: 5051888082317 | FilmTotaal Recensie

Aan sommige films moet je niet te veel woorden vuil maken. Je moet ze gewoon kijken. De bekritiseerde sci-fi fantasy actiefilm Sucker Punch is overduidelijk zo'n film. Verwacht geen diepgaand verhaal, reken niet op doordachte plotwendingen en ga zeker niet zitten wachten op fenomenale acteerprestaties. Je hoeft slechts één ding te doen: geniet van de prachtige visuele waterval, het oorverdovende geluid en de adembenemende mooie vrouwen die op het scherm voorbijkomen. Na de bioscooprelease eerder dit jaar waren dit ook de weinige pluspunten die de critici konden vinden in de film van regisseur Zack Snyder (300, Watchmen). Het bioscooppubliek was niet heel veel meer onder de indruk, aangezien Sucker Punch erg mager scoorde aan de wereldwijde bioscoopkassa. Desondanks kan gezegd worden dat Warner Bros. de tweede kans met beide handen aangrijpt, aangezien er sinds kort op een prima Blu-Ray uitgave in de winkel ligt.

SYNOPSIS
In Sucker Punch is Baby Doll (Browning) tegen haar wil opgesloten. Tijdens haar gevangenschap vormt haar droomwereld de ultieme ontsnapping aan haar duistere realiteit. In haar dromen maakt ze ongelooflijke avonturen mee, die de grens tussen werkelijkheid en fantasie vervagen. Ze is vastberaden te vechten voor haar vrijheid en haalt vier andere jonge meiden over om te ontsnappen aan hun verschrikkelijke lot.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Sucker Punch of klik verder naar de HD versies:WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Sucker Punch een lage 22%. De IMDb noteert een veel hogere, maar nog steeds wat magere 6,2 (bij ruim 63 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 6,3. FT recensent Thierry Verhoeven geeft naar aanleiding van zijn recensie 2,5 ster aan de fantasyfilm.
Een reactie van FT bezoeker Spider-fan: ...Wat deze film probeert te doen is flitsende actie voorschotelen en daarnaast een gelaagd, psychologisch verhaal te vertellen - dat is duidelijk iets wat men niet gewend is. Maar zeer verfrissend in het van clichés vergeven Hollywood. Ik kan niet wachten op wat Snyder nog meer gaat doen.
Het productiebudget van Sucker Punch bedroeg circa $82 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Zac Snyders vijfde bioscoopfilm $19 miljoen en eindigde op zo'n $36,4 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een magere $89,8 miljoen. In Nederland leverde het circa € 665.000 op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray uitgave van Sucker Punch, inclusief een digital copy (te verkrijgen via een code). Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase met een vergelijkbare sleeve. De fraaie vormgeving is te vergelijken met deze eerdere promotionele afbeelding. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Disc 1: Bioscoopversie | Sucker Punch: Behind the soundtrack | Sucker Punch: Animated Shorts
Disc 2: Extended Cut | Maximum Movie Mode
Digital Copy: via code
De Blu-Ray van Sucker Punch bevat naast BD-Live een leuk aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van 15 minuten, exclusief de PiP track. De Extended versie bevat een reeks scenes die uit de film werden geknipt om de film geschikt te maken voor een PG-13 rating. Dit maakt de Extended Cut overigens nog géén Director's Cut, maar slechts een verlengde versie met hier en daar nieuwe beelden. Het blijft dus grotendeels dezelfde film en menigeen zal de 17 minuten aan extra beelden er niet kunnen uithalen. De Maximum Movie Mode is de enige echte "must see" extra op de schijven. Regisseur Snyder neemt je via PiP track mee en vertelt je alles over de visuele effecten en de rest van de film. Dikke aanrader, aangezien de track er erg verzorgd uitziet. Daarnaast kan je kijken naar de vier korte Sucker Punch animatiefilms, die de fan zeker kan waarderen, en een vrij korte docu over de niet onaardige soundtrack.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Licht uit en volume hard. De verschillende CGI actiescènes kunnen op geen andere manier het beste bekeken worden. De High Definition transfer is in alle opzichten goed gelukt. Het is scherp, er is nagenoeg geen grain te bekennen en qua kleuren zit het prima in elkaar. Door de vele donkere scenes vallen de details hier en daar wel wat weg, maar over het algemeen mag er niet geklaagd worden. De 5.1 DTS-HD geluidstrack vult het beeld perfect aan. Je bent bijna geneigd om in de film door te spoelen naar de volgende "dansdroom", aangezien het juist in die scènes gebeurt.

CONCLUSIE
Van Zack Snyder, die met Sucker Punch voor het eerst een eigen origineel script verfilmde, had menigeen waarschijnlijk meer verwacht. Ondanks de prachtige beelden is het verhaal flinterdun en daar zal een doorgewinterde filmkijker zich behoorlijk aan kunnen storen. De fans van flitsende CGI beelden kunnen de film waarschijnlijk niet genoeg zien, want in het afleveren van duizelingwekkende VFX is Zack Snyder uiteraard de koning. Dit liet hij eerder zien in 300, Watchmen (BD Review) en uiteraard de animatiefilm Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (BD Review). Met Superman: Man of Steel (2013), zijn volgende uitdaging, zal hij revanche moeten nemen, aangezien de fans dan wel degelijk inhoud gaan verwachten.
De Blu-Ray van Sucker Punch is ronduit een klasse uitgave. De fans van de fantasyfilm worden op hun wenken bediend. Het beeld en geluid zijn van de bovenste plank en met de prima extra's (zeker de PiP track) kan er ook na de film, in bioscoopversie of extended cut, nog flink worden nagenoten.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Sucker Punch is er een 1 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm