Blu-Ray Review: Cars 2

De eerste Pixar animatiefilm die niet iedereen wist te overtuigen...


Regie: John Lasseter en Brad Lewis | Cast: Owen Wilson (Lightning McQueen), Larry the Cable Guy (Mater), Michael Caine (Finn McMissile), Emily Mortimer (Holley Shiftwell), e.a. | Speelduur: 116 / 106 minuten | Bioscooprelease: 21 juni 2006 / 5 juli 2011 | Retail release: 16 november 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1 en 2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby True HD 5.1 (Cars) en DTS-HD 7.1 (Cars 2) en Nederlands, Vlaams DD of DTS 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Engels, Engels voor Doven en Slechthorenden | EAN: 8717418332921 | FilmTotaal Recensies: Cars en Cars 2

Op de succesvolle Toy Story films na wist Pixar bijna elk jaar te verrassen met een compleet nieuw en origineel Pixar avontuur. Een vervolg op het financieel uiterst succesvolle Cars (2006) kon echter niet uitblijven, aangezien de oneindige reeks aan merchandiseartikelen, van speelgoedautootjes tot pyjama's, een enorme melkkoe is gebleken. Regisseur John Lasseter greep de uitdaging aan en presenteerde de rode bolide Lightning McQueen wederom als het metalen gezicht van de tekenfilm, die simpelweg Cars 2 heet. Wie de Cars franchise wat beter kent (zoals mijn neefje Timo) valt waarschijnlijk op dat Cars 2 sterk lijkt op een verlengde versie van Takel's Sterke Verhalen. De animatiefilm verscheen afgelopen zomer in de (3D) bioscoop en werd opvallend matig ontvangen (RT = 38%), maar scoorde - mede vanwege de 3D heffing - alsnog een verdienstelijke $551 miljoen aan de wereldwijde Box Office. Met de introductie van de vele nieuwe figuurtjes is de merchandiseverkoop voor de komende jaren zeker gesteld. Ook de Blu-Ray, die onlangs in het schap belandde, zal tijdens de feestdagen in groten getale zijn weg naar de liefhebber vinden.

SYNOPSIS
In Cars ontdekt Lightning McQueen, een ambitieuze nieuweling in de racewereld, dat het leven gaat om de reis en niet de finishlijn, als hij onverwacht een omweg moet maken door het slaperige Route 66 stadje Radiator Springs. Onderweg naar de finale van de Piston Cup in Caliornia, leert hij de ongewone karakters van de stad kennen, Sally, Doc Hudson en Mater. In de opvolger Cars 2 steken Lightning McQueenen en zijn beste vriend Mater de grote oceaan over om te racen tijdens de allereerste Grand Prix in de wereld. De race moet bepalen wie de snelste raceauto ter wereld is. Maar de weg naar succes blijkt boordevol valkuilen, omleidingen en hilarische verrassingen te zitten, wanneer Mater in een internationaal spionnenavontuur verzeild raakt.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Cars en Cars 2 of klik verder naar de HD versie van Cars 2:





WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgen Cars en Cars 2 74% en 38%. De IMDb noteert een 7,4 (bij ruim 95 duizend stemmen) en een 6,5 (bij ruim 22 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de films met een 7,1 en een opvallend hoge 7,2. FT recensent Gudo Tienhooven geeft naar aanleiding van zijn recensie 4,5 ster aan het eerste deel. Recensent Fabian Melchers geeft twee sterren aan de opvolger.
Een reactie van FT bezoeker Tarkus: ...Laat er geen twijfel over bestaan, net als de eerste film is deze ook prachtig, een lust voor het oog. Je merkt ook dat er op 5 jaar, tussen de eerste film en deze, veel vooruitgang is geboekt op het gebied van HD, want deze beelden zijn nog veel scherper dan in de eerste film en bijgevolg nog mooier. Ik heb ook aan deze prent veel plezier beleefd en ook het verhaal beviel me wel, alleen was het verhaal in de originele prent uit 2006 net iets leuker...
Het productiebudget van de twee Cars films bedroegen circa $120 miljoen en $200 miljoen. In het eerste weekend in de States verdienden de animatiefilms respectievelijk $60,1 miljoen en $66,1 miljoen. Ze eindigden op $244,1 miljoen en $191,4 miljoen. Wereldwijd stopten de tellers op de prima opbrengsten van $462,0 miljoen en $551,8 miljoen. In Nederland leverden de Pixar films zo'n $3,3 miljoen en $6,0 miljoen op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de 3 disc Blu-Ray uitgave van Cars 1 & 2. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcases met daaromheen een simpele kartonnen sleeve. De vormgeving van de sleeve en de twee losse Blu-Ray keepcases bevat bekende afbeeldingen van de twee films. De uitgave van Cars (2006) is al geruime tijd verkrijgbaar op Blu-Ray. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1 Cars: Movie showcase | Cine-explore | Car Finder + menus | Mater and the Ghost Light | One Man Band | Epilogue | Inspiration for Cars | Deleted scenes | Easter egg (Boudin' Cars) | Radiator Springs featurettes
Disc 1 Cars 2: Commentaar van de regisseur | Hawaiian Vacation | Air meter
Disc 2 Cars 2: Dvd
De Blu-Ray van Cars bevat een flink aantal extra's met een gezamenlijke speelduur hebben van ongeveer 1,5 uur, exclusief de PiP track en interactieve extra's. De Blu-Ray van Cars 2 heeft een stuk minder extra's meegekregen. In totaal duren deze zo'n 10 minuten, exclusief het audiocommentaar. Opvallend bij de extra's van Cars is de PiP track "Cine Explore", enkele featurettes en de korte animatiefilms. Ook bij Cars 2 vallen twee korte animatiefilms op. Dit zijn de Toy Story short Hawaiian Vacation, die vooraf aan de bioscoopvertoning van Cars 2 te zien was, en de korte Cars film Air meter. Voor wie meer wil weten over Cars 2 zet het begeleidende audiocommentaar op van John Lasseter, die naast regisseur van de twee Cars films, Toy Story 1 & 2 en A Bug's Life ook de "Chief creative officer" is bij Pixar en Walt Disney Animation Studios.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Zoals ondertussen is gebleken, kan er maar weinig fout gaan bij een Blu-Ray uitgave van een Disney/Pixar animatiefilm. Ook nu ziet en klinkt het allemaal voortreffelijk. De scherpte is onevenaarbaar en de kleuren zijn werkelijk een genot voor het oog. De vele racegeluiden, die alle kanten uitgaan, maken het ook prima schijven voor je surroundset. Uiteraard ziet Cars 2 er net weer even moderner uit, aangezien in vijf jaar tijd de kwaliteit van de animaties weer een stap vooruit is gegaan.

CONCLUSIE
De eerste Cars uit 2006 was al niet de meest gangbare Pixar film en het leek bij voorbaat al meer gericht op een jongere doelgroep. Het vervolg Cars 2 zet dit - al is het met flink wat meer vaart - netjes voort, al blijft hier en daar de bekende en geliefde Pixar kwaliteit (zeker qua animatie) opduiken en is er ruimte voor wat meer volwassen humor. Het zal menigeen niet verbazen als over enkele jaren een derde film verschijnt. Begin 2013 wordt met Planes een eerste Pixar spin-off uitgebracht op schijf. Check hier de teaser trailer.
De Blu-Ray uitgave van Cars 1 & 2 is van topkwaliteit. Het enige dat in negatieve zin opvalt is dat er een beperkt aantal extra's op de schijf van Cars 2 staan. De beeld- en geluidskwaliteit is bij beide delen uitstekend! Ondanks dat het misschien wel de twee minst aardige Pixar films zijn voor de oudere liefhebber, mogen de titels niet in de Pixar collectie ontbreken.

.
VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray "Family Pack" uitgave van Cars 1 & 2 zijn de Blu-Rays ook los verkrijgbaar en op Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Walt Disney voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair