Blu-ray

Blu-Ray Review: Source Code

Na zijn ijzersterke debuutfilm Moon weet Duncan Jones wederom te scoren met deze opvallend sterke sci-fi thriller.

door Bram de Groot op 04.12.2011 om 14:45 in Blu-ray


Regie: Duncan Jones | Cast: Jake Gyllenhaal (Colter Stevens), Michelle Monaghan (Christina Warren), Vera Farmiga (Colleen Goodwin), Jeffrey Wright (Dr. Rutledge), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 8 juni 2011 | Retail release: 16 november 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands| EAN: 8713045230326 | FilmTotaal Recensie

In 2009 verscheen het uiterst goed ontvangen sci-fi drama Moon van debuterend regisseur Duncan Jones. Voor de zoon van poplegende David Bowie betekende het direct zijn doorbraak, aangezien de film ook werd opgemerkt in Hollywood. Nadat Jones' plannen om een vervolg te maken op Moon strandden, mocht hij op aanraden van hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal aan slag met de sci-fi thriller Source Code, waarvan het script veel wegheeft van de verhalen van Philip K. Dick (Minority Report, The Adjustment Bureau). Net als bij Moon waren de reacties bijzonder positief (92% op Rotten Tomatoes) en ook het publiek was onder de indruk van Jones' eerste Hollywoodfilm. Met een productiebudget van $32 miljoen ging Source Code ruimschoots over de grens van $100 miljoen aan de wereldwijde box office. Sinds vorige maand ligt de Blu-Ray in het schap.

SYNOPSIS
In Source Code wordt de soldaat Colter Stevens wakker in het lichaam van een onbekende man. Al snel ontdekt hij dat hij deel is van een missie om de man te vinden die verantwoordelijk is voor een aanslag op een trein. Steeds opnieuw beleeft hij de laatste acht minuten van het leven van de onbekende man en probeert er gedurende die paar minuten achter te komen wie verantwoordelijk is voor de aanslag om hem uiteindelijk tegen te kunnen houden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Source Code of klik verder naar de HD versies:WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Source Code een stevige 92%. De IMDb noteert ruim lagere met een 7,6 (bij ruim 105 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de film nog iets lager met een 7,3. FT recensent Thomas Hermssen geeft naar aanleiding van zijn recensie drie sterren aan de sci-fi thriller.
Een reactie van FT bezoeker Rem: ...Prima breinbreker. Geweldig plot. Best ingewikkeld en duister gegeven. Maar het wordt met een best opvallende invalshoek benadert door Jones. Hoop, romantiek, een hoop spanning en zelfs humor worden op geniale wijze toegevoegd aan het ingewikkelde verhaal. De voor de hand liggende aanpak is slechts bijzaak in deze grootse film. Tel daar bij op een stel geniale acteurs die hier op hun best zijn, een paar sterke actiemomenten, goede montage, een mooie omgeving en geniale wendingen aan toe en je hebt een film die zich op alle fronten geweldig te noemen is. Een meesterwerk....
Het productiebudget van Source Code bedroeg circa $32 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Duncan Jones' tweede bioscoopfilm $14,8 miljoen en eindigde na 105 dagen op $54,7 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op het zeer nette bedrag van $123,3 miljoen. In Nederland leverde de sci-fi film zo'n €856 duizend op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Source Code. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase, met een vergelijkbare sleeve. De vormgeving is compleet anders dan de officiële filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Disc 1: Access: Source Code | Cast Insights | Focal Points
De Blu-Ray van Source Code bevat een redelijk aantal extra's met een gezamenlijke speelduur hebben van zo'n 40 minuten, exclusief de PiP track. De PiP track "Access: Source Code" is vrij redelijk gelukt. Met de regelmaat wordt er info gegeven door cast & crew via een wat fors extra schermpje. De docu "Cast Insights" van ruim een half uur bevat een reeks interviews over de totstandkoming van de film. De korte animatiefilm(s) "Focal Points", ook te zien tijdens de PiP track, vertelt ons - op een speelse manier - meer over het brein, tijdreizen en andere onderwerpen die in de hoofdfilm een rol spelen. Mooi gemaakt!

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
In tegenstelling tot veel andere Dvd/Blu-Ray uitgaven is de hoofdfilm beeldvullend, waardoor er geen zwarte balken te zien zijn. De High Definition beeldkwaliteit ziet er redelijk uit, maar opvallend goed is het niet. Hier en daar lijkt de schepte te ontbreken en in sommige scènes trilt het beeld heel licht, wat uiteraard storend werkt. Daarbij komt ook dat er - ondanks de aanwezige actiescènes - de nodige verwachte surround effects ontbreken. Daartegenover staat dat de treinexplosie, die vanuit verschillende standen is te zien, juist erg fraai uit de speakers komen. Het is allemaal redelijk degelijk en het had zeker iets beter gekund.

CONCLUSIE
Nadat zijn debuutfilm Moon (2009) al met open armen werd ontvangen, leverde Duncan Jones wederom een prima film af met de hierboven besproken sci-fi thriller Source Code. De vraag is nu hoe de carrière van de veelbelovende regisseur verder verloopt. Na Source Code werd hij in verband gebracht met de reboots als Superman: Man of Steel en Dredd en werd hij gezien als de opvolger van Darren Aronofsky, die eerder dit jaar vertrok bij het geplaagde The Wolverine. Met geen van de films kon Jones aan de slag, waarop hij besloot om een script te schrijven en een graphic novel te maken voor zijn derde film Mute.
De Blu-Ray van Source Code wordt op het eerste oog erg netjes afgeleverd. De beeldkwaliteit is echter van gemiddeld niveau en ook had de sterke film, ondanks de prima PiP track "Access: Source Code", iets meer extra's verdiend. Fans van de film hebben deze schijf ongetwijfeld al in huis.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Source Code is er een 2 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Entertainment One voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Slechte beeld kwaliteit ... Minder extra's Ja wat wil je als ze bijna elke film uitgeven die niet van een grote studio is door E One Entertaintment! Zo'n rommel maatschappij. De film vond ik niet zo speciaal. Hij was goed maar de geloofwaardigheid was enorm ver te zoeken. En het einde leek wel of er nog een vervolg loopt aan te komen. Maar goed ik heb me vermaakt en ook de blu ray in huis.

UndercoverPanda

Avatar

Best coole film ja. Beetje een soort mix tussen Groundhog Day en Inception met sterke Hitchcock invloeden. Ga 'm alleen niet op dvd halen, heeft imo niet zoveel meerwaarde als je het plot al kent. Verder zeker 'n aanrader! Smiley face

Shryce

Avatar

Inderdaad, interessante en intelligente film om één keer te zien.
Geen slecht woord erover, maar geen Blue Ray kandidaat.

nieuwslaatste nieuws

meest populair