Blu-Ray Review: Warrior

IJzersterke vechtfilm met een briljante rol van oudgediende Nick Nolte.


Regie: Gavin O'Connor | Cast: Tom Hardy (Tommy Conlon), Joel Edgerton (Brendan Conlon), Nick Nolte (Paddy Conlon), Frank Grillo (Frank Campana) e.a. | Speelduur: 140 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 6 oktober 2011 | Retail release: 14 feburari 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands | Uitgever: Entertainment One | EAN: 8713045230524 | FilmTotaal Recensie

Met Ali (2001), Million Dollar Baby (2004), Cinderella Man (2006) en uiteraard het zeer goed ontvangen The Fighter (2010) als voornaamste uitblinkers verschijnen er elk jaar een aantal boks-/vechtfilms. Afgelopen jaar was Warrior van regisseur Gavin O'Connor (Pride and Glory, 2008) veruit de meest opvallende titel in het genre. Met fantastische rollen van Tom Hardy, Joel Edgerton en met name Nick Nolte, die genomineerd is voor de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol, wist het menig filmliefhebber op het puntje van hun stoel te houden. Met The Fighter, die twee van de zeven Oscarnominaties verzilverde, nog vers op het netvlies kunnen de tegenvallende financiële prestaties enigszins verklaard worden. Het productiebudget van $25 miljoen werd namelijk niet gepasseerd met de verkoop van tickets aan de wereldwijde bioscoopkassa. Een van de meest onderbelichte films van 2011 is sinds midden februari in High Definition verkrijgbaar.

SYNOPSIS
In Warrior heeft een gepensioneerde staalarbeider / voormalig bokser (Nolte) een groot alcohol probleem. Dit heeft er o.a. voor gezorgd dat zijn gezin uiteen is gevallen. Als hij zijn leven weer op de rit heeft, wint het het vertrouwen terug van zijn jongste zoon (Hardy) en maakt van hem een worstelaar c.q. martial arts-specialist. Zijn broer (Edgerton) heeft het echter niet zo op zijn vader en werkt aan een eigen loopbaan als worstelaar. De twee broers doen beide mee aan hetzelfde toernooi en komen recht tegenover elkaar te staan.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer Warrior of bekijk de trailer in de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Warrior een verdienstelijke 83%. De IMDb noteert een vergelijkbare 8,3 bij ruim 65 duizend stemmen. Hiermee staat het op een 145e plek in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de vechtfilm nog iets hoger met een 8,4. FT recensent John Baak gaf naar aanleiding van zijn recensie 4,5 ster.
Een reactie van FT bezoeker HaroldKumar: ...Ben geen fan van vechtsporten, maar deze film, MAN O MAN WAT EEN FILM!!! Als ervaren filmfanaat gebeurt het toch niet vaak meer dat ik me zo door een film mee laat slepen. Klasse van Nolte en Hardy. Wat een prestatie. Mooi gemonteerd en geregisseerd....
Het productiebudget van Warrior bedroeg circa $25 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Gavin O'Connor 5e bioscoopfilm $5,2 miljoen en eindigde na 56 dagen op een uiterst magere $13,7 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op het magere bedrag van $23,1 miljoen. In Nederland kwam het niet verder dan ruim 1,5 ton in dollars.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Warrior. Het recensie-exemplaar komt in een Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De vormgeving is enigszins vergelijkbaar met een eerdere filmposter. Er is echter een ander beeld gebruikt, maar de opmaak van de filmtitel is hetzelfde. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: geen
De Blu-Ray uitgave van Warrior bevat geen extra's. Buitenlandse uitgaven bevatten wel een flinke reeks extra's. Jammer dat de Nederlandse distributeur Entertainment One deze extra's niet heeft toegevoegd.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Bij deze Blu-Ray uitgave ziet het beeld er overwegend netjes uit. Het scherpte is fraai, waarbij de details in de gezichten van de acteurs er uitspringen. De grauwe sfeer draagt bij aan de sobere stemming in de film. Qua geluid valt er ook genoeg te genieten. Zeker tijdens de gevechten, waar wat meer omgevingsgeluid te horen is. Op dit gebied dus een redelijk goede disc van EOne.

CONCLUSIE
Voor wie Warrior al heeft gezien, kan bevestigen dat het een ijzersterke film is met uiterst krachtige vertolkingen van de cast en dan met name Nick Nolte. Dat het financieel mager presteerde is jammer, aangezien het op dit punt meer had verdiend.
De 1 disc Blu-Ray van Warrior is een vrij simpele uitgave. Er zijn geen extra's, maar het beeld en geluid stemmen wel tevreden. Voor de liefhebber voor een bijzonder sterke vechtfilm.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Warrior is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Entertainment One voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair