Blu-Ray Review: Quiz

Dick Maas' eerste Nederlandse speelfilm die geen kassucces werd.


Regie: Dick Maas | Cast: Barry Atsma (Leo Vandermolen), Pierre Bokma (De man), Kim van Kooten (Sandra), Hanna Verboom (Louise), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 22 maart 2012 | Retail release: 29 augustus 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Nederlands 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands | Uitgever: BFD Home Entertainment | EAN: 8713053815423 | FilmTotaal Recensie

De Nederlandse filmmaker Dick Maas werd in 2010 wereldnieuws in eigen land met zijn campy horrorfilm Sint, die na een vermakelijke promotiecampagne uiterst sterk presteerde aan de Nederlandse box office. Dit kon eigenlijk ook niet anders. Dick Maas leverde namelijk nog nooit een Nederlandstalige flop af. In het verleden scoorde hij al met de vermakelijke Flodder trilogie, de Nederlandse horror-klassiekers De Lift (1983) en Amsterdamned (1988) en de komedie Moordwijven (2007). Het dit jaar afgeleverde Quiz zette echter een punt achter de zegereeks. Slechts 70.000 mensen besloten om ervoor naar de bioscoop te gaan. BFD Home Entertainment bracht Quiz, waarin grote namen als Pierre Bokma en Barry Atsma te zien zijn, onlangs uit op Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Quizwordt een bekende quiz-presentator tijdens een bezoek aan een restaurant aangesproken door een man die beweert zijn vrouw en dochter gevangen te houden. Wat volgt is een spel op leven en dood waarin de quizmaster opeens kandidaat blijkt te zijn.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Quiz:


WAARDERING & BOX OFFICE
De IMDb noteert een magere 5,9 bij zo'n 400 stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de Nederlandse thriller met een redelijke 6,9 (Stem hier!). FT recensent Arman Avsaroglu beoordeelde Quiz met 1 ster.
Een reactie van FT bezoeker DoubleUK, die het niet bepaald eens was met de FT recensie: ...Dick Maas is altijd een regisseur geweest met een duidelijke, herkenbare en zeer succesvolle filmstijl. Daar hoort inderdaad niet vaak subtiliteit bij. En daarom past het goed bij de Nederlandse volksaard... ...De fans van Dick Maas kunnen zich in ieder geval weer verheugen op een goeie film. Spanning. Humor. Actie. Het is er allemaal weer. Subtiliteit, finesse en art-house ingrediënten: nee. Liever niet...
Het productiebudget van Quiz bedroeg circa € 2 miljoen. In het eerste weekend in de Nederland verdiende Dick Maas' thriller circa € 139.067 miljoen en eindigde op een uiterst magere € 533.000.

BLU-RAY
We bekijken de single disc van Quiz. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover komt overeen met de filmposter, al is het lettertype van de filmtitel veranderd naar een stijlvollere versie. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Teaser | Trailer
De Blu-Ray uitgave van Quiz bevat - op de teaser en trailer na - geen extra's. Een gemis en het geeft ook een beetje aan dat er weinig hoop is dat de thuisschijven een groot succes gaan worden.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeldkwaliteit is verrassend goed. Het heeft een mooi straks filmisch en scherp aanzicht en details en kleuren zijn erg fraai. In sommige scenes lijkt het dat het beeld op de juiste plekken niet erg scherp is, maar dit komt waarschijnljik niet door de nette transfer, maar eerder door het camerawerk. De geluidstrack doet keurig mee.

CONCLUSIE
Zet je verstand op nul en Quiz zal je vast nog best kunnen vermaken. Hoogstaand is het allerminst en de thriller haalt het duidelijk niet bij Dick Maas zijn eerdere klassiekers De Lift en Amsterdammed. Maas zou ondertussen bezig zijn met een ambitieuze actiefilm, die zo'n 4 tot 5 miljoen euro zou moeten gaan kosten. En werkte hij ook niet aan een 3D re-release van Flodder? Of was dat een...
De single disc Blu-Ray van Quiz is basic. Het is slechts alleen de film met een nette HD transfer.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Quiz is er een 1 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever BFD Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair