Blu-Ray Review: The Grey

Na het tegenvallende The A-Team weten regisseur Joe Carnahan en Liam Neeson met The Grey wél te overtuigen.


Regie: Joe Carnahan | Cast: Liam Neeson (John Ottway), Frank Grillo (Diaz), Dallas Roberts (Hendrick), Dermot Mulroney (Talget), Nonso Anozie (Burke), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 8 maart 2012 | Retail release: 31 juli 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands | Uitgever: Dutch FilmWorks | EAN: 8715664096796 | FilmTotaal Recensie

Na hun samenwerking bij de matig ontvangen blockbuster The A-Team (2010) zochten regisseur Joe Carnahan en Liam Neeson elkaar op voor het kleinere project The Grey, gebaseerd op het korte verhaal "Ghost Walker" van auteur Ian MacKenzie Jeffers. Opvallend is dat oorspronkelijk Bradley Cooper, ook te zien in The A-Team, gecast was als het hoofdpersonage John Ottway. Nadat Cooper afhaakte wisten Carnahan en Neeson met een verhoudingsgewijs beperkt productiebudget en zonder andere grote namen, maar wel met een enorm pak wolven, dit keer wel een overtuigende actiefilm neer te zetten, aangezien zowel critici als publiek de film zeer enthousiast in ontvangst namen. Er was ook kritiek. Partijen als PETA en WildEarth Guardians riepen namelijk op tot een boycot. Zij vonden dat de wolven op een verkeerde manier werden geportretteerd. Het door Ridley en Tony Scott geproduceerde The Grey ligt sinds kort met een Limited Edition Steelcase in het Blu-Ray schap.

SYNOPSIS
In The Grey vliegt een groep arbeiders na een klus op een afgelegen terrein in Alaska terug naar huis. Hun vliegtuig stort echter neer, en de mannen merken al snel dat ze in wolvengebied zijn gestrand. Om te overleven moeten ze een nietsontziende groep wolven te slim af zijn.

TRAILER
Bekijk hieronder de Blu-Ray trailer van The Grey of bekijk de trailer in de HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Grey een forse 79%. De IMDb noteert een lagere 6,9 bij ruim 77 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de actiefilm ook met een 6,9. FT recensent Frank Stol gaf naar aanleiding van zijn recensie vier sterren.
Een duidelijke reactie van FT bezoeker Jaco86: ...niets anders dan lof over deze film. Van camerawerk, acteerwerk, script, regie, het plaatje klopt gewoon, dit is een harde meeslepende film, met de oneliners op hun plaats. Liam Neeson steelt zoals gewoonlijk weer de show, deze man haalt gewoon alles uit de kast terwijl in de bijrollen ook sterk wordt geacteerd...
Het productiebudget van The Grey bedroeg circa $25 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Joe Carnahans zesde speelfilm circa $19,7 miljoen. Het eindigde na 84 dagen op een toch iets brave $51,6 miljoen. Wereldwijd kwam de teller niet verder dan een alsnog prima $77,3 miljoen. In Nederland kwam het tot een kleine vier ton in dollars.

BLU-RAY
We bekijken de Limited Edition Blu-Ray + Dvd uitgave van The Grey. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een mooie Blu-Ray steelcase. De vormgeving komt grotendeels overeen met de eerste filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Behind the Scenes | Drie Featurettes | Interviews Cast & Crew
De Blu-Ray uitgave van The Grey bevat een beperkt aantal extra's met een totale speelduur van ongeveer een half uur. De drie featurettes "The Extremes", "Into the Fray" en "Man vs. Nature" hadden ook zo op het net teruggevonden kunnen worden. Het zijn korte en best aardige docu's die kort stil staan bij de hoofdfilm. De "Behind the Scenes" extra is ook kort, maar is qua inhoud een stuk magerder. Net als de interviews met de cast & crew, die eigenlijk een beetje overbodig aandoet.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Wat vooral opvalt aan deze Blu-Ray is de geluidskwaliteit. Zet het geluid op het juiste niveau en je wordt heen en weer gegooid van juist heel behoudend geluid tot stevige ondersteunende sfeermuziek. Heerlijk, ook omdat het achtergrondgeluid netjes is verwerkt. Het beeld doet er niet zo heel veel aan onder. Er is een redelijke laag, niet storende grain aanwezig. Dit bevordert de donkere en sobere sfeer in de film goed. Al met al een prima schijf.

CONCLUSIE
The Grey is weer eens wat anders tussen de vele stevige actiefilms. Het doet zelfs origineel aan, ondanks de toch iets herkenbare openingsscène. De hoofdrol past Liam Neeson prima en het is daarom maar goed dat A-Team maatje Bradley Cooper afhaakte voordat de productie begin. Actieheld Neeson, die overigens niet verkeerd zou staan op het affiche van een Expendables film, blijft ondertussen de ene naar de andere film maken. De jaar was hij te zien in Wrath of the Titans, Battleship en The Dark Knight Rises (cameo). Ook heeft hij rollen in toekomstige films als Taken 2 (2012), A Walk Among the Tombstones (2013), Non-Stop (2013) en Third Person (2014).
De Blu-Ray van The Grey is netjes, al moet de schijf het niet van de extra's hebben. De steelcase zal voor menigeen aantrekkelijk zijn en de film zelf heeft een prima beeld en uitstekend geluid. De extra's zijn dus helaas wat karig. De drie korte featurettes zijn nog enigszins te doen.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van The Grey is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Dutch FilmWorks voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair