Fraai boek - The Batman Files

Bruce Wayne vertelt al zijn geheimen in dit uiterst mooie en gedetailleerde boekwerk.


Titel: The Batman Files| Auteur: Matthew K. Manning | Uitgever: Andrews McMeel Publishing | Druk: 1 | Pagina's: 308 | Release: oktober 2011 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 9781449408220

Met de aankomende release van The Dark Knight Rises en de eerder verschenen Batman Begins (2005) en The Dark Knight (2008) heeft de ruim 70 jaar oude Batman er waarschijnlijk een flinke lading fans bijgekregen. Voor wie de superheld voornamelijk uit de films van Christopher Nolan kent, kan via het boek The Batman Files een stevige bijspijkercursus beginnen. Het boek van auteur Matthew K. Manning geeft namelijk een fraaie en uitgebreide inside-look op de geschiedenis van Bats, fictief geschreven en gecreëerd door alter ego Bruce Wayne zelf. Het boekwerk start ook daadwerkelijk met de allereerste foto van de jonge miljardair die later uitgroeit tot de gemaskerde en gadget-verslindende misdaadbestrijder, die vele bondgenoten en met name ook vele vijanden maakt.

Het boek is een "kopie" van het exemplaar dat schrijver en stripmaker Manning op zijn deurmat "vond". Het wordt aangeboden als een soort van nalatenschap voor Batmans opvolger. Bruce Wayne is zich er namelijk van bewust dat ook Batman niet het eeuwige leven heeft. Via deze persoonlijke files verklapt hij zijn geheimen en geeft hij een uitgebreide indruk van zijn denkwijze. Naast enorm veel persoonlijke "foto's", tekeningen en sketches doet Wayne via gedetailleerde blauwdrukken een boekje open over de Batcave, de vele Bat-voertuigen en zijn geliefde gadgets. Ook tref je talloze krantenartikelen, dossiers over zijn tegenstanders en zelf top-secret uitdraaien van de Batcomputer aan. Het geheel wordt begeleid met handgeschreven aantekeningen van Bruce Wayne.

Het redelijk prijzige en Engelstalige The Batman Files, ook een initiatief van filmmaatschappij Warner Bros., is - als het losse en onnodige omslagvel wordt verwijderd - enkel voorzien van een Batman logo. Via een magneet is het boek te openen. Het vele beeldmateriaal, geprint op stevig papier, is afkomstig uit de ontelbare hoeveelheid DC Comics stripboeken die verschenen sinds het eerste optreden van Batman in Detective Comics #27 (1939). Ook zijn er compleet nieuwe afbeeldingen toegevoegd. Auteur Manning, zelf actief in de stripwereld, maakte eerder vergelijkbare naslagwerken over o.a. Thor, Spider-Man en The Wolverine. Bij The Batman Files schrijft hij voor het eerst vanuit de alter ego.

Proef op de som: Als je het boek op een willekeurige pagina van de 308 pagina's openslaat, dan kun je uitkomen op de twee pagina's die direct volgen op de persoonlijke introductie van Bruce Wayne. Links staan afbeeldingen / foto's van de jonge Bruce en zijn ouders. Op de rechterpagina prijkt de tekening die de getraumatiseerde Bruce maakte nadat hij in een grot viel en schrok van de vleermuizen.



Vooral het eerste gedeelte van het boek wordt chronologisch opgebouwd. Naar mate je verder leest/kijkt wordt deze gedachte vastgehouden, maar wordt het meer een ingeleide opsomming van verschillende onderwerpen. Zo zijn er vele dossierbladen te zien met de basisgegevens van zijn vijanden, bondgenoten en andere personages. Op onderstaande spread wordt ingegaan op zijn "collega" Superman. In zijn begeleidende woord over een vijandige ontmoeting met The Man of Steel zegt Wayne dat hij het pak van Superman belachelijk vindt en hij de zwaktes van hem kent. Ook vraagt hij zich af of Superman en hij ooit vrienden van elkaar kunnen worden. Misschien wel een mooi onderwerp voor de langverwachte Superman vs. Batman film.



Ook de gezamenlijke activiteiten met de Justice League (of America), waarover ooit een film moet uitkomen, krijgt de aandacht. Naast vele afbeeldingen en Wayne's onderbouwing is er een soort blauwdruk te zien van de JLA Watchtower, een JLA basis op de maan. Compleet met fitnesszaal, zwembad, "villain gallery" en een watertank voor Aquaman.



Side-kick Robin duikt uiteraard meerdere malen op in The Batman Files. In de stripalbums is het masker van "The Boy Wonder", in 1995 en 1997 vertolkt door Chris O'Donnell in Batman Forever en Batman & Robin, door meerdere personen gedragen. Hieronder zie je enkele afbeeldingen van Tim Drake, de derde en 'beste" Robin. Deze Robin was een computerexpert en kreeg van Batman een flink uitgerust kostuum (zie links).



Om in de stemming van TDKR te blijven zie je hieronder de spread van de supervillain Bane, die we ook al zagen in Batman & Robin (1997). In de notities vertelt Wayne over zijn eerste ontmoeting met Bane en dat hij de zoon is van de crimineel King Snake. Ook schrijft Wayne dat Bane samenwerkte met Ra's al Ghul. Deze villain kennen we uiteraard uit Nolans eerste Batman film Batman Begins (2005).



Via een krantenartikel komt ook de "dood" van Batman ter sprake. Het artikel wordt begeleid met een foto waarin Superman het dode lichaam van Batman draagt, net nadat de villain Darkseid hem zou hebben omgelegd. In het artikel wordt gesuggereerd dat de foto nep kan zijn.



Als de filmtrilogie van regisseur Nolan aankomende zomer aan zijn einde komt (en misschien Batman zelf ook), zal de superheld voorlopig van het witte doek verdwijnen. The Batman Files geeft naast voldoende achtergrondinformatie een enorme hoeveel input voor een mogelijke sequel, prequel, reboot of wat Warner Bros. ook van plan is met de meest geliefde superheld van dit moment. Voorop staat dat het een enorm fraai en gedetailleerd boek is en dat het eigenlijk een must-have is voor iedereen die zich een Batman fan noemt. Het enige dat je tegen kan houden is de forse prijs van circa 70 euro. Met dank aan uitgever Andrews McMeel Publishing voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair