Blu-Ray Special: Blu-Ray Collections (deel 2)

Welke Blu-Ray collectie is écht een must-have?


Paramount Pictures: Geen | Sony Pictures: Geen | Universal Pictures: 100th Anniversary Collector's Series (Digibooks & Steelcases) | 20th Century Fox: Masters Collection | Walt Disney: Disney Classics | Warner Bros.: Premium Collection, Blu-Line | Overig: o.a. Joel Silver Presents Action (Koch Media)

Enkele dagen geleden verscheen het eerste deel van de tweedelige Blu-Ray Special die inzoomt op de vele filmcollecties die er op dit moment in het schap liggen. In het tweede deel worden de uitgaven van 20th Century Fox, Walt Disney en Warner Bros. bekeken. daarna volgt een korte opsomming van andere soortgelijke uitgaven en wordt er afgesloten met de conclusie: welke collectie is het fraaist?



20th Century Fox - Masters Collection
Eigenlijk is dit niet een echte collectie. Het is meer een sticker die aanduidt dat een bepaalde film niet langer voor de hoofdprijs aangeschaft hoeft te worden. De "Blu-Ray Masters" sticker wordt geplakt "op de de la crème gedeelte van de Fox & MGM catalogus titels", aldus de speciaal in het leven geroepen website van 20th Century Fox. De "Masters" uitgaven verschillen dus in geen enkel opzicht van de eerdere releases. Op de sticker en prijs na dan.



Walt Disney - Disney Classics
Walt Disney brengt met de enige regelmaat een nieuwe "Disney Classic" uit op Blu-Ray. Deze collectie omvat op de 55 animatieklassiekers die Walt Disney Animation Studios de afgelopen decennia uitbracht. Het meerendeel van de Disney Classics is uiteraard al eens op VHS of Dvd verschenen. Een groot aantal Blu-Ray uitgaven wordt echter opnieuw gemasterd en de schijven bevatten veelal meer en nieuwe (HD) extra's, zeker bij de fraaie - veelal dubbel disc - Diamond Editions. Deze status wordt alleen aan de grootste Classics toegekend. De andere titels verschijnen in een 1 of 2 disc Special Edition of in een degelijke 1 disc uitgave. Ook de verpakkingen verschillen. De Diamond Editions hebben een bijzonder luxe sleeve, de sleeve van de Special Editions zijn al wat matter en de 1 disc uitgaven komen zonder sleeve. Deze maand werd de kluis weer eens wagenwijd opgezet door de releases van Cinderella (nr. 12), 101 Dalmatians (nr. 17), The AristoCats (nr. 21) en The Rescuers (nr. 25).



Warner Bros. - Premium Collection, Blu-Line
Enige tijd terug lag van Warner Bros. nog de "Essentials" reeks in de schappen. Deze lijkt nu te zijn ingewisseld voor twee andere reeksen, de "Premium Collection" en een "Blu-Line" reeks. De laatste is een dezelfde format als de "Essentials" reeks, waarbij er alleen een andere hoes/sleeve werd toegevoegd aan de eerdere Blu-Ray uitgave. De "Premium Collection" lijkt op het eerste oog (veel) meer te bieden, aangezien de hoes er aanlokkelijk uitziet en er een sticker op geplakt zit, waarop staat vermeldt dat er een boekje is toegevoegd. Helaas blijft het daar bij. De schijven zijn namelijk dezelfde als de schijven van een eerdere Blu-Ray uitgave. Het enige echte nieuwe is de mooie hoes met daarin een Engelstalig boekje. De prijzen liggen wel rond de 20 euro. Onlangs bekeken we in een Blu-Ray Review de Premium Collections van Batman Begins (2005) en The Dark Knight (2008).



Overige collecties
Grote filmdistributeurs als Sony Pictures en Paramount Pictures lijken geen catalogus-collecties te bieden. Sony Pictures bracht enige jaren geleden enkele themaboxen uit met elk drie films, maar recente catalogus-collecties of box-reeks zijn niet te achterhalen. Walt Disney Studios Home Entertainment plakt nog wel eens Movie Minutes op de Paramount / Disney Dvd en Blu-Ray uitgaven.
De kleinere partijen weten vaak niet verder te komen dan een reeks magere verzamelboxen die zich focussen op mindere titels van grote namen. De kleine uitgever Koch Media weet daarentegen enigszins te verrassen met de "Joel Silver Presents Action" collectie. Hieronder verschijnen komende periode nieuwe actiefilms als The Philly Kid (2012), Stash House (2012) en El Gringo (2012).



Conclusie: Welke Blu-Ray collectie is écht een must-have?
De digibooks in de "100th Anniversary Collector's Series" van Universal Pictures is uiteraard de meest opvallende collectie. Het beeld van de klassiekers is opgepoetst, er zijn nieuwe (HD) extra's en de verpakking ziet er uitermate fraai uit. De Universal klassiekers van de 100 jaar oude studio worden met recht in het zonnetje gezet. Dit is uiteraard ook leuk voor de filmliefhebber, aangezien ze zo een echt unieke editie in huis halen. De "Disney Classics" uitgaven van Walt Disney Studios Home Entertainment komen in de buurt van Universals digibooks. Vooral de Diamond Editions zijn vergelijkbaar door de nieuwe extra's en de opgelapte HD transfer. Met enige afstand volgt de herkenbare en langlopende "Quality Film Selection" van A-Film. Ondanks dat deze reeks nog mondjesmaat op Blu-Ray is uitgerold, kunnen we komende periode vele titels verwachten, waarschijnlijk ook met arthouse titels. Dit gaat de doorgewinterde arthouse fan zeker waarderen. De vergelijkbare "Prestige Collection" van Dutch FilmWorks sluit hier prima op aan, al bestaat deze reeks pas sinds 2011. Het zou geen overbodige luxe zijn als (kleinere) partijen aansprekende catalogustitels laten toevoegen aan de "Quality Film Selection" of "Prestige Collection".
Op basis van de fraaie verpakking blijft Warner Bros.' "Premium Collection", die inhoudelijk teleurstelt, de "Steelcases" (DFW, Universal) en andere collecties, zoals de "Expendables 2 Collection" (DFW), "Masters Collection" (Fox) en "Blu-Line" (Warner) iets voor. De poging van Koch Media met de "Joel Silver Presents Action" collectie is een moedige en het zou fraai zijn als Koch Media meer - en misschien ook iets aansprekendere - titels weet toe te voegen.
De filmboxen die worden benoemd zijn helaas boxen die eerdere Blu-Ray uitgaven bundelen en daarom zijn ze niet echt noemenswaardig. Opvallend is dat de boxen van de verhoudingsgewijs kleinere partijen een vriendelijkere aanschafprijs hebben. De recente Quentin Tarantino boxen van Entertainment One zijn namelijk zeer aantrekkelijk geprijsd.

Met dank aan de eigen collectie en de verschillende filmdistributeurs voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair